Dziś mamy 5 czerwca 2020, piątek, imieniny obchodzą:

31 marca 2020

Terytorialsi pomagają w szpitalu w Nakle i Szubinie. Każda pomoc jest ważna

fot. 8K-PBOT

fot. 8K-PBOT

Terytorialsi z Inowrocławia każdego dnia wspierają działalność szpitali, między innymi w# Inowrocławiu, Nakle, czy Szubinie. Ich główne zadania to pomiar temperatury ciała wszystkim tym, którzy przybywają do placówki medycznej oraz wsparcie służb sanitarnych.

- Nasza obecność, wsparcie i pomoc w Nowym Szpitalu w Nakle i Szubinie, jak również w Inowrocławiu jest istotnym elementem wspierania lokalnej społeczności i jednym z głównych obszarów działań w walce z koronowirusem - podkreśla ppłk Dariusz SZYPURA, dowódca 82 batalionu lekkiej piechoty w Inowrocławiu.

- Wszystkie te działania mają jeden wspólny cel - opanowanie i ograniczenie rozprzestrzeniania się COVID-19. W ramach operacji „Odporna Wiosna” Terytorialsi edukują również osoby przybywające do placówek, w szczególności osoby starsze powyżej 65 roku życia - zaznacza ppłk Dariusz SZYPURA. - To trudny egzamin wytrwałości i wrażliwości społecznej. Wierzę, że zdamy go celująco – podsumowuje ppłk Dariusz SZYPURA.

Żołnierze Wojsk Obrony Terytorialnej wspierają personel medyczny i sanitarny w walce z koronowirusem. Działania te to jeden z głównych obszarów prowadzonej przez WOT od blisko dwóch tygodni operacji „Odporna Wiosna”. Jej celem jest łagodzenie skutków kryzysu oraz wzmocnienie odporności społeczności lokalnych. Każdego dnia w bezpośrednie działania zaangażowanych jest blisko 3 tys. żołnierzy WOT. Kolejnych blisko 22 tys. pozostaje w podwyższonej, 12-godzinnej gotowości do działania.

Materiał: kpt. dr Diana Warchocka - oficer prasowy 8. Kujawsko-Pomorskiej Brygady Obrony Terytorialnej im. gen. bryg. Elżbiety Zawackiej, ps. „Zo”

Oceń artykuł: 10 2

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • -1 (1)

    Monika, w dniu 01-04-2020 15:02:44 napisał:

    W takim fizelinowym fartuszku na pierwszej linii zagrozenia??? Przeciez on nie stanowi zadnego zabezpieczenia! Brak okularow! Wstyd!

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Kasa fiskalna ONLINE FAREX PRO600
1349PLN PROMOCJAPLN
Pokój dzienny/ jadalnia/ sypialnia/ biuro
Kasa fiskalna ONLINE Datecs WP500
1399PLN PROMOCJAPLN
Zabieg parafinowy
Sprawdzanie geometrii kół
Rolery - mezoterapia skóry
Drukarka fiskalna Epson
2499PLN PROMOCJA PLN
Makijaż ślubny
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Dzień Różnorodności Biologicznej. Dlaczego należy dbać o każdy gatunek?

Środowisko naturalne w ostatnich dekadach musi mierzyć się z wieloma wyzwaniami.# Niestety, za część tych problemów odpowiada człowiek i jego działalność, prowadząca m.in. do intensyfikacji efektu cieplarnianego. Obchodzony z inicjatywy ONZ Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej (22 maja) to dobry moment, by zauważyć, że każdy z nas może przeciwdziałać negatywnym zmianom w światowym ekosystemie.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)