Realizacja zadań projektowych. Uczniowie tworzyli perfumy
fot. powierzone
Ostatnie dni roku szkolnego w Liceum Ogólnokształcącym# w Szubinie upłynęły na realizacji zadań projektowych.
Młodzież uczestniczyła w zajęciach haftu, malowania tkanin, rzeźbiarskich, lepienia w glinie. Uczniowie odwiedzili Politechnikę Bydgoską, gdzie wykonywali doświadczenia biotechnologiczne. W szkole natomiast odbyły się warsztaty tworzenia perfum, które okazały się niezwykle inspirującym i kreatywnym doświadczeniem dla licealistów. Były one realizowane w ramach projektu „Co tu pachnie w liceum”, dofinansowanego przez Zarząd Powiatu Nakielskiego.
Podczas zajęć uczniowie mieli okazję poznać tajniki sztuki tworzenia perfum, dowiedzieć się o różnych składnikach i aromatach oraz samodzielnie stworzyć swoje unikatowe kompozycje zapachowe. W procesie tworzenia uczestnicy warsztatów eksperymentowali z różnymi esencjami, olejkami eterycznymi i bazami zapachowymi, aby stworzyć perfumy, które odzwierciedlały ich osobowość i preferencje. Młodzież przekonała się, że wiele zapachów pochodzi z kwiatów i ziół z najbliższego otoczenia.
Warsztaty nie tylko rozbudziły kreatywność uczniów, ale także pozwoliły im lepiej zrozumieć świat zapachów i ich wpływ na ludzkie emocje.
Zajęcia projektowe, w których tak chętnie licealiści wzięli udział, pokazały, że praktyczne działania są równie cenne w procesie edukacji co wiedza zdobyta podczas lekcji.
Koordynatorkami projektu są Arleta Marchlewska i Aurelia Kasprzak.
Materiał: Aurelia Kasprzak / I LO w Szubinie
Autorka nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.
Galeria
Czytaj również
- "Narodowe Czytanie". Bartłomiej Świtała wcielił się w postać Kordiana
- Spotkanie logistyków z prezesem banku. Uczniowie przystąpili do konkursu
- Warsztaty zawodowe. Uczniowie Żeglugi udali się do Szczecina
- Trzecie miejsce w województwie. Sukces reprezentacji szubińskiego zespołu szkół
- Szkolenie z udzielania pierwszej pomocy. Uczniowie zdobyli cenną wiedzę
Spotkanie w sprawie drogi ekspresowej S10. Co ustalono?
W centrali GDDKiA w Warszawie odbyło się #spotkanie z przedstawicielami samorządu terytorialnego w sprawie drogi ekspresowej S10 od gr. woj. kujawsko-pomorskiego i mazowieckiego do DK50 oraz drogi ekspresowej S50 od DK50 do S7. To wstęp do II tury spotkań informacyjnych ze społeczeństwem.
(czytaj więcej)"Wołowina – kluczowy składnik diety". Wspomaga rozwój organizmu
Na różnych etapach życia nasze zapotrzebowanie# na składniki odżywcze ulega zmianom, jednak wołowina – spożywana w odpowiednich ilościach – stanowi ważny element zbilansowanej diety zarówno dla dzieci, młodzieży, jak i osób starszych. Dzięki zawartości kluczowych składników odżywczych, takich jak białko, witaminy z grupy B, żelazo i cynk, wołowina wspiera zdrowie i kondycję organizmu od najmłodszych lat po starość.
(czytaj więcej)Cyberzagrożenia w pracy zdalnej. O czym należy pamiętać?
Praca zdalna to dziś bardzo cenione rozwiązanie# na rynku pracy. Pozwala na większą elastyczność, oszczędza czas spędzany na dojazdach oraz sprzyja równowadze między życiem zawodowym a prywatnym. Jednak wraz z tymi korzyściami wzrasta także ryzyko cyberzagrożeń, które mogą zagrażać bezpieczeństwu firmowych danych. Z okazji Miesiąca Cyberbezpieczeństwa Ministerstwo Cyfryzacji przypomina, że praca zdalna, choć wygodna i popularna, niesie za sobą ryzyko cyberataków.
(czytaj więcej)Obróbka muchomora nie zmniejszy jego toksyczności. Ostrzeżenie GIS
Muchomory czerwone są silnie trujące#, a ich spożycie może prowadzić do poważnych zaburzeń zdrowotnych, w tym: halucynacji, nudności, biegunek, bólu brzucha, zaburzeń widzenia.
(czytaj więcej)