Dziś mamy 28 lutego 2020, piątek, imieniny obchodzą:

21 grudnia 2019

Jak wybrać i efektownie serować wędliny podczas świąt?

fot. pow.

fot. pow.

Święta Bożego Narodzenia to dla Polaków czas rodzinnych spotkań przy obficie zastawionym stole. Świąteczne dania powinny być nie tylko smaczne, ale także pięknie się prezentować.# Wśród wielu potraw, które będziemy podawać są także mięsa i wędliny. Podpowiadamy, jakie produkty wybrać i w jaki sposób je serwować.

Zadbaj o piękne podanie
Zadbaj o formę podania posiłków i serwowanie wędlin. Nie musisz mieć specjalnych zdolności artystycznych – wbrew pozorom przygotowanie oryginalnej patery jest naprawdę proste. Wystarczy, że zastosujesz się do kilku wskazówek, a z pewnością osiągniesz pożądany efekt, czyli ucztę nie tylko dla podniebienia, ale także dla oczu. Przyda ci się dekoracyjny półmisek, patera lub duży, ozdobny talerz, które sprawią, że świąteczny stół będzie prezentował się wyjątkowo świątecznie. Naczynie dopasuj do ilości i wielkości wędlin. Wędliny pokrój na chude plastry. Pamiętaj jednak, aby zbytnio nie przeciążyć talerza. Natomiast wszelkie dodatki, takie jak pieczywo i dipy, podawaj w osobnych naczyniach, odpowiednio w koszyku i miseczkach. Przy nakryciu muszą znaleźć się noże do smarowania kromek masłem, samo masło oraz widelce, którymi będzie można nabierać plastry wędlin. Wędliny ułóż skośnie jedne na drugich, niezbyt gęsto, zaczynając od brzegów tacy. Możesz układać je w rulony bądź w inne rozmaite, przemyślane kształty. – Najlepiej wcześniej przemyśleć ogólną koncepcję i sposób dekoracji. Pamiętajmy jednak, że smak i jakość dobranych wędlin oraz dodatków są o wiele bardziej istotne niż sama forma prezentacji. Zaniedbanie pierwszych na korzyść drugich zwykle nie kończy się kulinarnym sukcesem. Całość musi przede wszystkim nam smakować – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Wybierz smaczne wędliny
Podane wędliny muszą być świeże i mieć ładny zapach. Paterę powinny tworzyć przede wszystkim wyroby, których smak odpowiada naszym gustom. – Zazwyczaj na półmisku podaje się różne rodzaje wędlin – ich kompozycja powinna być urozmaicona pod względem faktury i kolorów. Kupując wędliny zwróćmy uwagę na ich jakość. Zwykle możemy zweryfikować to ceną wyrobu: produkt gorszej jakości zazwyczaj jest tańszy od tego o lepszym składzie. Warto także przyjrzeć się etykiecie i przeanalizować skład. Klienci często wybierają szynkę – doskonałą propozycją będzie szynka Kurpiowskie specjały ZM Pekpol. Powstała z najwyższej jakości mięsa wieprzowego z dodatkiem wyłącznie soli peklującej i nie zawiera glutaminianu sodu i fosforanów dodanych. To tradycyjna szynka, otoczona warstewką naturalnego tłuszczyku. Pamiętajmy, że dobrej jakości szynka powinna być soczysta i krucha, łatwo się kroić, a plastry nie mogą się rozpadać. Zwróćmy uwagę też na wygląd wędliny po przekrojeniu, szynka powinna być wilgotna – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Pekpolu.

Odpowiednio udekoruj
Przygotowane półmiski i talerze możesz ozdobić zgodnie z przepisami garnirowania, owocami, warzywami i serami oraz dodatkami do dekoracji. Wszystkie z nich muszą harmonizować z częścią podstawową, zarówno pod względem jakościowym, jak i pod względem smakowym. Mogą to być ułożone między rzędami lub co kilka plasterków oliwki, paski papryki, pomidorki koktajlowe, lub ogórki, a nawet pokrojone jajka. Często całość układa się na liściach sałaty. Dobrze, aby kolory dodatków były zróżnicowane i tylko w delikatny sposób kontrastowały z kompozycją. W efekcie półmisek wędlin musi wyglądać naturalnie, przyjemnie i apetycznie.

Tak skomponowana patera różnorodna pod względem smakowym i kolorystycznym będzie ozdobą świątecznego stołu.

materiał: Anna Rogoźnicka 

Oceń artykuł: 1 2

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 3 (3)

    Qwerty, w dniu 22-12-2019 13:23:08 napisał:

    Oj nie, wędlin to lepiej nie serować... :)

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Odchudzanie
Jadalnia / pokój dzienny
Prowadzenie kadr i płac dla firm
od 50PLN
Fotokubek z łyżeczką i kolorowym wnętrzem
34,90PLN
Usługi prowadzenia ksiąg rachunkowych
od 50PLN
Zezwolenie na zbieranie odpadów
od 2000PLN
Meble łazienkowe
Zabiegi dla panów
0

Higiena w kuchni to coś więcej niż czyste ręce. Na co jeszcze zwrócić uwagę?

O higienie przygotowania i spożywania posiłków uczymy się już od najmłodszych lat. #Czyste ręce, dokładnie umyte warzywa i owoce, sprawdzanie daty przydatności do spożycia – to podstawowe zasady higieny w kuchni. Jednak to nie wszystko, o czym powinniśmy pamiętać. Dietetyk podpowiada, na co jeszcze warto zwrócić uwagę podczas przygotowania i spożywania posiłków.

(czytaj więcej)
0

Jak przechowywać owoce i warzywa? Koniecznie poznaj 5 zasad

Każdemu z nas zdarzyło się kiedyś przesadzić z ilością zakupów spożywczych, a w efekcie #wyrzucić część jedzenia do kosza. Statystyki mówią, że pozbywamy się jedzenia zwykle z powodu jego zepsucia, a trzecią co do wielkości grupą produktów najczęściej trafiających na śmietnik są – po pieczywie i wędlinach – świeże owoce Tymczasem istnieje prosty i tani sposób na przedłużenie trwałości owoców i warzyw: właściwe przechowywanie. Poznajmy 5 zasad, które pomogą nam dłużej cieszyć się ich smakiem i świeżością.

(czytaj więcej)
0

Pierwsze zabiegi tuż po narodzeniu dziecka. Co warto o nich wiedzieć?

Zaraz po urodzeniu należy umożliwić dziecku nieprzerwany kontakt z matką „skóra do #skóry”. Trwa on zazwyczaj około dwóch godzin i traktujemy go jako naturalne zakończenie aktywnych okresów porodu i rozpoczęcie adaptacji noworodka do nowych warunków życia pozamacicznego. Kontakt „skóra do skóry” powinien też być inicjacją do pierwszego przystawienia dziecka do piersi matki. Moment ten przez wielu nazywany jest złotym standardem przynoszącym korzyści zarówno dziecku, jak i matce w sferze emocjonalnej. Położna, Anna Jedlińska, ambasadorka kampanii „Położna na medal” radzi, co trzeba wiedzieć o pierwszych zabiegach dziecka, tuż po jego urodzeniu.

(czytaj więcej)
0

Twój nastolatek i długie godziny w sieci. Zastanawiałeś się nad przyczyną?

Coraz więcej młodych ludzi coraz więcej czasu spędza w internecie. Potwierdzi to każdy rodzic. Zastanawialiście się# kiedyś, dlaczego tak jest?

(czytaj więcej)