Dziś mamy 27 września 2020, niedziela, imieniny obchodzą:

21 listopada 2019

Uczniowie świętowali Międzynarodowy Dzień Praw Dziecka wspólnie z UNICEF

fot. Ewa Sendwicka

fot. Ewa Sendwicka

Szkoła Podstawowa Nr 2 w Szubinie wzięła udział w światowych obchodach Międzynarodowego# Dnia Praw Dziecka organizowanych przez UNICEF Polska. W tym roku przypada wyjątkowa – 30. rocznica uchwalenia Konwencji o prawach dziecka.

W 1989 roku Organizacja Narodów Zjednoczonych przyjęła uniwersalny dokument, gwarantujący wszystkim dzieciom na świecie ich prawa. Chronią one dzieci, ale i wspierają je w prawidłowym rozwoju. Znajomość praw pozwala najmłodszym uchronić się przed różnymi niebezpieczeństwami. Z drugiej strony daje im możliwość aktywnego uczestniczenia w procesach podejmowania decyzji, które ich dotyczą. Rolą dorosłych jest nie tylko dbanie o to, aby prawa dziecka były przestrzegane, ale także szerzenie wiedzy o prawach dziecka, w tym edukowanie dzieci. UNICEF w swoich działaniach zwraca uwagę na te kwestie i inicjuje różne projekty, których celem jest upowszechnienie wiedzy o prawach dziecka.

Do akcji przystąpiła także Szkoła Podstawowa Nr 2 w Szubinie, która zorganizowała w ramach tego dnia „niebieski marsz przedszkolaków” z udziałem przedstawicieli władz lokalnych, uczniowie przybyli do szkoły ubrani na niebiesko w kolorze UNICEF, w oddziałach przedszkolnych i klasach I-III przeprowadzono lekcje, w oparciu o przygotowane przez UNICEF scenariusze, wyłoniono laureatów konkursu plastycznego Prawa Dziecka.

Oddziały przedszkolne
• I miejsce - Łuczak Zuzanna, Motylki
• II miejsce- Woźniak Milena, Żabki
• III miejsce- Dzięciołowska Oliwia, Żabki

Wyróżnienie:
• Łapka Julia, Motylki
• Mallek Maja, Motylki
• Malinowska Emilia, Żabki
• Derangowska Anna, Żabki

Klasy I-III
• I miejsce - Małkowska Zofia, III c
• II miejsce - Janiszewska Emilia, II b
• III miejsce- Dzięciołowska Martyna, II c

Wyróżnienie:
• Kazubski Mikołaj, I a
• Koralewicz Antoni, I b
• Obremska Nikola, II c
• Bednarczuk Jagoda, II b
• Przybylska Maja, III c
• Trzcińska Wiktoria, III b

Materiał: Ewa Sendwicka

Oceń artykuł: 1 2

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Szkolenia pierwsza pomoc
od 50PLN
Sprawdzanie skuteczności hamowania
Produkty instax
od 37,90PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności amortyzatorów
Meble systemowe Dąb Sonoma/ Biały Połysk
Fotokubek z kolorowym uchwytem w kształcie serca
24,90PLN
Szafy przesuwne
Sprawdzanie zadymienia i analiza spalin
0

Światowy Dzień bez Samochodu. Zamiast auta wybierz rower!

W dniu dzisiejszym obchodzimy Światowy# Dzień bez Samochodu. Jest to idealny czas, aby do pracy zamiast samochodem pojechać rowerem albo autobusem.

(czytaj więcej)
0

Zrób to warzywnie! Tradycyjne dania w roślinnej odsłonie

Idealny przepis na poradzenie sobie z nudą w kuchni sprowadza się do jednego słowa: #warzywa! Mimo że plony z pól i grządek mogą wydawać się mało spektakularnym elementem dań, potrafią nieźle namieszać – zwłaszcza w tradycyjnych i znanych na wylot recepturach. Gulasz, gołąbki, spaghetti, pulpety czy curry mogą smakować wyśmienicie w warzywnej wersji bez mięsa. Zapraszamy do zielonej rewolucji w kuchniach!

(czytaj więcej)
0

Zdrowa dieta na urlopie? To proste! Wystarczy pamiętać o kilku zasadach

Wyjazdy wakacyjne rządzą się swoimi prawami, a miejsca, które odwiedzamy kuszą #rozmaitymi aromatami i smakami. Jak cieszyć się wypoczynkiem bez wyrzutów sumienia i wpływu na figurę? Swoimi radami na wakacje bez wyrzeczeń dzieli się Gaja Kuroń, ekspertka dietetyczna w Kuroniowie Diety.

(czytaj więcej)
0

Sezon na grzyby w pełni. Poznajcie przepisy z tymi smakołykami

Początek jesieni nie musi oznaczać pożegnania z lokalnymi specjałami i sezonowymi #przysmakami. To pora idealna dla wszystkich miłośników grzybów. Zamiast zerkać w stronę warzywnych grządek, warto skupić się na darach prosto z lasu. Kurki, borowiki, podgrzybki, kanie, rydze, maślaki… Kulinarna wyobraźnia zaczyna pracować na najwyższych obrotach! Zastanawiacie się, jak wykorzystać te aromatyczne i pełne smaku skarby? Skorzystajcie z porad szefa kuchni Knorr i pozwólcie sobie na niezrównaną grzybową ucztę.

(czytaj więcej)