Dziś mamy 27 września 2020, niedziela, imieniny obchodzą:

21 listopada 2019

Szkoła przyłączyła się do akcji. Odwiedzano miejsca pamięci

fot. Agnieszka Andrzejewska

fot. Agnieszka Andrzejewska

Prawie 1,3 mln uczniów z ponad 11 tys. szkół przyłączyło się do akcji MEN #„Szkoła pamięta” zaplanowanej na 25 października br. Celem inicjatywy było zwrócenie uwagi młodych ludzi na potrzebę pielęgnowania pamięci o bohaterach naszej wolności, szczególnie tych, którzy są związani z historią danego miejsca, regionu, społeczności.

W ramach przedsięwzięcia uczniowie i nauczyciele I Liceum Ogólnokształcącego im. S. Wyspiańskiego w Szubinie odwiedzali miejsca pamięci, porządkowali groby, palili znicze i wspominali osoby ważne dla naszej wspólnoty. Jednym z miejsc, które odwiedzili szubińscy licealiści był cmentarz żydowski. Jest to teren przy ul. Kcyńskiej, gdzie stoi pomnik ku czci pomordowanych Polaków, skrywa on szczątki dawnych mieszkańców Szubina pochodzenia żydowskiego. Kości pochowanych tu Żydów wciąż są w tej ziemi, nie zostały nigdy ekshumowane i przeniesione w inne miejsce.

Materiał: A.Marchlewska

Autorka nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.

Oceń artykuł: 2 5

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Światowy Dzień bez Samochodu. Zamiast auta wybierz rower!

W dniu dzisiejszym obchodzimy Światowy# Dzień bez Samochodu. Jest to idealny czas, aby do pracy zamiast samochodem pojechać rowerem albo autobusem.

(czytaj więcej)
0

Zrób to warzywnie! Tradycyjne dania w roślinnej odsłonie

Idealny przepis na poradzenie sobie z nudą w kuchni sprowadza się do jednego słowa: #warzywa! Mimo że plony z pól i grządek mogą wydawać się mało spektakularnym elementem dań, potrafią nieźle namieszać – zwłaszcza w tradycyjnych i znanych na wylot recepturach. Gulasz, gołąbki, spaghetti, pulpety czy curry mogą smakować wyśmienicie w warzywnej wersji bez mięsa. Zapraszamy do zielonej rewolucji w kuchniach!

(czytaj więcej)
0

Zdrowa dieta na urlopie? To proste! Wystarczy pamiętać o kilku zasadach

Wyjazdy wakacyjne rządzą się swoimi prawami, a miejsca, które odwiedzamy kuszą #rozmaitymi aromatami i smakami. Jak cieszyć się wypoczynkiem bez wyrzutów sumienia i wpływu na figurę? Swoimi radami na wakacje bez wyrzeczeń dzieli się Gaja Kuroń, ekspertka dietetyczna w Kuroniowie Diety.

(czytaj więcej)
0

Sezon na grzyby w pełni. Poznajcie przepisy z tymi smakołykami

Początek jesieni nie musi oznaczać pożegnania z lokalnymi specjałami i sezonowymi #przysmakami. To pora idealna dla wszystkich miłośników grzybów. Zamiast zerkać w stronę warzywnych grządek, warto skupić się na darach prosto z lasu. Kurki, borowiki, podgrzybki, kanie, rydze, maślaki… Kulinarna wyobraźnia zaczyna pracować na najwyższych obrotach! Zastanawiacie się, jak wykorzystać te aromatyczne i pełne smaku skarby? Skorzystajcie z porad szefa kuchni Knorr i pozwólcie sobie na niezrównaną grzybową ucztę.

(czytaj więcej)