Dziś mamy 26 kwietnia 2024, piątek, imieniny obchodzą:

04 listopada 2022

Wyjazd do Chorwacji. Realizacja projektu "Teen Einsteins"

fot. powierzone

fot. powierzone

Realizacja projektu „Teen Einsteins” w ramach programu Erasmus+ dobiega #końca. W ostatnim roku jego realizacji piątka uczniów I Liceum Ogólnokształcącego im. S. Wyspiańskiego w Szubinie wraz z nauczycielami wyruszyła do Metkovic- miasteczka położonego na południu Chorwacji.

Celem wyjazdu było poznanie nie tylko historii i właściwości farmakologicznych wybranych ziół i przypraw, ale także zdrowotne aspekty przygotowywanych na ich bazie potraw.

W wymianie, oprócz uczniów z naszej szkoły, wzięli udział również uczniowie partnerskich szkół z Grecji, Bułgarii i Włoch.

Chorwacka podróż rozpoczęła się od wycieczki do Delty Naretwy i warzelni soli w Ston, gdzie uczniowie poznali ekologiczne metody pozyskiwania soli morskiej z wód Adriatyku. Program tego dnia obejmował również zwiedzanie Trsteno Arboretum, najstarszego renesansowego ogrodu w Dalmacji, oraz Dubrownika- miasta, w którego plenerach kręcono m.in. „Grę o tron”.

W drugim dniu pobytu uczestnicy wymiany odwiedzili w Kasteli gimnazjum o specjalności rolniczej, w którym wzięli udział w warsztatach poświęconych przyprawom i pestycydom oraz skosztowali tradycyjnych potraw i napojów przygotowanych z własnych upraw przez uczniów szkoły. Kolejnym punktem programu był Split, gdzie zwiedzano pozostałości kultury rzymskiej oraz kosztowano specjałów kuchni dalmatyńskiej. Uczniowie przeprowadzali także wywiady z lokalnymi mieszkańcami, aby dowiedzieć się, jakie potrawy są najbardziej popularne w regionie i jakich przypraw używa się w kuchni regionu.

W trzecim dniu wyjazdu uczniowie sami gotowali w szkolnej kuchni, przygotowując potrawy w oparciu o lokalne produkty. Efektem ich pracy była m.in. marmolada pomarańczowa, strudel i arancini - regionalny słodki przysmak. Każda z partnerskich szkół prezentowała także historię przypraw i potraw opartych na ziołach stosowanych w swoim kraju. Okazało się, że w Bułgarii największą popularnością cieszy się cząber, w Polsce przyprawą narodową jest jałowiec, w Grecji-czosnek, w Chorwacji-rozmaryn a we Włoszech-bazylia.

Na zakończenie wyjazdu odbyła się wycieczka łodzią po lokalnej rzece do wioski Vid, gdzie uczniowie poznawali starożytną historię regionu.

Efektem chorwackiej wyprawy jest e-book o ziołach i tradycyjnych potrawach partnerów projektu.

Materiał: Magdalena Piekarska

Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.

Oceń artykuł: 4 0

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlaczego warto jeść śniadanie?

Śniadanie to najważniejszy posiłek# w ciągu dnia. Dzięki niemu dostarczamy organizmowi węglowodany, które są źródłem energii.

(czytaj więcej)
0

Sprawdzono jakość handlową jaj. Jakie nieprawidłowości stwierdzono?

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów #Rolno-Spożywczych (IJHARS) przedstawia wyniki planowej kontroli w zakresie jakości handlowej jaj, przeprowadzonej w IV kwartale 2023 r. w sklepach spożywczych i innych punktach sprzedaży detalicznej na terenie całego kraju.

(czytaj więcej)
0

Zmień swoje dotychczasowe nawyki. Serce kocha sport

Systematyczna aktywność fizyczna jest podstawą# zdrowego stylu życia. Małymi krokami spróbuj zmienić swoje dotychczasowe nawyki.

(czytaj więcej)
0

Poranne ćwiczenia strażaków. Udział wzięło pięć zastępów

W czwartek, 25 kwietnia w godzinach rannych strażacy #prowadzili ćwiczenia na obiekcie przy ulicy Kcyńskiej w Szubinie.

(czytaj więcej)