Dziś mamy 25 kwietnia 2024, czwartek, imieniny obchodzą:

16 maja 2022

Przyznano nagrody w kilku kategoriach. Znamy laureatów!

fot. K-PODR w Minikowie

fot. K-PODR w Minikowie

W miniony weekend w Minikowie odbyły się# targi Lato na Wsi – Święto Smaku i Tradycji. Za organizację tego wydarzenia odpowiadał Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Na odwiedzających czekało całkiem sporo atrakcji. Poznaliśmy też laureatów w kilku kategoriach. Poniżej zamieszczamy listę wyróżnionych.

W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne:

I nagroda: Leokadia i Wiesław Wysoccy za półgęska oraz Manufaktura Wędliniarska „Olchowy Dymek” za pieczoną polską

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb

I nagroda: Manufaktura Przysmaków Rybnych „CudoRybka” za pastę z sandacza

Podkategoria: produkty mleczne

I nagroda: Grudziądzka Spółdzielnia Mleczarska za serek homogenizowany waniliowy

Podkategoria: miody

I nagroda: brak

Wyróżnienia:

Justyna Wilczewska za pulardę

Jadwiga Patyk za płotki w zalewie

W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

Podkategoria: przetwory owocowe

I nagroda: Elżbieta Pińska za konfiturę z wiśni

Podkategoria: przetwory warzywne

I nagroda: Wytwórnia Musztardy Kcyńskiej za musztardę kcyńską jabłkową

Podkategoria: produkty zbożowe

I nagroda: Agata Minda za chleb z płaskurki na zakwasie

Podkategoria: wyroby cukiernicze

Jacek Grabowski za małą czarną po krajeńsku

Wyróżnienia:

KGW Krusze Razem za konfiturę z pigwy

KGW w Brzeźnie „Żurawinki” za sarni grzbiet

Folwark Warzyn za korniszony

KGW Nieżywięć za ciastka amoniaczki

W kategorii napoje regionalne:

Podkategoria: napoje bezalkoholowe

I nagroda: KGW Liszkówko za kompot rabarbarowy z miętą

Podkategoria: napoje alkoholowe

I nagroda: KGW Pturek za nalewkę wiśniową

Wyróżnienia:

Arleta Bruska za fermentowany sok z brzozy

Joanna Fröhlke za jarzębiak

Elżbieta Górska za „Gruczniaka nocą”

Inne produkty regionalne:

I nagroda: KGW Czołówek za zakwas na żur kujawski

Wyróżnienia:

KGW Nowy Ciechocinek za pierogi z gęsiną

Magdalena Potulska za fjut z maślanki

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2022” następujące produkty:

1. Kaczkę po myśliwsku – KGW w Brzeźnie „Żurawinki”
2. Piernik notecki – KGW Pturek
3. Piwo jasne pełne „Gruczniak” – „Gruczniak” Elżbieta Górska
4. Kulis – kwas do buraczków – Anna Patyk
5. Smarowidło kujawskie – Akademia Szkolnictwa „AS” Branżowa Szkoła I Stopnia Inowrocław
6. Pasztet z gołębi – Agata Minda Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Olszewki i Lubaszcza

Materiał: Aleksandra Hapka - K-PODR w Minikowie / red. 

Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu. 

Oceń artykuł: 6 2

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlaczego warto jeść śniadanie?

Śniadanie to najważniejszy posiłek# w ciągu dnia. Dzięki niemu dostarczamy organizmowi węglowodany, które są źródłem energii.

(czytaj więcej)
0

Sprawdzono jakość handlową jaj. Jakie nieprawidłowości stwierdzono?

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów #Rolno-Spożywczych (IJHARS) przedstawia wyniki planowej kontroli w zakresie jakości handlowej jaj, przeprowadzonej w IV kwartale 2023 r. w sklepach spożywczych i innych punktach sprzedaży detalicznej na terenie całego kraju.

(czytaj więcej)
0

Zmień swoje dotychczasowe nawyki. Serce kocha sport

Systematyczna aktywność fizyczna jest podstawą# zdrowego stylu życia. Małymi krokami spróbuj zmienić swoje dotychczasowe nawyki.

(czytaj więcej)
0

Poranne ćwiczenia strażaków. Udział wzięło pięć zastępów

W czwartek, 25 kwietnia w godzinach rannych strażacy #prowadzili ćwiczenia na obiekcie przy ulicy Kcyńskiej w Szubinie.

(czytaj więcej)