Dziś mamy 28 stycznia 2022, piątek, imieniny obchodzą:

27 listopada 2021

Trzy przekąski na Andrzejki. Musisz ich spróbować

fot. pow.

fot. pow.

Andrzejki tuż tuż. Jeśli planujesz imprezę w domu i chcesz zaprosić# znajomych, przygotuj specjalne menu. Może zaserwujesz swoim gościom smakowite przekąski w formie finger food? Nie dość, że apetycznie wyglądają i wybornie smakują, to ich przygotowanie nie zajmie ci wcale dużo czasu.

W sam raz na raz
Przekąski finger food można jeść bez używania sztućców i talerzy, dlatego świetnie sprawdzą się na domówce. Taka forma serwowania jedzenia sprawia, że nie ma konieczności zasiadania przy stole. Po przekąski można sięgnąć w dowolnym momencie, kiedy ma się na to ochotę, dzięki temu impreza ma bardziej swobodny charakter. Mogą to być przysmaki o różnych smakach, słodkie, wytrawne, w wybranej formie np. kanapeczek, koreczków czy roladek. – Przekąski finger food, czyli na jeden kęs, są bardzo popularne, zarówno na mniejszych, jak i większych przyjęciach, np. garden party lub spotkaniach biznesowych. Dlatego świetnie sprawdzą się także na imprezie andrzejkowej, organizowanej w domu. Są lekkie, proste w serwowaniu i efektowne dla oka oraz kubków smakowych. Te mini-dania można jeść na stojąco – a to jest bardzo praktyczne – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Jak podawać finger food?
Przekąski finger food możesz podawać na różne sposoby. Najważniejsze, aby były różnorodne – wtedy każdy z gości będzie mógł wybrać coś dla siebie. Tartinki i babeczki lub zwinięte mini-tortille możesz umieścić na tacach (warto wyłożyć je białą serwetką) lub dużych ceramicznych talerzach. Jeśli jest to bardziej oficjalne przyjęcie, napisz na karteczkach, co znajduje się na talerzach. Kiedy serwujesz przekąski na łyżeczkach lub spięte wykałaczką, pamiętaj że goście muszą mieć łatwy dostęp do miejsca, gdzie będą mogli je odłożyć po zjedzeniu przekąski.
3 przepisy na przekąski w stylu finger food

Sakiewki z szynki Dębowej ZM Pekpol z gruszką faszerowaną serem feta i orzechami włoskimi
Składniki:
 szynka Dębowa ZM Pekpol
 3 gruszki
 1 opakowanie serka feta
 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
 1 łyżka posiekanego rozmarynu
 rukola do ozdoby
 sól i pieprz
Przygotowanie:
Z szynki wykroić plastry o grubości maksymalnie 0,5 cm. Gruszki obrać i wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na połówki. Ser feta wymieszać z orzechami i rozmarynem. Nadziać gruszki serem. Szynkę zawinąć wokół gruszek i spiąć wykałaczkami. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 15-20 minut. Po wyjęciu udekorować rukolą. Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Pikantne tortille z golonką z kurczaka, żółtym serem, sałatą lodową i oliwkami
Składniki:
 10 plasterków golonki z kurczaka ZM Pekpol
 10 plasterków sera żółtego
 opakowanie małych tortilli
 mała sałata lodowa
 2 pomidory
 6 oliwek
 marynowana papryka pepperoni
 majonez

Przygotowanie:
Warzywa pokroić w mniejsze kawałki. Tortille rozłożyć jedną przy drugiej, tak aby na siebie nachodziły. Posmarować majonezem. Nałożyć po kolei golonkę, ser, sałatę, pomidory, oliwki, paprykę i zwinąć w długi rulon. Pokroić po skosie na 2-3-centymetrowe kawałki. Przekłuć wykałaczkami.

Łódeczki salami z czarnymi oliwkami
Składniki:
 salami MIX ZM Pekpol
 kilka łyżek twarogu
 ząbek czosnku
 kilka gałązek szczypioru
 kilka czarnych oliwek
 kilka pomidorków koktajlowych
 sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Twaróg doprawiamy solą i pieprzem. Obieramy ząbek czosnku i bardzo drobno kroimy, dodajemy do twarogu. Wszystko mieszamy. Na cienki plaster salami nakładamy łyżeczkę twarogu, dodajemy czarną oliwkę i dekorujemy szczypiorem. Składamy plaster salami na pół. Do uzyskania lepszej kompozycji smakowej całość możemy udekorować pomidorem koktajlowym i podać z marynowanymi szparagami i serem pleśniowym.

Więcej przepisów na: www.pekpol.pl

Materiał: Anna Rogoźnicka

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Metryczka dziecka A4
20PLN
Fotokalendarze A3
35PLN
Szkolenia p.poż.
od 50PLN
Instrukcja bezpieczeństwa pożarowego
od 500PLN
Budowa hal
Prowadzenie akt osobowych
od 30PLN
Przeglądy gaśnic
od 50PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności ustawienia świateł
0

Zamiast słodyczy i kwiatów. Jaki prezent wybrać dla babci i dziadka?

Słodycze i kwiaty to standardowy upominek dla seniorów, wręczany im często przy# różnych okazjach. Zamiast jednak prezentu materialnego na Dzień Babci i Dziadka może podarować im niespodziankę, która pozwoli miło i ciekawie spędzić czas. Jak pokazało badanie serwisu Prezentmarzeń „Czas wolny podczas koronawirusa” aż 88% zapytanych Polaków odczuwa psychiczne skutki zagrożenia pandemią. Tym bardziej osoby starsze, które w obawie o zdrowie pozostają często w domowej izolacji. Dlatego warto wykorzystać zbliżający się Dzień Babci i Dziadka, aby zachęcić seniorów do skorzystania na przykład z tematycznych warsztatów online lub innej, niestandardowej atrakcji.

(czytaj więcej)
0

Nawet co dziesiąty młody Polak może odczuwać wypalenie pandemiczne

Nawet co dziesiąty młody Polak może odczuwać# wypalenie pandemiczne, wiążące się m.in. z objawami depresyjnymi i lękowymi – wynika z badań psychologów z Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Pokazały one, że rok po wybuchu pandemii sytuacja ta nadal stresuje.

(czytaj więcej)
0

Bankructwa obawia się co piąta firma. Najczęściej w budownictwie i usługach

O upadłość w minionym roku otarło się ponad# 7 proc. firm sektora MŚP. W tym roku czarnego scenariusza obawia się niemal co piąty biznes, przede wszystkim firmy mikro i małe, zatrudniające do 49 osób – wynika z badań przeprowadzonych na zlecenie Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor. Najczęściej są to reprezentanci budownictwa, usług i transportu, podczas gdy w zeszłym roku o przyszłość najbardziej drżał przemysł. Przyczyn kłopotów przedsiębiorcy upatrują głównie wśród zmian prawno-podatkowych oraz inflacji i spadku popytu.

(czytaj więcej)
0

5 mitów na temat pieczywa. Czas obalić je wszystkie!

Nadszedł nowy rok, a wraz z nim – postanowienia noworoczne.# Wiele z nich dotyczy naszego zdrowia. Z sondażu United Surveys wynika, że w 2022 r. 22% Polaków chce prowadzić aktywniejszy tryb życia. Kolejne 17,7% zaplanowało przejście na dietę. Co oznacza zdrowe odżywianie się? Przede wszystkim spożywanie mniej przetworzonych produktów. Coraz częściej sięgamy np. po domowe wypieki, kierując się nie tylko rosnącymi cenami w piekarniach, ale również troską o swoją sylwetkę. Niektórzy w ogóle rezygnują z chleba, tłumacząc się noworoczną dietą. Ale czy na pewno jest to dobry kierunek? Obalamy 5 mitów na temat pieczywa. Wejdźmy w nowy rok zdrowo i smacznie.

(czytaj więcej)