Dziś mamy 26 kwietnia 2024, piątek, imieniny obchodzą:

10 kwietnia 2018

Warsztaty kulinarne dla dzieci i młodzieży. Sprawdź zasady rekrutacji

Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk” wraz z partnerami zaprasza dzieci i młodzież #w wieku szkolnym – mieszkańców powiatu nakielskiego – do udziału w kulinarnych zajęciach edukacyjnych organizowanych w ramach projektu współpracy „Cztery pory roku na Krajnie”.

Kulinarne zajęcia edukacyjne to cykl warsztatów kulinarnych obejmujący:

1. Jednodniowy warsztat kulinarny wprowadzający „Krajna od Kuchni”:

a. zakres tematyczny: potrawy tradycyjne regionu Krajny – produkty i potrawy mączne, w tym chleby;

b. termin warsztatu: 19.04.2018 r.

c. miejsce realizacji: Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej w Minikowie;

d. czas trwania: 5 godz. (w tym: 1 godz. lekcji muzealnej pt. „Poznaj swój region – lekcja muzealna o historii, tradycji i sztuce Krajny”).

2. Jednodniowe warsztaty kulinarne zbiorcze „Krajeńskie Smaki”:
a. zakres tematyczny:

„Krajeńskie Smaki – wiosna” – produkty i potrawy z dziczyzny (termin: maj 2018 r., miejsce: obszar Stowarzyszenia Nasza Krajna);

„Krajeńskie Smaki – lato” – produkty, potrawy i przetwory z owoców i warzyw; (termin: wrzesień 2018 r., miejsce: obszar LGD Krajna nad Notecią);

„Krajeńskie Smaki – jesień” – produkty, potrawy i przetwory z grzybów i owoców lasu (październik 2018 r., miejsce: obszar Stowarzyszenia LGD Krajna Złotowska);

„Krajeńskie Smaki – zima” – produkty i potrawy z gęsiny i karpia (termin: listopad/grudzień 2018 r., miejsce: Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej w Minikowie).

b. czas trwania warsztatu w każdym zakresie tematycznym: 5 godz. (w tym: 1 godz. wykładu z zakresu edukacji regionalnej „Tradycje kulinarne Krajny”).

Warsztaty każdorazowo zakończone zostaną wspólną degustacją przygotowanych potraw.

ZASADY REKRUTACJI ORAZ UDZIAŁU W WARSZTATACH:

1. Uczestnikiem warsztatów mogą być mieszkańcy powiatu nakielskiego w wieku szkolnym (dzieci i młodzież).

2. Uczestnik warsztatów nie może być pełnoletni. Pod uwagę brany jest rok urodzenia.

3. Uczestnikiem warsztatów może być osoba małoletnia, której rodzic/ opiekun prawny wyraził zgodę na jej udział w projekcie.

4. Rekrutacja uczestników warsztatów dokonywana jest za pośrednictwem Formularza zgłoszeniowego.

5. Formularz zgłoszeniowy winien być wypełniony na udostępnionym wzorze (do pobrania na stronie internetowej organizatora i podpisany czytelnie przez rodzica/ opiekuna prawnego kandydata na warsztaty.

6. Formularz zgłoszeniowy należy dostarczyć do biura Stowarzyszenia „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk” do dn. 16.04.2018 r. włącznie:
osobiście: do siedziby Stowarzyszenia „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk” w Nakle nad Notecią, od poniedziałku do piątku, w godz. od 8.00 do 16.00;
pocztą tradycyjną: ul. Powstańców Wielkopolskich 6, 89-100 Nakło nad Notecią;
pocztą e-mail na adres: partnerstwo.naklo@wp.pl (w tytule wiadomości należy wpisać: zgłoszenie na warsztaty kulinarne).

7. O terminowości złożenia Formularza zgłoszeniowego decyduje data wpływu do biura LGD.

8. Złożenie Formularza zgłoszeniowego nie jest równoznaczne z zakwalifikowaniem kandydata do warsztatów.

9. Z uwagi na ograniczoną liczbę miejsc (20 osób), o ostatecznym zakwalifikowaniu kandydata do udziału w zajęciach zadecyduje kolejność zgłoszeń.

10. Uczestnik warsztatów zobowiązany jest uczestniczyć w całym cyklu zajęć, na który składają się: jednodniowy warsztat kulinarny wprowadzający „Krajna od Kuchni” oraz jednodniowe warsztaty kulinarne zbiorcze „Krajeńskie Smaki”.

11. Każdy uczestnik warsztatu wprowadzającego „Krajna od kuchni” winien wziąć udział w jednym z czterech warsztatów zbiorczych „Krajeńskie Smaki”. Podział na grupy zostanie dokonany podczas warsztatu wprowadzającego.

12. Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk” zapewnia uczestnikom dojazd na miejsce warsztatów odbywających się wyłącznie poza obszarem powiatu nakielskiego.

13. Udział w warsztatach jest bezpłatny.

14. Materiały na warsztaty zapewniają Organizatorzy, tj. Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk”, Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Krajna Złotowska, Stowarzyszenie Nasza Krajna, Lokalna Grupa Działania Krajna nad Notecią.

15. Warsztaty kulinarne organizowane są w ramach projektu współpracy „Cztery pory roku na Krajnie” dofinansowanego ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Materiał: Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk”

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 1 (1)

    #, w dniu 10-04-2018 16:13:02 napisał:

    od ktorej godziny

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Przeglądy gaśnic
od 50PLN
Ryzyko zawodowe
od 100PLN
Usługi prowadzenia ksiąg rachunkowych
od 50PLN
Szkolenia pierwsza pomoc
od 50PLN
Budowa hal
Prowadzenie akt osobowych
od 30PLN
Analiza stanu bhp w firmie
od 50PLN
Szkolenia p.poż.
od 50PLN
0

Najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlaczego warto jeść śniadanie?

Śniadanie to najważniejszy posiłek# w ciągu dnia. Dzięki niemu dostarczamy organizmowi węglowodany, które są źródłem energii.

(czytaj więcej)
0

Sprawdzono jakość handlową jaj. Jakie nieprawidłowości stwierdzono?

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów #Rolno-Spożywczych (IJHARS) przedstawia wyniki planowej kontroli w zakresie jakości handlowej jaj, przeprowadzonej w IV kwartale 2023 r. w sklepach spożywczych i innych punktach sprzedaży detalicznej na terenie całego kraju.

(czytaj więcej)
0

Zmień swoje dotychczasowe nawyki. Serce kocha sport

Systematyczna aktywność fizyczna jest podstawą# zdrowego stylu życia. Małymi krokami spróbuj zmienić swoje dotychczasowe nawyki.

(czytaj więcej)
0

Poranne ćwiczenia strażaków. Udział wzięło pięć zastępów

W czwartek, 25 kwietnia w godzinach rannych strażacy #prowadzili ćwiczenia na obiekcie przy ulicy Kcyńskiej w Szubinie.

(czytaj więcej)