Dziś mamy 1 kwietnia 2020, środa, imieniny obchodzą:

17 października 2014

O pióro Jana Brzechwy

fot. SDK

fot. SDK

Szubiński Dom Kultury przeprowadził 16 października Gminne Eliminacje Turnieju Recytatorskiego „O pióro Jana Brzechwy”.

Tegoroczna edycja skierowana była do uczniów klas I-III szkół podstawowych. Wzięło w nim udział 23 uczniów z siedmiu szkół gminy.

Turniej otworzyła i gości powitała dyrektor SDK Alina Gordon, która życzyła dzieciom udanych występów bez tremy.  Sztukę recytacji uczniów oceniało jury w składzie: Maria Cholewa, emerytowana nauczycielka, Maria Mańkowska z Rejonowej Biblioteki Publicznej i Andrzej Klawitter z domu kultury. Turniej zdominowały jak zwykle wiersze Jana Brzechwy – aż siedemnaście.

W kat. kl. I pierwsze miejsce przyznano Julii Piweckiej z Turu za wiersz „Kaczka Dziwaczka”, drugie Barbarze Siuchnińskiej z SP nr 1 za wiersz „Samochwała”, a trzecie Anastazji Brągiel z Królikowa za „Kłótnię zabawek” (wszystkie utwory Jana Brzechwy). Wyróżnienie otrzymała Oliwia Robaczewska z SP nr 2 za wiersz „Sól i cukier” Hanny Niewiadomskiej.

W kat. kl. II najlepsza okazała się Adrianna Lewandowska z SP nr 1 - wiersz „Na straganie” Jana Brzechwy. Drugie miejsce zajęła Anna Szczech z SP nr 2 - „Spacerek” Doroty Gellner. Trzecie miejsce przypadło Natalii Kamińskiej z Chomętowa za wiersz „Grzyby” Jana Brzechwy. Wyróżnieniem uhonorowano Mateusza Wiśniewskiego z Królikowa za „Pytalskiego” Jana Brzechwy.

W kat. kl. III bezkonkurencyjny okazał się Michał Łasecki z Rynarzewa, który brawurowo przedstawił fragment „Akademii pana Kleksa”. Drugie miejsce zajęła Sonia Ataya z SP nr 2 – wiersz „Prot i Filip”, a trzecie Martyna Leśniewicz z SP nr 1 – „Samochwała” (wszystkie utwory Jana Brzechwy). Wyróżnienie przypadło Klaudii Sudak z Chomętowa za wiersz „Dzień niegrzeczności” Agnieszki Frączek.

Uczniowie, którzy zajęli pierwsze miejsca, wezmą udział 25 października w turnieju wojewódzkim w Białych Błotach.

Materiał: SDK

Oceń artykuł: 13 8

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Chodź, pomaluj swój świat… na zielono. Apetyczne przepisy na Dzień Szpinaku

Świętować można z różnych okazji. Boże Narodzenie jednoznacznie kojarzy się z #czerwonym barszczem i zupą grzybową, a Wielkanoc to świetny pretekst do zajadania się żurem i jajkami na tysiąc sposobów. Kalendarz jest jednak wypełniony wieloma innymi, smakowitymi datami. Wiedzieliście, że 26 marca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Szpinaku? Najwyższa pora dać temu liściastemu specjałowi zielone światło w kuchni!

(czytaj więcej)
0

Co robić z dziećmi w domu? Wspólnie pieczmy słodkości!

Co robić z dzieciakami, które więcej czasu spędzają w domu? Istnieje wiele pomysłów na to, #jak w prosty i przyjemny sposób zorganizować czas, angażując także najmłodszych. Jedną z przyjemniejszych aktywności, która pozwoli nam na działanie zespołowe, jest wspólne pieczenie słodkości – a efekty, och, będą pyszne! Oto garść inspiracji na proste w przygotowaniu i smaczne wypieki, które możemy przyrządzić wspólnie z najmłodszymi.

(czytaj więcej)
0

"Odkażanie" koronawirusa po polsku. W izolacji coraz częściej sięgamy po alkohol

Butelka wódki, kilka piw i ze dwa wina – to dla żony. Będzie na zapas” – mówi, stojąc w kolejce #w monopolowym. Ale robi to także następnego dnia… Pandemia koronawirusa i związana z nią kwarantanna staje się dla wielu Polaków pułapką. W wyniku izolacji częściej sięgają po alkohol i piją znacznie większe jego ilości. Podczas gdy np. władze departamentu Aisne w północno-wschodniej Francji wydają zakaz sprzedaży alkoholu w związku z epidemią Covid-19, w Polsce sklepy monopolowe pospiesznie i na bieżąco uzupełniają braki w asortymencie.

(czytaj więcej)
0

Wielkanoc coraz bliżej. Pora zastanowić się nad świątecznym menu

Wielkanocny pasztet w trzech odsłonach Wielkanoc coraz bliżej, więc najwyższa #pora zastanowić się nad świątecznym menu. Uroczyste spotkania w domowym gronie zasługują na szczególną oprawę. Faszerowane jajka to nie wszystko, co powinno znaleźć się na odświętnie udekorowanym stole. Obowiązkowym punktem wielkanocnego jadłospisu, obok efektownych babek i mazurków, są domowe pasztety. Temat wydaje się trudny i pracochłonny? Nie ze wskazówkami szefa kuchni Knorr!

(czytaj więcej)