Polacy nie chcą rezygnować z mięsa dla dobra klimatu. Zmiana jest konieczna

fot. pow.
Zdaniem ekspertów ograniczenie spożycia mięsa i nabiału to# jedno z kluczowych działań, jakie możemy podjąć, by przeciwdziałać zmianie klimatu. Tymczasem, tylko niewielu z nas byłoby skłonnych do podjęcia takiego kroku w trosce o planetę – pokazują to wyniki najnowszego badania „Zmiana klimatu a produkcja żywności – badanie świadomości mieszkańców Polski” przeprowadzonego przez Upfield.
Standardowa dieta Polaków
Wyniki badania „Zmiana klimatu a produkcja żywności – badanie świadomości mieszkańców Polski” przeprowadzonego przez Upfield w czerwcu 2021 roku pokazały m.in., jak odżywiają się Polacy. Zgodnie z odpowiedziami respondentów, aż 73% mieszkańców Polski jada „standardowo” – tzn. zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. 22% ogranicza produkty pochodzenia zwierzęcego, wprowadzając do swojego jadłospisu więcej produktów roślinnych – będąc na diecie fleksitariańskiej. 3% respondentów to natomiast wegetarianie, którzy zadeklarowali, że w ich diecie nie ma mięsa, a 1% to weganie, którzy jadają wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego.
Polacy nie chcą rezygnować z mięsa i nabiału dla dobra planety
Jednak choć niemal wszyscy respondenci badania Upfield wskazali, że stan środowiska to dla nich kwestia istotna (99%), to jednak osoby, które zadeklarowały, że na co dzień jadają „standardowo”, rzadko byłyby skłonne do zrezygnowania z jedzenia mięsa i nabiału w celu przeciwdziałania zmianie klimatu.
Według deklaracji, aż 65% osób będących na standardowej diecie nie chciałoby zrezygnować z jedzenia mięsa i nabiału z myślą o planecie. Tylko co czwarta osoba odżywiająca się „standardowo” zadeklarowała, że mogłaby zrezygnować z mięsa i nabiału w celu przeciwdziałania zmianie klimatu (25%). Jak pokazały wyniki analizy Upfield, na taki krok częściej zdecydowałyby się osoby o wyższej świadomości ekologicznej, intensywnie śledzące informacje na temat zmiany klimatu oraz mające obawy o skutki tych zmian. Pokazuje to, że większa wiedza i świadomość o stanie środowiska przekładają się na skłonność do podejmowania działań z myślą o nim.
Osoby, które preferują „standardowy” system żywienia, najczęściej jako ewentualną motywację do ograniczenia spożycia mięsa i nabiału w swojej diecie wskazywały natomiast na względy zdrowotne (65% badanych), niższą cenę produktów roślinnych (19%) i ich większą dostępność (14%). Jednak rzadko impulsem do zmiany sposobu żywienia na bardziej roślinny mogłaby być sama chęć dbania o środowisko i planetę (to motywacja tylko dla 8% badanych).
Negatywny wpływ na klimat produkcji zwierzęcej
Jednak prof. Zbigniew Karaczun (SGGW), zauważa, że nie jest to właściwe podejście, a zmiana diety na bardziej roślinną, a także ograniczenie jedzenia mięsa i nabiału, to działania wręcz konieczne.
„Produkcja mięsa ma znacząco większy ślad węglowy niż produkcja roślinna. W kontekście żywności – największy, negatywny wpływ na klimat ma hodowla przeżuwaczy (krowy, owce, kozy) i produkcja żywności pochodzącej z ich hodowli. Jest to spowodowane tym, że w naturalnych procesach metabolicznych z ich układu pokarmowego emitowany jest metan. Tak więc ograniczenie lub rezygnacja z mięsa i produktów odzwierzęcych w diecie może przyczynić się do zmniejszenia presji wywieranej przez człowieka na klimat i powstrzymania kryzysu. Każdy z nas ma wpływ na to, jak wyglądać będzie przyszłość – podejmując decyzję już przy sklepowej półce. Jest to bardzo duża odpowiedzialność, której powinniśmy być świadomi” – komentuje wyniki prof. Karaczun.
Materiał: Anna Trela
Czytaj również
- Sezon na "kurki". Uważaj, pieprznika jadalnego można pomylić z lisówką
- Latem sięgnij po wiśnie! Wykazują działanie przeciwnowotworowe
- Piorun to śmiertelne zagrożenie. Chroń siebie i innych
- Dziś Sławosz Uznański-Wiśniewski połączy się z dziećmi. "Halo Kosmos"
- Silniejsza ochrona klientów banków. Co obejmą działania?
Dodaj komentarz
LOKALNY HIT
Ratownictwo medyczne to czas! Kierowco bądź czujny

Kierowco, jeśli widzisz ten znak to# jesteś przed szpitalem lub stacją pogotowia ratunkowego.
(czytaj więcej)Trwa wzmożona aktywność kleszczy. Jak się chronić?

Trwa wzmożona aktywności kleszczy. Bądźmy ostrożni# podczas wypoczynku na świeżym powietrzu – szczególnie w lasach, parkach, na działkach i łąkach. W Polsce występuje ok. 19 gatunków tych pajęczaków. Warto wiedzieć, że powszechnie występujący w Polsce kleszcz pospolity jest pasożytem bytującym na ponad stu różnych gatunkach ssaków, gadów i ptaków.
(czytaj więcej)Sezon na "kurki". Uważaj, pieprznika jadalnego można pomylić z lisówką

Zanim wyruszycie na grzybobranie zwróćcie uwagę #na 3 przykłady pomyłek, które sygnalizują nasi grzyboznawcy.
(czytaj więcej)Nieprzyjemny czas dla alergików. Co pyli w lipcu?

Lipiec to sezon wypoczynku, wycieczek i pikników. Niestety #może jednocześnie być nieprzyjemnym czasem dla alergików.
(czytaj więcej)
Komentarze (5) Zgłoś naruszenie zasad
pol70, w dniu 27-07-2021 09:34:28 napisał:
odpowiedz
Nakielanin , w dniu 27-07-2021 09:45:38 napisał:
odpowiedz
Obserwator, w dniu 27-07-2021 11:12:15 napisał:
odpowiedz
niech żyje (albo i nie) PIS, w dniu 27-07-2021 12:13:56 napisał:
odpowiedz
wypasacz świń, w dniu 27-07-2021 15:06:11 napisał:
odpowiedz
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!