Dziś mamy 30 września 2020, środa, imieniny obchodzą:

07 października 2019

XXVII Sztafeta bł. ks. Jerzego Popiełuszki. Wystartowali zawodnicy z Szubina

fot. Piotr Krzywdziński

fot. Piotr Krzywdziński

6 października 2019 roku odbyła się XXVII Sztafeta Szlakiem Męczeńskiej # Drogi Błogosławionego Ks. Jerzego Popiełuszki, na trasie z pod kościoła Św. Braci Męczenników na Bydgoskich Wyżynach do kościoła w Górsku.

W Sztafecie udział wzięło 22 sztafety dziesięcio  osobowych z różnych stron Polski, w tym sześć sztafet z naszego regionu: Ognisko TKKF Instalator Pelikan w Szubinie, Uczniowski Klub Biegacza im. Stefana Bąka z Szubina, Parafia Św. Andrzeja Boboli z Szubina, Parafia Św. Wita ze Słupów, Żniński Klub Biegacza 1992 ze Żnina oraz Szkoła Podstawowa nr 2 ze Żnina.

O godz. 9:00 w kościele Św. Braci Męczenników w Bydgoszczy została odprawiona Msza Święta w której uczestniczyli wszyscy biegacze sztafet. Następnie po Mszy Świętej złożono wiązanki kwiatów i zapalono znicze przy pomniku Błogosławionego Ks. Jerzego Popiełuszki.

Po oficjalnym otwarciu wyruszyła pierwsza zmiana sztafet Drogą Męczeńską Błogosławionego Ks. Jerzego Popiełuszki do Górska. Przy Krzyżu w Górsku odmówiono modlitwę dziesiątkę różańca świętego prowadzoną przez Ks. Macieja Tyckuna pochodzącego ze Słupów i złożono wiązanki kwiatów.

Następnie wszyscy uczestnicy Sztafety ruszyli na wspólny ostatni odcinek z pod krzyża do Kościoła w Górsku. Wszyscy na mecie otrzymali ciepły posiłek, zespołom wręczono pamiątkowe puchary, a wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe medale i koszulki. Sztafety Szubińskie i Sztafeta z Parafii Św. Wita ze Słupów składały wiązanki kwiatów w Bydgoszczy i w Górsku ufundowane przez państwo Springer.

Organizatorami Sztafety byli: NSZZ Solidarność Region Bydgoski, Fundacja Światło Życia z Bydgoszczy, Urząd Marszałkowski w Toruniu oraz SOLBET z Solca Kujawskiego.

materiał: Piotr Krzywdziński

Oceń artykuł: 12 6

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Bezpłatne kontrolowanie sprawności układu kierowniczego
Oczyszczanie twarzy
Zezwolenie na transport odpadów
od 2000PLN
Przeglądy gaśnic
od 50PLN
Terminale płatnicze stacjonarne i mobilne
39PLN od 15zł/mcPLN
Balustrady Bramy Ogrodzenia
Konstrukcje stalowe
Rolery - mezoterapia skóry
0

Światowy Dzień bez Samochodu. Zamiast auta wybierz rower!

W dniu dzisiejszym obchodzimy Światowy# Dzień bez Samochodu. Jest to idealny czas, aby do pracy zamiast samochodem pojechać rowerem albo autobusem.

(czytaj więcej)
0

Zrób to warzywnie! Tradycyjne dania w roślinnej odsłonie

Idealny przepis na poradzenie sobie z nudą w kuchni sprowadza się do jednego słowa: #warzywa! Mimo że plony z pól i grządek mogą wydawać się mało spektakularnym elementem dań, potrafią nieźle namieszać – zwłaszcza w tradycyjnych i znanych na wylot recepturach. Gulasz, gołąbki, spaghetti, pulpety czy curry mogą smakować wyśmienicie w warzywnej wersji bez mięsa. Zapraszamy do zielonej rewolucji w kuchniach!

(czytaj więcej)
0

Zdrowa dieta na urlopie? To proste! Wystarczy pamiętać o kilku zasadach

Wyjazdy wakacyjne rządzą się swoimi prawami, a miejsca, które odwiedzamy kuszą #rozmaitymi aromatami i smakami. Jak cieszyć się wypoczynkiem bez wyrzutów sumienia i wpływu na figurę? Swoimi radami na wakacje bez wyrzeczeń dzieli się Gaja Kuroń, ekspertka dietetyczna w Kuroniowie Diety.

(czytaj więcej)
0

Sezon na grzyby w pełni. Poznajcie przepisy z tymi smakołykami

Początek jesieni nie musi oznaczać pożegnania z lokalnymi specjałami i sezonowymi #przysmakami. To pora idealna dla wszystkich miłośników grzybów. Zamiast zerkać w stronę warzywnych grządek, warto skupić się na darach prosto z lasu. Kurki, borowiki, podgrzybki, kanie, rydze, maślaki… Kulinarna wyobraźnia zaczyna pracować na najwyższych obrotach! Zastanawiacie się, jak wykorzystać te aromatyczne i pełne smaku skarby? Skorzystajcie z porad szefa kuchni Knorr i pozwólcie sobie na niezrównaną grzybową ucztę.

(czytaj więcej)