Dziś mamy 1 kwietnia 2020, środa, imieniny obchodzą:

19 kwietnia 2019

Pyszny mazurek kajmakowy. Coś specjalnego dla łasuchów

fot. Renata Bolka

fot. Renata Bolka

Przedstawiamy Państwu drugi przepis wielkanocny, który przesłała nam # pani Renata Bolka - przewodnicząca Gminnej Rady KGW w Mroczy. Tym razem będzie to coś słodkiego.

Mazurek kajmakowy – bardzo szybki przepis

Ciasto kruche:
- 180 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 4 łyżki zimnej wody
- 1 łyżka cukru pudru

Kajmak /można kupić gotowy w puszce/ lub zrobić samemu!
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 50 g masła
- 1 łyżka wanilii lub cukier waniliowy
- 2 łyżki prażonych płatków

Wykonanie: 
Wszystkie składniki ciasta wkładam do miksera i miksuję przez chwilkę do czasu, aż powstanie masa zbijająca się w kulki. Ciasto wyjmuję na stolnicę, formuję dużą kulę i na papierze do pieczenia rozwałkowuję prostokąt. Brzegi ciasta zwijam w rulonik, tak aby powstał zgrabny rant. Ciasto wstawiam na 30 minut do schłodzenia w lodowce.

Po schłodzeniu piekę spód mazurka około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, wyjmuję i studzę, następnie przygotowuję kajmak.

Na patelnię teflonową wlewam mleko skondensowane, dodaję masło i ekstrakt waniliowy. Mieszając gotuję na małym ogniu przez 10 minut do czasu, aż masa osiągnie konsystencję budyniu. Przelewam ją na spód mazurka i posypuję podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

materiał: Renata Bolka

Oceń artykuł: 6 2

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 0 (0)

    Bobi, w dniu 23-04-2019 05:26:05 napisał:

    Tak

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Gimnastyka korekcyjna
Szafy przesuwne
Torba na akcesoria fryzjerskie
82PLN
Przewóz krajowy
Klasyka w nowym wydaniu w kolorze Orzech Koniakowym
Sprzedaż opon
Drukarka fiskalna Epson
2499PLN PROMOCJA PLN
Test amortyzatorów
0

Chodź, pomaluj swój świat… na zielono. Apetyczne przepisy na Dzień Szpinaku

Świętować można z różnych okazji. Boże Narodzenie jednoznacznie kojarzy się z #czerwonym barszczem i zupą grzybową, a Wielkanoc to świetny pretekst do zajadania się żurem i jajkami na tysiąc sposobów. Kalendarz jest jednak wypełniony wieloma innymi, smakowitymi datami. Wiedzieliście, że 26 marca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Szpinaku? Najwyższa pora dać temu liściastemu specjałowi zielone światło w kuchni!

(czytaj więcej)
0

Co robić z dziećmi w domu? Wspólnie pieczmy słodkości!

Co robić z dzieciakami, które więcej czasu spędzają w domu? Istnieje wiele pomysłów na to, #jak w prosty i przyjemny sposób zorganizować czas, angażując także najmłodszych. Jedną z przyjemniejszych aktywności, która pozwoli nam na działanie zespołowe, jest wspólne pieczenie słodkości – a efekty, och, będą pyszne! Oto garść inspiracji na proste w przygotowaniu i smaczne wypieki, które możemy przyrządzić wspólnie z najmłodszymi.

(czytaj więcej)
0

"Odkażanie" koronawirusa po polsku. W izolacji coraz częściej sięgamy po alkohol

Butelka wódki, kilka piw i ze dwa wina – to dla żony. Będzie na zapas” – mówi, stojąc w kolejce #w monopolowym. Ale robi to także następnego dnia… Pandemia koronawirusa i związana z nią kwarantanna staje się dla wielu Polaków pułapką. W wyniku izolacji częściej sięgają po alkohol i piją znacznie większe jego ilości. Podczas gdy np. władze departamentu Aisne w północno-wschodniej Francji wydają zakaz sprzedaży alkoholu w związku z epidemią Covid-19, w Polsce sklepy monopolowe pospiesznie i na bieżąco uzupełniają braki w asortymencie.

(czytaj więcej)
0

Wielkanoc coraz bliżej. Pora zastanowić się nad świątecznym menu

Wielkanocny pasztet w trzech odsłonach Wielkanoc coraz bliżej, więc najwyższa #pora zastanowić się nad świątecznym menu. Uroczyste spotkania w domowym gronie zasługują na szczególną oprawę. Faszerowane jajka to nie wszystko, co powinno znaleźć się na odświętnie udekorowanym stole. Obowiązkowym punktem wielkanocnego jadłospisu, obok efektownych babek i mazurków, są domowe pasztety. Temat wydaje się trudny i pracochłonny? Nie ze wskazówkami szefa kuchni Knorr!

(czytaj więcej)