Dziś mamy 1 kwietnia 2020, środa, imieniny obchodzą:

24 października 2019

Idealne na lekki obiad. Chrupiące kotleciki z dzikiego ryżu

fot. pow.

fot. pow.

Chrupiące kotleciki z ryżu dzikiego to doskonały sposób na lekki obiad lub wieczorną przekąskę.

Chutney z pomidorów i czerwonej cebuli sprawi, że danie będzie niezwykle aromatyczne. Ryż dziki charakteryzuje się długimi, cienkimi ziarenkami o zbożowo-orzechowym smaku, dlatego doskonale sprawdza się jako główny składnik lub dodatek do oryginalnych dań.

Przepis kulinarny
Kotleciki z dzikiego ryżu z chutneyem z pomidorów i czerwonej cebuli
Składniki:
Kotleciki:
2 saszetki dzikiego ryżu marki Britta,
1 mała czerwona cebulka,
1 mała marchewka,
1 ząbek czosnku drobno posiekany,
3 duże łyżki bułki tartej,
1 jajko,
1 łyżka natki pietruszki,
sól, pieprz.
Chutney:
250 g czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę,
700 g pomidorów pokrojonych w kostkę,
100 g cukru,
50 g octu z czerwonego wina,
chili w proszku (opcjonalnie),
1 łyżka oleju.

Wykonanie:
1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją.
2. Do miski dodać wszystkie składniki na kotleciki i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.
3. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
4. Z masy uformować kotleciki i piec przez 20 minut.
5. W międzyczasie wrzucić wszystkie składniki sosu na patelnię i smażyć na średnim ogniu aż będzie miał konsystencję dżemu.

materiał: Łukasz Nocuń

Oceń artykuł: 3 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (2) Zgłoś naruszenie zasad

    • 0 (0)

    oo, w dniu 18-02-2020 07:24:03 napisał:

    Może być dobre

    odpowiedz

    • 0 (0)

    Już niedlugo, w dniu 30-03-2020 20:13:46 napisał:

    Hihihihi

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Meble systemowe w kolorze Biały Uni Mat / Biały Mat
Drukarka fiskalna Epson
2499PLN PROMOCJA PLN
Ryzyko zawodowe
od 100PLN
MEBLE PIOTR PASIEKA
Jadalnia / pokój dzienny
Rolery - mezoterapia skóry
Prowadzenie kadr i płac dla firm
od 50PLN
Meble łazienkowe
0

Chodź, pomaluj swój świat… na zielono. Apetyczne przepisy na Dzień Szpinaku

Świętować można z różnych okazji. Boże Narodzenie jednoznacznie kojarzy się z #czerwonym barszczem i zupą grzybową, a Wielkanoc to świetny pretekst do zajadania się żurem i jajkami na tysiąc sposobów. Kalendarz jest jednak wypełniony wieloma innymi, smakowitymi datami. Wiedzieliście, że 26 marca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Szpinaku? Najwyższa pora dać temu liściastemu specjałowi zielone światło w kuchni!

(czytaj więcej)
0

Co robić z dziećmi w domu? Wspólnie pieczmy słodkości!

Co robić z dzieciakami, które więcej czasu spędzają w domu? Istnieje wiele pomysłów na to, #jak w prosty i przyjemny sposób zorganizować czas, angażując także najmłodszych. Jedną z przyjemniejszych aktywności, która pozwoli nam na działanie zespołowe, jest wspólne pieczenie słodkości – a efekty, och, będą pyszne! Oto garść inspiracji na proste w przygotowaniu i smaczne wypieki, które możemy przyrządzić wspólnie z najmłodszymi.

(czytaj więcej)
0

"Odkażanie" koronawirusa po polsku. W izolacji coraz częściej sięgamy po alkohol

Butelka wódki, kilka piw i ze dwa wina – to dla żony. Będzie na zapas” – mówi, stojąc w kolejce #w monopolowym. Ale robi to także następnego dnia… Pandemia koronawirusa i związana z nią kwarantanna staje się dla wielu Polaków pułapką. W wyniku izolacji częściej sięgają po alkohol i piją znacznie większe jego ilości. Podczas gdy np. władze departamentu Aisne w północno-wschodniej Francji wydają zakaz sprzedaży alkoholu w związku z epidemią Covid-19, w Polsce sklepy monopolowe pospiesznie i na bieżąco uzupełniają braki w asortymencie.

(czytaj więcej)
0

Wielkanoc coraz bliżej. Pora zastanowić się nad świątecznym menu

Wielkanocny pasztet w trzech odsłonach Wielkanoc coraz bliżej, więc najwyższa #pora zastanowić się nad świątecznym menu. Uroczyste spotkania w domowym gronie zasługują na szczególną oprawę. Faszerowane jajka to nie wszystko, co powinno znaleźć się na odświętnie udekorowanym stole. Obowiązkowym punktem wielkanocnego jadłospisu, obok efektownych babek i mazurków, są domowe pasztety. Temat wydaje się trudny i pracochłonny? Nie ze wskazówkami szefa kuchni Knorr!

(czytaj więcej)