Dziś mamy 19 kwietnia 2024, piątek, imieniny obchodzą:

24 grudnia 2022

Świąteczne wpadki w kuchni. Jak uratować bożonarodzeniowe dania?

fot. infowire

fot. infowire

Święta nie odbędą się bez tradycyjnych potraw. Planujemy wcześniej#, robimy zakupy, a jednak zdarza się, że podczas gotowania barszcz nagle traci kolor, a pieczone mięso wychodzi za suche. Co zrobić w takiej sytuacji? Oto kilka porad Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr, jak poradzić sobie w kryzysowej sytuacji i uratować świąteczne potrawy.

Najlepiej przed Świętami zrobić dokładny plan, co zamierzamy podać na stół, by sprawnie i efektywnie zrobić zakupy. Dzięki temu nie będziemy musieli wracać do sklepu w ostatniej chwili, kiedy okazałoby się, że brakuje nam istotnego składnika w trakcie gotowania potrawy. A kiedy już jesteśmy w ferworze gotowania i…

Barszcz czerwony jest… pomarańczowy?
Tradycyjna Wigilia nie może odbyć się bez czerwonego barszczu z uszkami lub fasolą. „Powinien być gotowany na bardzo małym ogniu i najlepiej pozostawiony z warzywami na drugi dzień, aby nasiąknął ich smakiem i aromatem”- radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Próbujemy – smakuje wybornie. Ale nagle… barszcz traci swój czerwony kolor. Co robić? Spokojnie – intensywną buraczaną barwę łatwo odzyskać. Wystarczy obrać surowego buraka, zetrzeć na tarce i włożyć do sitka, przez które przelewamy kilka razy barszcz.

Wigilijna zupa jest… za słona?
W nawale pracy nie pamiętaliśmy, czy dodaliśmy sól do barszczu, więc solimy jeszcze raz. Próbujemy i okazuje się, że zupa została przesolona! Jest na to prosty sposób – sól wyciągnie surowy ziemniak wrzucony do gotowanej zupy.

Ryba… bez smaku?
Wigilia jest tradycyjnie postną wieczerzą, na stole rządzą ryby pod różnymi postaciami. W wielu domach króluje karp - smażony lub podany w zupie rybnej. Jak rozpoznać dobrego karpia?

„Wybierając tę rybę, szczególną uwagę zwróćmy na to, czy nie ma plam, uszkodzeń i czy nie jest poobijana. Jej świeżość możemy sprawdzić po zapachu oraz stanie mięsa – po naciśnięciu palcem skóry karpia, nie powinno pozostać wgłębienia” – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Karp powinien charakteryzować się wypukłymi, jasnymi oczami i naturalnym kolorem skóry. Łuski z ryby schodzić będą o wiele łatwiej, gdy włożymy go do lodówki na około godzinę. By się ich pozbyć, trzeba oskrobać karpia przy pomocy ząbkowanego noża, od ogona w kierunku głowy. Na samym końcu oskrobać należy grzbiet oraz podbrzusze. Smak ryby będzie delikatniejszy, gdy po umyciu wytrzemy ją w papierowy ręcznik, a następnie skropimy sokiem z cytryny. Jeżeli zamierzamy przechowywać rybę przez noc w lodówce, to obłóżmy ją cebulą i zawińmy w folię spożywczą.

Karp… się rozpada?
Smażymy karpia na patelni, po czym… nasza ryba się rozpada? Jeżeli nie chcemy, żeby do tego doszło, to w trakcie smażenia, przed oprószeniem ryby mąką, skrapiamy ją sokiem z cytryny.

Pieczony schab… za suchy?
Pierwszy i drugi dzień Świąt to czas na podanie pieczonych mięs. Pieczeń idealnie sprawdzi się zarówno podana na ciepło podczas rodzinnego obiadu, jak i na zimno do świątecznego śniadania. Mięso najlepiej upiec co najmniej dzień przed Wigilią i zostawić do schłodzenia.

Żeby schab nie wyszedł zbyt suchy, musimy pomyśleć o tym już podczas zakupów. Wówczas sprawdźmy, czy mięso jest pokryte chociaż cienką warstwą tłuszczyku, który zapewni daniu oczekiwany smak. Ponadto jeśli mięso pieczemy z kością, mniej wysycha.

Pieczone mięso… bez aromatu?
Sekret tkwi w marynacie – to ona nada mięsu nie tylko doskonały smak, ale też cudowny aromat. Mięso najlepiej zamarynować kilka godzin, a nawet dzień wcześniej. Na święta sprawdzi się wyrazista marynata na bazie oleju i musztardy.

Materiał: Infowire.pl

Oceń artykuł: 5 4

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (4) Zgłoś naruszenie zasad

    • 2 (2)

    Ja, w dniu 25-12-2022 13:14:47 napisał:

    Żeby uratować Bozo Narodzeniowe dania należy gotować samemu a nie kupować w sklepie z chemią dobrze mówię

    odpowiedz

    pokaż odpowiedzi (1)
    • 0 (0)

    ona, w dniu 28-12-2022 16:25:41 napisał:

    odpowiadająć komuś o nicku "ja". Nie, nie mówisz dobrze. Najlepsze to właśnie te kupne barszcze na bazie monotlenku diwodoru, oraz uszka z dodatkiem NaCl. Taką kolacyjkę to można wsunąć razem karpiem i przed pójściem na pasterkę poprawić C2H5OH. No ale chemia wszystko psuje, więc rozumiem że na pewno gotujesz bez tych związków.

    odpowiedz

    • 0 (0)

    Mieszkaniec , w dniu 28-12-2022 20:52:31 napisał:

    Jacy państwo Borkowscy z Dziewierzwewa???

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Zaproszenia
4,00 zł PLN
Szkolenia bhp wstępne
od 30PLN
Zdjęcia do dokumentów
35,00 złPLN
Prowadzenie kadr i płac dla firm
od 50PLN
Aparat dla dzieci
99,00 złPLN
Fotoobraz na płótnie 50x70
121,00 zł PLN
Szkolenia pierwsza pomoc
od 50PLN
Ochrona środowiska dla firm
od 50PLN
0

Podstawowe szkolenie łączników i zwiadowców. Zajęcia w Kowalewku

W ramach rocznego planu pracy zatwierdzonego przez #Komendę Jednostki w Kowalewku trwają zajęcia z zakresu budowy i obsługi motocykli typu Honda 125 SL, a także qadów Yamaha Grizzly 550.

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Chorych na Hemofilię. Zaburzenia krzepnięcia krwi

Wczoraj obchodziliśmy Światowy Dzień# Chorych na Hemofilię.

(czytaj więcej)
0

Ochrona przed niechcianymi wiadomościami. Nowe zabezpieczenia

Przedsiębiorcy telekomunikacyjni świadczący #usługi SMS podłączyli się do systemu telegraf.cert.pl, służącego do przekazywania wzorca fałszywej wiadomości SMS. Dzięki czemu blokowane będą oszukańcze wiadomości SMS, które są zgodne z przygotowanymi przez CSIRT NASK wzorcami.

(czytaj więcej)
0

Wskoczył do rzeki, by ratować nastolatkę. Ryzykował własnym życiem (film)

Starszy aspirant Łukasz Grabowski z Komendy #Miejskiej Policji w Toruniu, ryzykując własne życie, uratował młodą kobietę. Nie zważając na silne prądy i niską temperaturę wody, funkcjonariusz ruszył na pomoc 16-latce, która tonęła w nurcie Wisły.

(czytaj więcej)