Dziś mamy 1 kwietnia 2020, środa, imieniny obchodzą:

11 kwietnia 2018

Bezsenność przez pracę

Nie od dziś wiadomo, że zbyt mała ilość snu negatywnie wpływa na nas i nasz organizm. Czujemy się zmęczeni i trudniej nam się skoncentrować. Odpowiednia ilość snu przekłada się bezpośrednio na jakość i wydajność naszej pracy. Jaka może być przyczyna bezsenności? Powodów może być wiele, ale jedną z najczęstszych jest właśnie praca.

Przyczyny bezsenności przez pracę

1. Brak urlopu

Bardzo często kwestię urlopu odkładamy na później. Ciągle wydaje nam się, że w obecnej chwili nie możemy sobie na niego pozwolić. Efektem takiego zachowania jest, wspomniane już wcześniej zmęczenie, wyczerpanie, które zdecydowanie nie sprzyja naszemu snu.

2. Nadgodziny

Pracujemy ponad siły i normę. Zdarza się tak, że nadgodzin nie jesteśmy w stanie uniknąć. Warto jednak po zakończonej pracy znaleźć chwilę dla siebie i wziąć długą kąpiel, przestać myśleć o pracy, o tym, co trzeba jeszcze zrobić.

3. Brak odpoczynku

Odpoczynek to ważny element naszego życia. Niestety, bardzo często o nim zapominamy. Jego brak powoduje, że stajemy się bardziej nerwowi, szybciej popadamy w złość. Warto pamiętać, o tym, aby każdego dnia dbać o siebie i swoje samopoczucie.

4. Zarobki

Bezsenność może także powodować strach o wynagrodzenie. Czy uda nam się opłacić przedszkole, wyjazd na zieloną szkołę naszego dziecka, czy stać nas na spłatę kolejnej raty kredytu? Nieustannie zastanawiamy się, co zrobimy w przypadku,  kiedy nie otrzymamy premii. Poszukujemy rozwiązań, stresujemy się, a o śnie nie ma nawet mowy.

5. Wypalenie zawodowe

Bezsenność jest właśnie jednym z jego objawów. Sprawia, że nie mamy na nic siły, jesteśmy zmęczeni naszą pracą i nie mamy już ochoty dłużej jej wykonywać.

Zmęczony pracownik

Niewystarczająca ilość snu źle wpływa na nasz organizm. Jak przekłada się to na naszą pracę?

1. Zmęczony pracownik nie potrafi skoncentrować się na powierzonych mu zadaniach.

2. Wykazuje się mniejszą kreatywnością, jego pomysły nie są już takie dobre i trafne.

3. Trudniej mu kontrolować emocje, jest rozdrażniony i zestresowany.

4. Jego efektywność i produktywność spada w znaczący sposób.

Artykuł sponsorowany: Materiał Partnera

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Chodź, pomaluj swój świat… na zielono. Apetyczne przepisy na Dzień Szpinaku

Świętować można z różnych okazji. Boże Narodzenie jednoznacznie kojarzy się z #czerwonym barszczem i zupą grzybową, a Wielkanoc to świetny pretekst do zajadania się żurem i jajkami na tysiąc sposobów. Kalendarz jest jednak wypełniony wieloma innymi, smakowitymi datami. Wiedzieliście, że 26 marca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Szpinaku? Najwyższa pora dać temu liściastemu specjałowi zielone światło w kuchni!

(czytaj więcej)
0

Co robić z dziećmi w domu? Wspólnie pieczmy słodkości!

Co robić z dzieciakami, które więcej czasu spędzają w domu? Istnieje wiele pomysłów na to, #jak w prosty i przyjemny sposób zorganizować czas, angażując także najmłodszych. Jedną z przyjemniejszych aktywności, która pozwoli nam na działanie zespołowe, jest wspólne pieczenie słodkości – a efekty, och, będą pyszne! Oto garść inspiracji na proste w przygotowaniu i smaczne wypieki, które możemy przyrządzić wspólnie z najmłodszymi.

(czytaj więcej)
0

"Odkażanie" koronawirusa po polsku. W izolacji coraz częściej sięgamy po alkohol

Butelka wódki, kilka piw i ze dwa wina – to dla żony. Będzie na zapas” – mówi, stojąc w kolejce #w monopolowym. Ale robi to także następnego dnia… Pandemia koronawirusa i związana z nią kwarantanna staje się dla wielu Polaków pułapką. W wyniku izolacji częściej sięgają po alkohol i piją znacznie większe jego ilości. Podczas gdy np. władze departamentu Aisne w północno-wschodniej Francji wydają zakaz sprzedaży alkoholu w związku z epidemią Covid-19, w Polsce sklepy monopolowe pospiesznie i na bieżąco uzupełniają braki w asortymencie.

(czytaj więcej)
0

Wielkanoc coraz bliżej. Pora zastanowić się nad świątecznym menu

Wielkanocny pasztet w trzech odsłonach Wielkanoc coraz bliżej, więc najwyższa #pora zastanowić się nad świątecznym menu. Uroczyste spotkania w domowym gronie zasługują na szczególną oprawę. Faszerowane jajka to nie wszystko, co powinno znaleźć się na odświętnie udekorowanym stole. Obowiązkowym punktem wielkanocnego jadłospisu, obok efektownych babek i mazurków, są domowe pasztety. Temat wydaje się trudny i pracochłonny? Nie ze wskazówkami szefa kuchni Knorr!

(czytaj więcej)