Dziś mamy 30 września 2020, środa, imieniny obchodzą:

03 października 2019

Wycieczka licealistów. Zwiedzili miasto wielu kultur

fot. Aurelia Kasprzak

fot. Aurelia Kasprzak

W ramach realizacji projektu dofinansowanego przez# Powiat Nakielski# „Młodzi dla środowiska” uczniowie I Liceum Ogólnokształcącego w Szubinie odbyli wycieczkę krajoznawczo-kulturową do Parku Mużakowskiego i Wrocławia.

Pierwszy dzień pobytu – 26.09.2019r. poświęcony był zwiedzaniu 2 polskich skarbów UNESCO: Parku Mużakowskiego oraz Geoparku Łuk Mużakowa. Park Mużakowski o powierzchni 800 hektarów leży na terytorium Polski i Niemiec,  a jego założycielem był Książę Hermann von  Pückler z Bad Muskau. W początkach XIX wieku rozpoczął tworzenie gigantycznego parku krajobrazowego,  którego realizację kontynuowano aż do wybuchu II Wojny Światowej. Dziś Niemcy i Polska prowadzą jego rewaloryzację. Piękno natury i architektura w parku zapierają dech w piersiach.

Nieopodal parku krajobrazowego uczniowie przespacerowali się ścieżką geoturystyczną na terenie dawnej kopalni węgla brunatnego „Babina”. Geopark uważany jest za fenomen w świecie przyrody nieożywionej. Ślady wielkiego zagłębia przemysłowego widoczne są do dzisiaj w postaci jeziorek powstałych w pokopalnianych nieckach i wyrobiskach. Jeziorka mają niespotykane barwy z uwagi na zawartość różnych związków chemicznych, co było okazją do przypomnienia wiadomości z chemii.

Rejony przygraniczne, mieszanka kultury polsko-niemieckiej z pewnością zainteresowały tych uczniów, którzy uczęszczają na warsztaty kulturowe  z j. niemieckiego. Było to niesamowitą okazją do poszerzenia wiedzy o Niemczech oraz zwiedzenia tak mało znanych zakątków naszego kraju.

Następną atrakcją wycieczki był nocleg w schronisku młodzieżowym, położonym w Górach Kaczawskich - „Krainie wygasłych wulkanów”. Młodzież zastanawiała się, czy nie nocuje na jednym z kraterów ?

Następnego dnia – 27.09. wyruszyliśmy do Wrocławia, gdzie odbyliśmy dwugodzinny spacer po mieście z przewodnikiem. Wrocław, miasto wielu kultur, które w swej historii należało do kilku państw: Czech, Polski, Prus, Niemiec zwane jest „miastem spotkań”. Obowiązkowy punkt wizyty w tymże mieście to obejrzenie Panoramy Racławickiej, jednego z najwspanialszych dzieł kultury masowej XIX w., przedstawiające Bitwę pod Racławicami. „Wisienką na torcie” było jednak zwiedzanie centrum wody „Hydropolis”, nowoczesnego, interaktywnego muzeum, ukazującego wodę z różnych perspektyw. Pobyt w „Hydropolis” i pamiątkowe zdjęcia zakończyły projektową wycieczkę szubińskich licealistów. Wyjazd był okazją do nawiązania przyjaźni, szczególnie dla uczniów klas I.

Materiał: Aurelia Kasprzak

Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.

Oceń artykuł: 3 1

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Światowy Dzień bez Samochodu. Zamiast auta wybierz rower!

W dniu dzisiejszym obchodzimy Światowy# Dzień bez Samochodu. Jest to idealny czas, aby do pracy zamiast samochodem pojechać rowerem albo autobusem.

(czytaj więcej)
0

Zrób to warzywnie! Tradycyjne dania w roślinnej odsłonie

Idealny przepis na poradzenie sobie z nudą w kuchni sprowadza się do jednego słowa: #warzywa! Mimo że plony z pól i grządek mogą wydawać się mało spektakularnym elementem dań, potrafią nieźle namieszać – zwłaszcza w tradycyjnych i znanych na wylot recepturach. Gulasz, gołąbki, spaghetti, pulpety czy curry mogą smakować wyśmienicie w warzywnej wersji bez mięsa. Zapraszamy do zielonej rewolucji w kuchniach!

(czytaj więcej)
0

Zdrowa dieta na urlopie? To proste! Wystarczy pamiętać o kilku zasadach

Wyjazdy wakacyjne rządzą się swoimi prawami, a miejsca, które odwiedzamy kuszą #rozmaitymi aromatami i smakami. Jak cieszyć się wypoczynkiem bez wyrzutów sumienia i wpływu na figurę? Swoimi radami na wakacje bez wyrzeczeń dzieli się Gaja Kuroń, ekspertka dietetyczna w Kuroniowie Diety.

(czytaj więcej)
0

Sezon na grzyby w pełni. Poznajcie przepisy z tymi smakołykami

Początek jesieni nie musi oznaczać pożegnania z lokalnymi specjałami i sezonowymi #przysmakami. To pora idealna dla wszystkich miłośników grzybów. Zamiast zerkać w stronę warzywnych grządek, warto skupić się na darach prosto z lasu. Kurki, borowiki, podgrzybki, kanie, rydze, maślaki… Kulinarna wyobraźnia zaczyna pracować na najwyższych obrotach! Zastanawiacie się, jak wykorzystać te aromatyczne i pełne smaku skarby? Skorzystajcie z porad szefa kuchni Knorr i pozwólcie sobie na niezrównaną grzybową ucztę.

(czytaj więcej)