Dziś mamy 22 czerwca 2025, niedziela, imieniny obchodzą:

21 czerwca 2025

"Palcem po mapie". Uczniowie poznawali smaki świata

fot. Zespół Szkół Specjalnych w Szubinie

fot. Zespół Szkół Specjalnych w Szubinie

Podsumowanie majowego projektu# w Zespole Szkół Specjalnych w Szubinie: „Palcem po mapie, czyli poznajmy smaki świata. Kontynent: Ameryka Południowa".

Maj upłynął nam pod znakiem podróży... choćby palcem po mapie! W ramach naszego projektu edukacyjnego „Palcem po mapie, czyli poznajemy smaki świata” finansowanego przez Powiat Nakielski, uczniowie wyruszyli w fascynującą podróż na kontynent pełen barw, smaków i niezwykłych historii – Amerykę Południową. Zaczęliśmy od solidnych podstaw – uczniowie pracowali z mapami fizycznymi i politycznymi, śledzili przebieg Andów, podziwiali rozlewiska Amazonki i lokalizowali największe miasta kontynentu. Globusy przestały być tylko klasową dekoracją – stały się narzędziem do odkrywania świata. Puzzle z mapą świata, które na początku sprawiały nieco trudności, szybko zamieniły się w zabawę wymagającą spostrzegawczości, cierpliwości i współpracy. Dużo emocji wzbudziła gra w Wordwall – tutaj uczniowie mogli sprawdzić swoją znajomość mapy Ameryki Południowej. Rywalizacja była zacięta, ale zdrowa – uczniowie kibicowali sobie nawzajem, a każda poprawna odpowiedź była okazją do uśmiechu i satysfakcji. Efektem naszej pracy stały się barwne plakaty przedstawiający mapę Ameryki Południowej – nie tylko geograficzną, ale też kulturową. Oprócz państw i miast, pojawiły się na nim ilustracje charakterystycznych potraw, roślin, zwierząt oraz elementy lokalnej sztuki. Plakaty  stały się swoistym podsumowaniem majowej podróży – pełnym kolorów i pasji.Czy uczniowie „zwiedzili” Amerykę Południową? Bez wątpienia. Czy smakowali tamtejszej kuchni? Oczywiście, uczniowie mieli okazję poznać smaki kuchni Ameryki Południowej, a tematem lekcji kulinarnej był deser peruwiański. Na samym początku zakupione zostały potrzebne produkty według sporządzonej listy. Podczas zajęć uczniowie samodzielnie odmierzali składniki, łączyli je, tworzyli karmel, a wszystko to zgodnie z przepisem. Mieli również okazję dowiedzieć się więcej o kulturze i zwyczajach kulinarnych Peru. Wspólna praca przebiegała w miłej i zaangażowanej atmosferze. Na zakończenie odbyła się degustacja, która spotkała się z dużym entuzjazmem – deser zachwycił wszystkich nie tylko smakiem, ale i wyjątkowym kolorem. Zajęcia okazały się nie tylko świetną okazją do nauki gotowania, ale również do poszerzenia wiedzy o kuchniach świata. Podczas majowego zadania projektowego "Palcem po mapie - czyli poznajemy smaki świata" uczniowie przede wszystkim – uczyli się w sposób, który łączył wiedzę, działanie i emocje. A to przecież najlepszy przepis na trwałe efekty. Z dumą patrzymy  na efekty ich pracy i z niecierpliwością czekamy na kolejne podróże – bo jeśli tak wygląda nauka, to warto wyruszać choćby i na koniec świata… nawet jeśli tylko palcem po mapie.

Materiał: Anna Smolińska / Zespół Szkół Specjalnych w Szubinie

Autorka nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.

Oceń artykuł: 3 2

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Sezon na szpinak. Zielona bomba dla zdrowia

Wiosna i wczesne lato to idealny czas, by sięgnąć po świeży#, młody szpinak. Od kwietnia do czerwca trwa jego naturalny sezon – wtedy smakuje najlepiej, jest najtańszy i najzdrowszy. Znajdziemy go na targach, w warzywniakach i coraz częściej – prosto z lokalnych upraw. Ale szpinak to nie tylko zielony dodatek do obiadu – to prawdziwy superfood, który zasługuje na miejsce w każdej kuchni!

(czytaj więcej)
0

Zmodernizowany pojazd już na torach. Od wczoraj dostępny dla podróżujących

Z radością informujemy, że zmodernizowany pojazd# SA136 oficjalnie wjechał na wielkopolskie trasy!

(czytaj więcej)
0

30 lat KSRG w kilkuminutowym skrócie. To już trzy dekady (film)

Trzy Dekady – 30 lat KSRG w kilkuminutowym skrócie!

(czytaj więcej)
0

Bezpośredni pociąg regionalny na Hel. "Latarnik" wyjeżdża codziennie

Ze stacji kolejowej w Bydgoszczy w pierwszy w tym sezonie #kurs wyjechał w czwartek (19 czerwca) sezonowy bezpośredni pociąg regionalny na Hel. Pasażerowie korzystający z organizowanych przez samorząd województwa połączeń przez całe wakacje dojadą również do popularnych miejscowości wypoczynkowych - Jastarni, Juraty, Chałup, Kuźnic, Władysławowa oraz do Trójmiasta. „Latarnik” z Bydgoszczy wyjeżdża codziennie przed 7.

(czytaj więcej)