Dziś mamy 20 września 2019, piątek, imieniny obchodzą:

03 kwietnia 2015

Pascha, czyli słowiańska panna cotta

fot. marta

fot. marta

Ten wielkanocny deser, najbardziej popularny jest na Wschodzie Europy, w szczególności w krajach prawosławnych.

Składniki:

  • 1,5 litra świeżego mleka 
  • 600 ml kwaśnej gęstej śmietany
  • 1 laska wanilii
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • około 200 gram bakalii (żurawina, rodzynki, figi, daktyle)

Przyrządzanie:

Mleko doprowadzić do wrzenia. Jajka ubić ze śmietaną na gładką masę i wlać je do gotującego mleka. Od chwili, kiedy mleko ponownie się zagotuje, należy zmniejszyć ogień i gotować do czasu, aż pojawią się grudki sera (około 10 minut).
Durszlak wyłożyć gazą, czy też tetrową pieluchą, przecedzić na niej ser, który powinien zostać na sicie kilka godzin. Gazę związać, utworzyć z niej sakiewkę, w której znajduje się ser, odcisnąć nadmiar wody.
Miękke masło ubić z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę, dodawać stopniowo po łyżce sera i miksować, aż powstanie gładka masa. Do powstałej masy dodawać bakalie, a następnie przełożyć do naczynia wyłożonego gazą. Masę docisnąć do dna, przykryć gazą i docisnąć czymś ciężkim. Włożyć na całą noc do lodówki.
Udekorować ulubionymi bakaliami.

Życzymy smacznego !

Oceń artykuł: 33 32

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (3) Zgłoś naruszenie zasad

    • 0 (0)

    buźka, w dniu 04-04-2015 11:13:32 napisał:

    czy świeże mleko to to samo co pasteryzowane, czy jednak musi być takie "prosto od krowy"?

    odpowiedz

    • 0 (0)

    mniam mniam, w dniu 04-04-2015 12:49:00 napisał:

    Ile ma być tych jajek? Dziękuję z góry.

    odpowiedz

    pokaż odpowiedzi (1)

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Meble młodzieżowe i dziecięce
Meble systemowe w wybarwieniu Dąb Naturalny
Analiza stanu bhp w firmie
od 50PLN
Botox
Drukarki fiskalne Innova
3443PLN PROMOCJAPLN
Rejestracja podmiotów gospodarczych
od 50PLN
Mikrodermabrazja
Prowadzenie kadr i płac dla firm
od 50PLN
0

Pralka w kuchni? Dlaczego nie!

W polskich kuchniach zmywarki to już codzienność. Niemal każdy kuchenny projekt zakłada obecność tego rodzaju urządzenia z przyczyn praktycznych i ekonomicznych.

(czytaj więcej)
0

Kocioł gazowy alternatywą dla „kopciucha”. Dlaczego warto zdecydować się na wymianę źródła ciepła?

Jesień coraz bliżej i już niebawem będziemy uruchamiać ogrzewanie w naszych domach.# To ostatni dzwonek, by wymienić zasilane węglem, przestarzałe i nieefektywne „kopciuchy” na kotły gazowe, które umożliwią zaoszczędzenie energii oraz oddychanie czystszym powietrzem.

(czytaj więcej)
0

E-rewolucja. Cyfryzacja w służbie zdrowia

E-recepty w aplikacji mObywatel, profil zaufany potwierdzany w przychodni – to tylko kilka najnowszych ułatwień dla pacjentów#, które przygotowaliśmy wspólnie z Ministerstwem Zdrowia. W poniedziałek na briefingu w Siedlcach mówił o nich minister cyfryzacji Marek Zagórski.

(czytaj więcej)
0

Cukrzyca ciążowa. Jak sobie z nią radzić ?

Cukrzyca ciążowa to choroba dotycząca około 4-7% kobiet w ciąży.# Jest to jednostka chorobowa, na którą najczęściej zapadają przyszłe mamy. Ze względu na szerszy dostęp do diagnostyki, rozpoznawana jest ona u kobiet znacznie częściej niż kiedyś. Nieleczona cukrzyca ciążowa może stwarzać zagrożenie zarówno dla mamy jak i dla rozwijającego się płodu. Jak rozpoznać cukrzycę ciążową, jak ją leczyć, opisuje położna Alina Jedlińska – ambasadorka kampanii „Położna na medal”.

(czytaj więcej)