Dziś mamy 1 kwietnia 2020, środa, imieniny obchodzą:

21 stycznia 2020

Promyczki odwiedził dzielnicowy. Dzieci uważnie słuchały rad i wskazówek

fot. Jolanta Storzyńska

fot. Jolanta Storzyńska

Do grupy Promyczków z Samorządowego Przedszkola nr 2 w Szubinie przyszedł Pan #Policjant, aby przygotować dzieci do bezpiecznego spędzania czasu podczas zimowych ferii.

Przypomniał nam podstawowe zasady ruchu drogowego, powiedział również w jaki sposób mamy zachować się przy przechodzeniu przez jezdnię. Wytłumaczył, jak należy zachować się w kontaktach z obcymi ludźmi, jak dbać o bezpieczeństwo własne i innych oraz do kogo zwracać się o pomoc w sytuacji zagrożenia.

Aby jeszcze lepiej zobrazować dzieciom grożące niebezpieczeństwa, dzielnicowy Mateusz Wawrzyniak Komisariatu Policji w Szubinie pokazał dzieciom film o sierżancie Poli. Główny bohater miś tłumaczył dzieciom w jaki sposób zachować się na pasach, że nie mają rozmawiać z obcymi, nie przyjmować od nikogo prezentów. Mówił również, że dobrze jest ustalić z rodzicami swoje Hasło, w razie potrzeby, a także uwrażliwił, że przed rodzicami i opiekunami dzieci nie powinny mieć żadnych sekretów! Pan Policjant poinformował i zademonstrował dzieciom, w jaki sposób należy zachować się podczas ataku psa.

Na zakończenie spotkania każde dziecko otrzymało od dzielnicowego światełko odblaskowe i tarczę do ćwiczeń manualnych. Dzieci z dużym zainteresowaniem słuchały rad i wskazówek gościa. 

Materiał: Jolanta Storzyńska

Autorka nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.

Oceń artykuł: 2 0

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Chodź, pomaluj swój świat… na zielono. Apetyczne przepisy na Dzień Szpinaku

Świętować można z różnych okazji. Boże Narodzenie jednoznacznie kojarzy się z #czerwonym barszczem i zupą grzybową, a Wielkanoc to świetny pretekst do zajadania się żurem i jajkami na tysiąc sposobów. Kalendarz jest jednak wypełniony wieloma innymi, smakowitymi datami. Wiedzieliście, że 26 marca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Szpinaku? Najwyższa pora dać temu liściastemu specjałowi zielone światło w kuchni!

(czytaj więcej)
0

Co robić z dziećmi w domu? Wspólnie pieczmy słodkości!

Co robić z dzieciakami, które więcej czasu spędzają w domu? Istnieje wiele pomysłów na to, #jak w prosty i przyjemny sposób zorganizować czas, angażując także najmłodszych. Jedną z przyjemniejszych aktywności, która pozwoli nam na działanie zespołowe, jest wspólne pieczenie słodkości – a efekty, och, będą pyszne! Oto garść inspiracji na proste w przygotowaniu i smaczne wypieki, które możemy przyrządzić wspólnie z najmłodszymi.

(czytaj więcej)
0

"Odkażanie" koronawirusa po polsku. W izolacji coraz częściej sięgamy po alkohol

Butelka wódki, kilka piw i ze dwa wina – to dla żony. Będzie na zapas” – mówi, stojąc w kolejce #w monopolowym. Ale robi to także następnego dnia… Pandemia koronawirusa i związana z nią kwarantanna staje się dla wielu Polaków pułapką. W wyniku izolacji częściej sięgają po alkohol i piją znacznie większe jego ilości. Podczas gdy np. władze departamentu Aisne w północno-wschodniej Francji wydają zakaz sprzedaży alkoholu w związku z epidemią Covid-19, w Polsce sklepy monopolowe pospiesznie i na bieżąco uzupełniają braki w asortymencie.

(czytaj więcej)
0

Wielkanoc coraz bliżej. Pora zastanowić się nad świątecznym menu

Wielkanocny pasztet w trzech odsłonach Wielkanoc coraz bliżej, więc najwyższa #pora zastanowić się nad świątecznym menu. Uroczyste spotkania w domowym gronie zasługują na szczególną oprawę. Faszerowane jajka to nie wszystko, co powinno znaleźć się na odświętnie udekorowanym stole. Obowiązkowym punktem wielkanocnego jadłospisu, obok efektownych babek i mazurków, są domowe pasztety. Temat wydaje się trudny i pracochłonny? Nie ze wskazówkami szefa kuchni Knorr!

(czytaj więcej)