Dziś mamy 27 września 2020, niedziela, imieniny obchodzą:

19 grudnia 2018

Tradycyjna kuchnia świąteczna. Przepisy od KGW

fot. archiwum

fot. archiwum

Przygotowując dania na świąteczny stół często sięgamy po przepisy naszych mam czy babć. # Zachęcamy też do skorzystania z receptur na potrawy z Kujaw i Pomorza, wpisanych na ogólnopolską Listę Produktów Tradycyjnych: pierogi, zupę z suszonych śliwek czy potrawy z kapusty.

Lista Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest przewodnikiem po regionalnej kuchni polskiej. Ostatnim wpisanym na nią specjałem są kujawskie pierniki z ziemniakami. Wykaz prowadzony przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zawiera już 83 wyroby i potrawy z naszego regionu. Cały czas można też zgłaszać kolejne propozycje.

- Produkty z naszego regionu wpisane na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych to cenne źródło informacji na temat tradycji, sposobów wytwarzania oraz wyjątkowych cech najstarszych polskich przysmaków. W nadchodzące święta warto przygotować niektóre z tych potraw we własnej kuchni - również dla ich niepowtarzalnego smaku, który dla wielu z nas jest powrotem do lat dzieciństwa - zachęca marszałek Piotr Całbecki.

Na świąteczny stół proponujemy:
- kujawskie pierogi z kapustą i grzybami – zgłoszone przez Danutę Jaskólską z gminy Bądkowo (powiat aleksandrowski).
-grzybowniczki – zgłoszone przez gospodynię z Łosin, gmina Tuchola (powiat tucholski).
- groch z kapustą – zgłoszony przez Dorotę Rosińską, Gminne Koło Gospodyń Wiejskich w Dobrem, Dobre Byczyna-Kolonia (powiat radziejowski).
- kluski z makiem – zgłoszone przez Elżbietę Pińską, Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre (powiat radziejowski).
- wigilijną zupę z suszonych śliwek – zgłoszoną przez Annę Patyk, Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre (powiat radziejowski).
- kujawskie pierniki z ziemniakami – zgłoszone przez Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre (powiat radziejowski).
- a także potrawy ze smacznego i zdrowego mięsa karpia nakielskiego ze stawów rybackich w okolicach Ślesina (powiat nakielski) – zgłoszony przez Gospodarstwo Rybackie „Ślesin”.

Dotychczas Liście Produktów Tradycyjnych zarejestrowano 83 przysmaki z naszego województwa, wśród nich: 25 gotowych dań i potraw, 16 wyrobów piekarniczych i cukierniczych, 13 napojów, 8 mięs i produktów mięsnych, 7 warzyw i owoców oraz 6 produktów mlecznych. Produkty z Kujawsko-Pomorskiego wpisane na listę tutaj.

Na listę mogą być wpisane produkty rolne, środki spożywcze i napoje spirytusowe:
• których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych, tzn. wykorzystywanych od co najmniej 25 lat, metod produkcji,
• będące elementem dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane,
• stanowiące element tożsamości społeczności lokalnej.

Wnioski o wpis produktu na listę składa się do Urzędu Marszałkowskiego, który dokonuje ich oceny. Pozytywnie zweryfikowane wnioski przesyłane są do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który jest odpowiedzialny za jej prowadzenie i uaktualnienie. Lista jest publikowana na bieżąco, na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Szczegóły jak zarejestrować produkt tradycyjny).

materiał: Beata Krzemińska - Urząd Marszałkowski w Toruniu

 

 

 

 

Oceń artykuł: 8 11

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (2) Zgłoś naruszenie zasad

    • -6 (10)

    Ja, w dniu 19-12-2018 11:09:03 napisał:

    A co tylko te baby potrafią gotować? Jak by spróbowały moich dań na wigilię to by dopiero się zdziwiły

    odpowiedz

    pokaż odpowiedzi (1)

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Tonery Directions
27PLN
Pieczątki Colop
Kwasy...
Fotokoszulka z nadrukiem
35,00PLN
Pomoc przy kontroli ZUS
od 50PLN
Fotokubek magiczny
29,90PLN
Kanapa
Fotopuzzle z nadrukiem A4
26,90PLN
0

Światowy Dzień bez Samochodu. Zamiast auta wybierz rower!

W dniu dzisiejszym obchodzimy Światowy# Dzień bez Samochodu. Jest to idealny czas, aby do pracy zamiast samochodem pojechać rowerem albo autobusem.

(czytaj więcej)
0

Zrób to warzywnie! Tradycyjne dania w roślinnej odsłonie

Idealny przepis na poradzenie sobie z nudą w kuchni sprowadza się do jednego słowa: #warzywa! Mimo że plony z pól i grządek mogą wydawać się mało spektakularnym elementem dań, potrafią nieźle namieszać – zwłaszcza w tradycyjnych i znanych na wylot recepturach. Gulasz, gołąbki, spaghetti, pulpety czy curry mogą smakować wyśmienicie w warzywnej wersji bez mięsa. Zapraszamy do zielonej rewolucji w kuchniach!

(czytaj więcej)
0

Zdrowa dieta na urlopie? To proste! Wystarczy pamiętać o kilku zasadach

Wyjazdy wakacyjne rządzą się swoimi prawami, a miejsca, które odwiedzamy kuszą #rozmaitymi aromatami i smakami. Jak cieszyć się wypoczynkiem bez wyrzutów sumienia i wpływu na figurę? Swoimi radami na wakacje bez wyrzeczeń dzieli się Gaja Kuroń, ekspertka dietetyczna w Kuroniowie Diety.

(czytaj więcej)
0

Sezon na grzyby w pełni. Poznajcie przepisy z tymi smakołykami

Początek jesieni nie musi oznaczać pożegnania z lokalnymi specjałami i sezonowymi #przysmakami. To pora idealna dla wszystkich miłośników grzybów. Zamiast zerkać w stronę warzywnych grządek, warto skupić się na darach prosto z lasu. Kurki, borowiki, podgrzybki, kanie, rydze, maślaki… Kulinarna wyobraźnia zaczyna pracować na najwyższych obrotach! Zastanawiacie się, jak wykorzystać te aromatyczne i pełne smaku skarby? Skorzystajcie z porad szefa kuchni Knorr i pozwólcie sobie na niezrównaną grzybową ucztę.

(czytaj więcej)