Dziś mamy 24 października 2024, czwartek, imieniny obchodzą:

23 czerwca 2024

Realizacja zadań projektowych. Uczniowie tworzyli perfumy

fot. powierzone

fot. powierzone

Ostatnie dni roku szkolnego w Liceum Ogólnokształcącym# w Szubinie upłynęły na realizacji zadań projektowych.

Młodzież uczestniczyła w zajęciach haftu, malowania tkanin, rzeźbiarskich, lepienia w glinie. Uczniowie odwiedzili Politechnikę Bydgoską, gdzie wykonywali doświadczenia biotechnologiczne. W szkole natomiast odbyły się warsztaty tworzenia perfum, które okazały się niezwykle inspirującym i kreatywnym doświadczeniem dla licealistów. Były one realizowane w ramach projektu „Co tu pachnie w liceum”, dofinansowanego przez Zarząd Powiatu Nakielskiego.

Podczas zajęć uczniowie mieli okazję poznać tajniki sztuki tworzenia perfum, dowiedzieć się o różnych składnikach i aromatach oraz samodzielnie stworzyć swoje unikatowe kompozycje zapachowe. W procesie tworzenia uczestnicy warsztatów eksperymentowali z różnymi esencjami, olejkami eterycznymi i bazami zapachowymi, aby stworzyć perfumy, które odzwierciedlały ich osobowość i preferencje. Młodzież przekonała się, że wiele zapachów pochodzi z kwiatów i ziół z najbliższego otoczenia.

Warsztaty nie tylko rozbudziły kreatywność uczniów, ale także pozwoliły im lepiej zrozumieć świat zapachów i ich wpływ na ludzkie emocje.

Zajęcia projektowe, w których tak chętnie licealiści wzięli udział, pokazały, że praktyczne działania są równie cenne w procesie edukacji co wiedza zdobyta podczas lekcji.

Koordynatorkami projektu są Arleta Marchlewska i Aurelia Kasprzak.

Materiał: Aurelia Kasprzak / I LO w Szubinie

Autorka nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.

Oceń artykuł: 1 1

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Spotkanie w sprawie drogi ekspresowej S10. Co ustalono?

W centrali GDDKiA w Warszawie odbyło się #spotkanie z przedstawicielami samorządu terytorialnego w sprawie drogi ekspresowej S10 od gr. woj. kujawsko-pomorskiego i mazowieckiego do DK50 oraz drogi ekspresowej S50 od DK50 do S7. To wstęp do II tury spotkań informacyjnych ze społeczeństwem.

(czytaj więcej)
0

"Wołowina – kluczowy składnik diety". Wspomaga rozwój organizmu

Na różnych etapach życia nasze zapotrzebowanie# na składniki odżywcze ulega zmianom, jednak wołowina – spożywana w odpowiednich ilościach – stanowi ważny element zbilansowanej diety zarówno dla dzieci, młodzieży, jak i osób starszych. Dzięki zawartości kluczowych składników odżywczych, takich jak białko, witaminy z grupy B, żelazo i cynk, wołowina wspiera zdrowie i kondycję organizmu od najmłodszych lat po starość.

(czytaj więcej)
0

Cyberzagrożenia w pracy zdalnej. O czym należy pamiętać?

Praca zdalna to dziś bardzo cenione rozwiązanie# na rynku pracy. Pozwala na większą elastyczność, oszczędza czas spędzany na dojazdach oraz sprzyja równowadze między życiem zawodowym a prywatnym. Jednak wraz z tymi korzyściami wzrasta także ryzyko cyberzagrożeń, które mogą zagrażać bezpieczeństwu firmowych danych. Z okazji Miesiąca Cyberbezpieczeństwa Ministerstwo Cyfryzacji przypomina, że praca zdalna, choć wygodna i popularna, niesie za sobą ryzyko cyberataków.

(czytaj więcej)
0

Obróbka muchomora nie zmniejszy jego toksyczności. Ostrzeżenie GIS

Muchomory czerwone są silnie trujące#, a ich spożycie może prowadzić do poważnych zaburzeń zdrowotnych, w tym: halucynacji, nudności, biegunek, bólu brzucha, zaburzeń widzenia.

(czytaj więcej)