Dziś mamy 5 czerwca 2020, piątek, imieniny obchodzą:

03 kwietnia 2020

Terytorialsi pomagają potrzebującym w Nakle. Wsparcie trafiło do ponad 80 osób

fot. 8 Kujawsko-Pomorska Brygada Obrony Terytorialnej

fot. 8 Kujawsko-Pomorska Brygada Obrony Terytorialnej

W dniu 2 kwietnia Terytorialsi z 8 Kujawsko - Pomorskiej Brygady Obrony Terytorialnej im. gen. #bryg. Elżbiety Zawackiej, ps. „Zo” rozwozili żywność dla najbardziej potrzebujących mieszkańców gminy Nakło nad Notecią.

Paczki żywnościowe, w skład których wchodziły takie produkty jak: dżem, powidła, makaron, cukier, mleko, ser, ryby, soki, etc. pochodziły z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa współfinansowanego z EFS.

„Bezpośrednie wsparcie trafiło do ponad 80 osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji materialnej” – komentuje płk Krzysztof Stańczyk, dowódca 8 Kujawsko-Pomorskiej Brygady Obrony Terytorialnej.

„Działania 8K-PBOT polegały na dostarczeniu transportu żywności z Bydgoszczy do Zespołu Szkolno-Przedszkolnego nr 4 w Nakle nad Notecią. Po rozładunku towaru został on podzielony na paczki, a następnie rozwieziony do najbardziej potrzebujących mieszkańców, wskazanych przez MGOPS” – podkreśla płk Krzysztof Stańczyk.

Przypomnijmy, iż tego typu działania prowadzone są również w wielu miejscowościach województwa kujawsko-pomorskiego takich jak: Włocławek, Toruń, Mogilno, Szubin, Tuchola, Inowrocław.

Warto również wspomnieć, iż Terytorialsów z 8 Kujawsko-Pomorskiej Brygady Obrony Terytorialnej wspierają w działaniach podchorążowie z Akademii Wojsk Lądowych oraz Wojskowej Akademii Technicznej. W tym trudnym dla nas wszystkich czasie próby każda para rąk do pomocy jest potrzebna.

W całym kraju w działania związane z walką z koronowirusem zaangażowanych jest 2,1 tys. żołnierzy WOT. Od kilkunastu dni Wojska Obrony Terytorialnej prowadzą pierwszą w historii ogólnopolską operację przeciwkryzysową pod kryptonimem „ODPORNA WIOSNA” (RESILIENT SPRING). Jej celem jest łagodzenie skutków kryzysu oraz wzmocnienie odporności na kryzys społeczności lokalnych.

Materiał: kpt. dr Diana WARCHOCKA oficer prasowy 8 Kujawsko-Pomorska Brygada Obrony Terytorialnej im. gen. bryg. Elżbiety Zawackiej, ps. „Zo”

Oceń artykuł: 5 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Stół z blatem szklanym + krzesła
Meble łazienkowe
Skup i sprzedaż części
Fotopoduszka Jasiek
30,00PLN
Usta - powiekszanie
Przypinka z agrafką o śr. 56mm
3,55PLN
Sprawdzanie geometrii kół
Konstrukcje stalowe
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Dzień Różnorodności Biologicznej. Dlaczego należy dbać o każdy gatunek?

Środowisko naturalne w ostatnich dekadach musi mierzyć się z wieloma wyzwaniami.# Niestety, za część tych problemów odpowiada człowiek i jego działalność, prowadząca m.in. do intensyfikacji efektu cieplarnianego. Obchodzony z inicjatywy ONZ Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej (22 maja) to dobry moment, by zauważyć, że każdy z nas może przeciwdziałać negatywnym zmianom w światowym ekosystemie.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)