Dziś mamy 13 czerwca 2025, piątek, imieniny obchodzą:

12 czerwca 2025

Dieta długowieczności. W czym tkwi sekret?

fot. powierzone

fot. powierzone

Żyjemy coraz dłużej. Rozwój medycyny oraz większa świadomość #tego, jak żywność wpływa na nasze życie, pozwalają nam nie tylko efektywniej walczyć z chorobami, ale przede wszystkim skutecznie im zapobiegać. Odpowiednio skomponowana dieta jest szczególnie ważna właśnie w jesieni naszego życia, ponieważ pozwala dłużej cieszyć się zdrowiem, dobrym samopoczuciem i życiową energią. W czym tkwi sekret diety długowieczności i jakie produkty spożywcze najlepiej służą seniorom? Sprawdzamy.

Jedzenie może być naszym najlepszym lekarstwem

Zdrowie to nie tylko brak chorób, ale szeroko pojęty dobrostan fizyczny, psychiczny i społeczny. Nasze ciało potrzebuje zarówno odpowiedniej diety i aktywności fizycznej, jak i właściwego mindsetu i wspierającego otoczenia. Holistyczne, czyli całościowe podejście do zdrowia jest istotne szczególnie w jesieni naszego życia, kiedy częściej zaczynają dotykać nas nie tylko choroby, ale także wyraźny spadek zdolności poznawczej.

Jedzenie może być naszym najlepszym lekarstwem, dlatego seniorzy powinni zwracać szczególną uwagę na to, co znajduje się na ich talerzach. Sekretem zdrowia i długowieczności są naturalne, lokalne i sezonowe produkty z krótkim składem oraz o dobrze znanym pochodzeniu. Przykładem może być ser żółty. Ten dobrej jakości składa się tylko z trzech składników: mleka, soli i bakterii kwasu mlekowego. Niekoniecznie też musi pochodzić z Holandii czy Szwajcarii. Warto sięgać po rodzime produkty.

Monieckie sery żółte powstają i dojrzewają w sercu Doliny Biebrzy. To właśnie z tutejszej niepowtarzalnej przyrody czerpiemy inspirację do tworzenia wyjątkowych produktów. Aż 97% mleka, z którego powstają nasze sery, skupowana jest w klasie ekstra, czyli spełnia najwyższe wymogi jakościowe obowiązujące w Unii Europejskiej. Tradycyjne receptury łączymy z nowoczesną technologią i w pełni zrównoważonym procesem produkcyjnym, dzięki czemu oferujemy samo zdrowie podane w złocistych plasterkach – podkreśla Ewa Polińska z MSM Mońki.

W diecie seniora niezwykle ważne jest niedopuszczenie do zbyt dużego deficytu kalorycznego. Redukcja spożywanych kalorii może prowadzić do niedoborów cennych witamin i minerałów. Dietetycy podkreślają, że pełnotłuste sery żółte są zdecydowanie lepszym wyborem niż produkty seropodobne czy typu „light”. Produkty z etykietką „light” mogą zawierać dodatkowe konserwanty i zagęszczacze, które nie są obojętne dla naszego zdrowia niezależnie od wieku.

Jak powinna wyglądać dobrze zbilansowana dieta seniora?

Podstawą diety seniora powinny być nie tylko warzywa i owoce, ale także produkty wysokobiałkowe, ponieważ są one cennym materiałem budulcowym dla stopniowo zmniejszającej się pod wpływem czasu masy mięśniowej. Cennym źródłem białka są dojrzewające sery żółte. Zawarte w nich enzymy ułatwiają przebieg większości procesów chemicznych zachodzących w naszym ciele. Dojrzewające sery żółte dostarczają nie tylko składników budujących i regenerujących nasze komórki, ale także przeciwciał, które pozwalają zwalczać różnego rodzaju infekcje i choroby.

Już 100 gramów dobrej jakości sera żółtego zaspokaja nasze dzienne zapotrzebowanie na wapń, podstawowy budulec kości, zębów i tkanki łącznej. Ponadto, sery żółte typu holenderskiego są bogate w cynk, fosfor, magnez i potas. Z kolei sery żółte typu szwajcarskiego charakteryzują się wysoką zawartością witamin z grupy B. Ponadto, sery dojrzewające są także cennym źródłem bakterii wzmacniających mikroflorę jelit, które są szczególnie wrażliwe w jesieni naszego życia – zaznacza Ewa Polińska z MSM Mońki.

Z wiekiem nasz układ trawienny się zmienia, dlatego seniorzy znacznie gorzej tolerują niektóre produkty spożywcze. Starsze osoby powinny przestrzegać lekkostrawnej diety, w której dominują potrawy poddawane delikatnej obróbce termicznej. Pożywne zupy, gotowane kompoty i potrawki warzywne, zapiekanki z dodatkiem ryb i drobiu oraz sałatki z dodatkiem warzyw gotowanych na parze lub blanszowanych – dieta seniora nie musi być nudna i monotonna.

Jak walczyć z brakiem apetytu, który często pojawia się wraz z wiekiem?

Wielu seniorów doświadcza słabszego odczuwania poszczególnych smaków. Dobrze znane potrawy nagle przestają smakować, a jedzenie przestaje być kojarzone z przyjemnością. Brak apetytu może prowadzić do utraty siły i energii oraz poważnych niedoborów chorobotwórczych. Aby temu przeciwdziałać, warto zacząć eksperymentować z zupełnie nowymi smakami i aromatami. Świeże zioła i orientalne przyprawy mogą wzmocnić smak każdego dania. Mdły smak zup, sosów oraz potraw z makaronem, ryżem lub kaszą można podkręcić odrobiną tartego żółtego sera.

Zgodnie z zaleceniami dietetyków, seniorzy powinni ograniczyć spożywanie czerwonego mięsa i zastąpić je dobrej jakości tłustymi rybami morskimi. Łosoś, makrela, śledź i sardynki są najlepszym źródłem wielonasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które obniżają poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, regulują ciśnienie krwi i zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Pomagają także łagodzić stany zapalne w organizmie. Kawałki pieczonej, gotowanej lub grillowanej ryby można dodawać do ulubionych sałatek. Osobiście polecamy sałatkę Oliver z dodatkiem łososia i sera żółtego – przepis podajemy poniżej. Smacznego!

Sałatka Olivier z serem Monieckim i łososiem

Składniki:

- 150 g filetu z łososia,

- 1 łyżeczka oleju rzepakowego,

- sól i pieprz do smaku,

- 100 g sera żółtego MSM Mońki,

- 1 średnia marchewka,

- 1 ogórek kiszony,

- 1 jajko na twardo,

- 2 łyżki groszku konserwowego,

- 1 łyżka kaparów w zalewie,

- 3 łyżki majonezu,

- 1 garść liści różnych gatunków sałat

Wykonanie:

Łososia doprawić solą, pieprzem, natłuścić olejem i zgrillować na rozgrzanej patelni. Odstawić do wystygnięcia. Marchewkę ugotować, wystudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać pokrojony w drobną kostkę ser, ogórki kiszone i jajka. Dodać również groszek i kapary. Doprawić do smaku pieprzem, dodać majonez i wymieszać. Układać warstwami: łyżka sałatki, cząstki łososia, sałatka i na wierzch sałata dekoracyjna. Czynności powtórzyć.

Smacznego!

Materiał: Karolina Cempel / Zespół Prasowy Commplace

Oceń artykuł: 3 5

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (2) Zgłoś naruszenie zasad

    • 0 (0)

    Roman, w dniu 12-06-2025 18:41:48 napisał:

    Pozdrawiam serdecznie najbardziej krzykliwą kobietę z ulicy dworcowej w Nakle która zaczepia ludzi i prosi o pieniądze na chude piwo.Mieszkańcy jak tam możecie spać Policja oraz MOPS nie mogą z tą alkoholiczką zrobić porządku Jeżeli jest chora to na przymusowe leczenie na odział zamknięty

    odpowiedz

    • 0 (0)

    Maliniak, w dniu 13-06-2025 08:38:38 napisał:

    Uja widać

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Zdjęcia do dokumentów
35,00 złPLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności amortyzatorów
Balustrady Bramy Ogrodzenia
Budowa magazynów
Ochrona środowiska dla firm
od 50PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności ustawienia świateł
Zezwolenie na zbieranie odpadów
od 2000PLN
Korzystanie ze środowiska
500PLN
0

Sezon na szpinak. Zielona bomba dla zdrowia

Wiosna i wczesne lato to idealny czas, by sięgnąć po świeży#, młody szpinak. Od kwietnia do czerwca trwa jego naturalny sezon – wtedy smakuje najlepiej, jest najtańszy i najzdrowszy. Znajdziemy go na targach, w warzywniakach i coraz częściej – prosto z lokalnych upraw. Ale szpinak to nie tylko zielony dodatek do obiadu – to prawdziwy superfood, który zasługuje na miejsce w każdej kuchni!

(czytaj więcej)
0

Święto Żandarmerii Wojskowej. Uhonorowanie służby i munduru

13 czerwca obchodzimy Święto Żandarmerii Wojskowej# – formacji wojskowej, która odgrywa kluczową rolę w zapewnianiu porządku, dyscypliny i bezpieczeństwa w strukturach Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej. To dzień szczególny nie tylko dla żandarmów, ale i dla całej społeczności wojskowej.

(czytaj więcej)
0

Dziś piątek trzynastego. Skąd pochodzi przesąd o pechowym dniu?

Dzisiaj przypada piątek trzynastego. Osoby przesądne w wielu krajach# uznają ten dzień za pechowy.

(czytaj więcej)
0

Czy św. Wojciech przeszedł przez Pałuki? Historia, hipotezy i szlak

Z każdym rokiem odkrywamy na nowo znaczenie naszego regionu# – Pałuk – w dziejach chrześcijaństwa i kultury Europy Środkowej. Coraz więcej wskazuje na to, że to właśnie tędy mógł przebiegać historyczny szlak św. Wojciecha, który w 997 roku wyruszył z misją chrystianizacji Prusów.

(czytaj więcej)