Dziś mamy 9 lipca 2020, czwartek, imieniny obchodzą:

03 kwietnia 2015

Pascha, czyli słowiańska panna cotta

fot. marta

fot. marta

Ten wielkanocny deser, najbardziej popularny jest na Wschodzie Europy, w szczególności w krajach prawosławnych.

Składniki:

  • 1,5 litra świeżego mleka 
  • 600 ml kwaśnej gęstej śmietany
  • 1 laska wanilii
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • około 200 gram bakalii (żurawina, rodzynki, figi, daktyle)

Przyrządzanie:

Mleko doprowadzić do wrzenia. Jajka ubić ze śmietaną na gładką masę i wlać je do gotującego mleka. Od chwili, kiedy mleko ponownie się zagotuje, należy zmniejszyć ogień i gotować do czasu, aż pojawią się grudki sera (około 10 minut).
Durszlak wyłożyć gazą, czy też tetrową pieluchą, przecedzić na niej ser, który powinien zostać na sicie kilka godzin. Gazę związać, utworzyć z niej sakiewkę, w której znajduje się ser, odcisnąć nadmiar wody.
Miękke masło ubić z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę, dodawać stopniowo po łyżce sera i miksować, aż powstanie gładka masa. Do powstałej masy dodawać bakalie, a następnie przełożyć do naczynia wyłożonego gazą. Masę docisnąć do dna, przykryć gazą i docisnąć czymś ciężkim. Włożyć na całą noc do lodówki.
Udekorować ulubionymi bakaliami.

Życzymy smacznego !

Oceń artykuł: 33 46

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (3) Zgłoś naruszenie zasad

    • 0 (0)

    buźka, w dniu 04-04-2015 11:13:32 napisał:

    czy świeże mleko to to samo co pasteryzowane, czy jednak musi być takie "prosto od krowy"?

    odpowiedz

    • 0 (0)

    mniam mniam, w dniu 04-04-2015 12:49:00 napisał:

    Ile ma być tych jajek? Dziękuję z góry.

    odpowiedz

    pokaż odpowiedzi (1)

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Kwasy...
Fotokubek z kolorowym uchwytem w kształcie serca
24,90PLN
Rolery - mezoterapia skóry
Tonery Directions
27PLN
Szczotka elektryczna z jonizacją Fox Red Hot
175PLN 140PLN
Fotopuzzle z nadrukiem A4
26,90PLN
Sypialnia Orzech Włoski/ Czarny lub Dąb Denver
Wulkanizacja
0

Postaw na grafit. Ciesz się komfortem domu niezależnie od pory roku

Eksperci są zgodni, że jedną z najbardziej opłacalnych inwestycji budowlanych#, która szybko się zwróci, jest termomodernizacja, a okres wakacyjny to świetny moment na jej przeprowadzenie.

(czytaj więcej)
0

Zrób to warzywnie! Tradycyjne dania w roślinnej odsłonie

Idealny przepis na poradzenie sobie z nudą w kuchni sprowadza się do jednego słowa: #warzywa! Mimo że plony z pól i grządek mogą wydawać się mało spektakularnym elementem dań, potrafią nieźle namieszać – zwłaszcza w tradycyjnych i znanych na wylot recepturach. Gulasz, gołąbki, spaghetti, pulpety czy curry mogą smakować wyśmienicie w warzywnej wersji bez mięsa. Zapraszamy do zielonej rewolucji w kuchniach!

(czytaj więcej)
0

Kto stawia kropkę nad i? Wprost czy między wierszami?

Każdego dnia komunikujemy się z innymi ludźmi. Na kształt wiadomości wpływ# ma nie tylko mówiący, ale również słuchacz. To, co słyszy adresat, ale przede wszystkim to, jak odbiera on daną wypowiedź, oddziałuje znacznie na jego reakcję. Jak zatem mówić, by zostać właściwie zrozumianym?

(czytaj więcej)
0

Kolorowo na talerzu. Siła warzyw w codziennej diecie

Istotna rola warzyw w codziennej diecie nie wydaje się nowym i zaskakującym #tematem. Świadomość to jedno, ale co z praktyką?

(czytaj więcej)