Dziś mamy 2 kwietnia 2020, czwartek, imieniny obchodzą:

20 lutego 2020

Reprezentacja z ZS "połowicznie" z sukcesem w Konkursie Powstańczym

fot. Zespół ds. Promocji ZS

fot. Zespół ds. Promocji ZS

Dnia 19 lutego 2020 r. odbyła się już XXII edycja Konkursu Wiedzy Historycznej #Powstanie Wielkopolskie 1918/1919 na Krajnie i Pałukach na tle wydarzeń międzynarodowych.

W konkursie wystartowało 5 trzyosobowych reprezentacji szkół ponadpodstawowych z terenu Powiatu Nakielskiego, składał się on z dwóch rund: testu pisemnego oraz strzelania z karabinka pneumatycznego. W tym roku w skład reprezentacji szkoły weszli uczniowie kadeci klasy wojskowej IITL Klaudia Pozorska, Aleksander Holec i Wojciech Wełniński.

Opiekę nad drużyną sprawował mjr rez. Jarosław Odrobiński. W konkurencji strzelania nasz reprezentant Aleksander Holec zdobył 47 pkt. (na 50 możliwych) i okazał się bezkonkurencyjny. Pomimo zwycięstwa w strzelaniu uczniom „mundurowym” z ZS im. prof. E. Chroboczka w Szubinie gorzej wypadł test z wiedzy historycznej i nie udało się utrzymać miejsca w czołówce. Organizatorami Konkursu byli: Muzeum Ziemi Krajeńskiej, Związek Harcerstwa Polskiego Hufiec Nakło, Klub Żołnierzy Rezerwy – LOK w Nakle nad Notecią.

Gratulujemy naszym uczniom postawy i waleczności.

Materiał: Zespół ds. Promocji ZS

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Kasa fiskalna Novitus NANO E
1290 nettoPLN
Narożnik z funkcją spania, 6 kolorów do wyboru
Analiza stanu bhp w firmie
od 50PLN
Kalkulatory
od 6,90PLN
Rozliczenia ZUS
od 50PLN
Tonery Directions
27PLN
Przypinka z agrafką o śr. 56mm
3,55PLN
Masaż gorącymi kamieniami
0

Chodź, pomaluj swój świat… na zielono. Apetyczne przepisy na Dzień Szpinaku

Świętować można z różnych okazji. Boże Narodzenie jednoznacznie kojarzy się z #czerwonym barszczem i zupą grzybową, a Wielkanoc to świetny pretekst do zajadania się żurem i jajkami na tysiąc sposobów. Kalendarz jest jednak wypełniony wieloma innymi, smakowitymi datami. Wiedzieliście, że 26 marca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Szpinaku? Najwyższa pora dać temu liściastemu specjałowi zielone światło w kuchni!

(czytaj więcej)
0

Co robić z dziećmi w domu? Wspólnie pieczmy słodkości!

Co robić z dzieciakami, które więcej czasu spędzają w domu? Istnieje wiele pomysłów na to, #jak w prosty i przyjemny sposób zorganizować czas, angażując także najmłodszych. Jedną z przyjemniejszych aktywności, która pozwoli nam na działanie zespołowe, jest wspólne pieczenie słodkości – a efekty, och, będą pyszne! Oto garść inspiracji na proste w przygotowaniu i smaczne wypieki, które możemy przyrządzić wspólnie z najmłodszymi.

(czytaj więcej)
0

"Odkażanie" koronawirusa po polsku. W izolacji coraz częściej sięgamy po alkohol

Butelka wódki, kilka piw i ze dwa wina – to dla żony. Będzie na zapas” – mówi, stojąc w kolejce #w monopolowym. Ale robi to także następnego dnia… Pandemia koronawirusa i związana z nią kwarantanna staje się dla wielu Polaków pułapką. W wyniku izolacji częściej sięgają po alkohol i piją znacznie większe jego ilości. Podczas gdy np. władze departamentu Aisne w północno-wschodniej Francji wydają zakaz sprzedaży alkoholu w związku z epidemią Covid-19, w Polsce sklepy monopolowe pospiesznie i na bieżąco uzupełniają braki w asortymencie.

(czytaj więcej)
0

Wielkanoc coraz bliżej. Pora zastanowić się nad świątecznym menu

Wielkanocny pasztet w trzech odsłonach Wielkanoc coraz bliżej, więc najwyższa #pora zastanowić się nad świątecznym menu. Uroczyste spotkania w domowym gronie zasługują na szczególną oprawę. Faszerowane jajka to nie wszystko, co powinno znaleźć się na odświętnie udekorowanym stole. Obowiązkowym punktem wielkanocnego jadłospisu, obok efektownych babek i mazurków, są domowe pasztety. Temat wydaje się trudny i pracochłonny? Nie ze wskazówkami szefa kuchni Knorr!

(czytaj więcej)