Dziś mamy 11 czerwca 2025, środa, imieniny obchodzą:

18 października 2023

Dzień Sprzedaży Bezpośredniej. Poszukiwanie nowych możliwości

fot. MRiRW

fot. MRiRW

17 października obchodziliśmy w Polsce Dzień Sprzedaży# Bezpośredniej. W sektorze rolno-spożywczym ta forma sprzedaży realizowana jest m.in. w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD). Jest formą działalności związaną z produkcją i zbywaniem żywności przez rolników, wprowadzoną do polskiego porządku prawnego 1 stycznia 2017 r.

Uregulowania prawne oraz liczne formy wsparcia sprawiają, że zarówno Rolniczy Handel Detaliczny, jak i sprzedaż bezpośrednia są coraz bardziej popularne wśród producentów żywności. Takich możliwości – nabywania produktów spożywczych bezpośrednio od rolnika – poszukują także konsumenci.

RHD i sprzedaż bezpośrednia w liczbach

Rolniczy Handel Detaliczny (RHD) pod nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej prowadzi 18 420 podmiotów.

Rolniczy Handel Detaliczny (RHD) pod nadzorem Inspekcji Sanitarnej prowadzi 2398 podmiotów.

Sprzedaż bezpośrednią pod nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej (IW) prowadzą 15 873 podmioty.

Sprzedaż bezpośrednia

Sprzedaż bezpośrednia jest jedną z form prowadzenia działalności. Prowadzenie sprzedaży bezpośredniej produktów pochodzenia zwierzęcego regulowane jest rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 września 2015 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej, które określa wymagania weterynaryjne jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej, wielkość, zakres i  obszar produkcji produktów oraz wymagania weterynaryjne dla miejsc prowadzenia takiej sprzedaży.

Do sprzedaży bezpośredniej dopuszcza się wyłącznie produkty wyprodukowane z własnych surowców przez podmiot prowadzący działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej. Sprzedaż bezpośrednia jest również ograniczona terytorialnie.

Więcej informacji na temat sprzedaży bezpośredniej: https://www.wetgiw.gov.pl/handel-eksport-import/sprzedaz-bezposrednia.

Rolniczy Handel Detaliczny (RHD)

Rolnicy prowadzący gospodarstwa rodzinne mogą rozpocząć działalność w ramach takiego handlu po uprzedniej rejestracji (bez obowiązkowego zatwierdzenia) u powiatowego lekarza weterynarii (w przypadku produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego lub żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego, tzw. „żywności złożonej”) lub państwowego powiatowego inspektora sanitarnego (w przypadku produkcji żywności pochodzenia niezwierzęcego). W tym celu należy złożyć odpowiedni wniosek do wymienionych  organów urzędowej kontroli żywności.

Więcej informacji na temat RHD: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/rolniczy-handel-detaliczny-informacje-podstawowe.

Wsparcie „małego przetwórstwa”

Działalność przetwórcza rolników prowadzona na małą skalę, w tym także RHD była wspierana od akcesji Polski do Unii Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 i 2014–2020, a obecnie staraniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przeznaczono na nią wsparcie w Krajowym Planie Odbudowy i Zwiększania Odporności w ramach Inwestycji A 1.4.1. KPO.

Wkrótce rozpocznie się drugi nabór wniosków w ramach inwestycji A1.4.1 KPO, dot. wsparcia w zakresie przetwarzania lub wprowadzania do obrotu produktów rolnych, spożywczych, rybołówstwa lub akwakultury przez rolników i rybaków – tzw. „małe przetwórstwo”. Wnioski o refundację kosztów inwestycji objętych wsparciem ARiMR będzie przyjmowała od 2 stycznia do 2 lutego 2024 r.

Dotychczas w ramach tej inwestycji od 17 października do 18 listopada 2022 r. ARiMR przeprowadziła pierwszy nabór. Wsparcie dotyczyło przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rolnych, rybołówstwa i spożywczych w ramach rolniczego handlu detalicznego (RHD), sprzedaży bezpośredniej i działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej (MOL), tworzenie miejsc bezpośredniej sprzedaży dla spożywczych produktów lokalnych (miejsca obsługi podróżnych na obszarze dróg, w celu skracania łańcuchów żywnościowych i wzmocnienia pozycji rolnika oraz zapewnienia dodatkowych dochodów).

Bezpłatna przestrzeń targowa dla rolnika w mieście

W ramach Polskiego Ładu oraz Polskiego Ładu dla Polskiej Wsi jednym z priorytetów był projekt Bezpłatna przestrzeń targowa dla rolnika w mieście. W ramach tego projektu od 1 stycznia 2022 r. obowiązuje ustawa o ułatwieniach w prowadzeniu handlu w piątki i soboty przez rolników i ich domowników, która nakłada obowiązek na radę gminy do wyznaczenia miejsca do prowadzenia handlu w piątki i soboty przez rolników i ich domowników. Rolnicy mogą sprzedawać produkty spożywcze wyprodukowane w swoich gospodarstwach oraz wyroby rękodzieła. Ponadto rolnicy w tych dniach są zwolnieni z opłaty targowej. Takie rozwiązanie sprzyja upowszechnianiu produktów lokalnych, skracaniu i dywersyfikacji kanałów dystrybucji oraz przyczynia się do zwiększenia dochodów rolników

Źródło: MRiRW

Oceń artykuł: 12 15

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 2 (10)

    Demaskuj łgarstwo, w dniu 18-10-2023 11:12:29 napisał:

    Ale jak to się ma do nowo otwartego ( a zamkniętego ) Śródmiejskiego targowiska-?. Teoretycznie tam powinien ze swoimi płodami rolnymi pojawić się rolnik,ogrodnik,ktokolwiek- by móc handlować.Tymczasem Burmistrz okopał się w swoim gabinecie i w sprawie "targowiska" zamilkł.

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Zezwolenie na zbieranie odpadów
od 2000PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności ustawienia świateł
Zdjęcia do dokumentów
35,00 złPLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności amortyzatorów
Ewidencja odpadów BDO (pakiet mini)
2400 zł / rokPLN
Balustrady Bramy Ogrodzenia
Fotoobraz na płótnie 50x70
121,00 zł PLN
KOBIZE
500PLN
0

Sezon na szpinak. Zielona bomba dla zdrowia

Wiosna i wczesne lato to idealny czas, by sięgnąć po świeży#, młody szpinak. Od kwietnia do czerwca trwa jego naturalny sezon – wtedy smakuje najlepiej, jest najtańszy i najzdrowszy. Znajdziemy go na targach, w warzywniakach i coraz częściej – prosto z lokalnych upraw. Ale szpinak to nie tylko zielony dodatek do obiadu – to prawdziwy superfood, który zasługuje na miejsce w każdej kuchni!

(czytaj więcej)
0

Niezapomniany i urokliwy klimat. Wędrówka przez Rezerwat Zielona Góra

Podczas dzisiejszej wędrówki przeszliśmy wzdłuż i wszerz# Rezerwat Przyrody Zielona Góra.

(czytaj więcej)
0

Nie sadź IGO. Postaw na gatunki bezpieczne dla natury

Dzisiaj w naszym mini przewodniku #po świecie bezpiecznego i pięknego ogrodnictwa prezentujemy kolejne, rodzime gatunki, które będą cieszyć Wasze oczy w maju oraz te, których należy za wszelką cenę unikać.

(czytaj więcej)
0

Czy św. Wojciech przeszedł przez Pałuki? Historia, hipotezy i szlak

Z każdym rokiem odkrywamy na nowo znaczenie naszego regionu# – Pałuk – w dziejach chrześcijaństwa i kultury Europy Środkowej. Coraz więcej wskazuje na to, że to właśnie tędy mógł przebiegać historyczny szlak św. Wojciecha, który w 997 roku wyruszył z misją chrystianizacji Prusów.

(czytaj więcej)