Dziś mamy 7 kwietnia 2020, wtorek, imieniny obchodzą:

02 lipca 2019

Racuszki z rabarbarem. Kuchnia szybka i łatwa

Nie macie pomysłu na podwieczorek. Przedstawiamy przepis na pyszne racuszki z rabarbarem.

Skład:
40 dag rabarbaru;
10 dag tłuszczu do smażenia, np. margaryna;
10 dag cukru pudru do posypania racuszków.


na ciasto
2 jajka;
2 łyżki cukru;
12 dag mąki;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany;
szczypta soli.


Wykonanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy gęstą pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Następnie dodajemy śmietanę i delikatnie łączymy masę żółtkową z pianą. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy na masę. Całość starannie mieszamy. Opłukany i obrany rabarbar kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do ciasta. Łyżką nakładamy ciasto na rozgrzany tłuszcz. Smażymy racuszki z obu stron na rumiano. Serwujemy posypane cukrem pudrem.

Materiał: Izabela Chudzyńska

Oceń artykuł: 2 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (3) Zgłoś naruszenie zasad

    • 1 (1)

    Ewa, w dniu 02-07-2019 20:53:43 napisał:

    A może być inny owoc

    odpowiedz

    pokaż odpowiedzi (1)
    • 0 (0)

    Pascal, w dniu 03-07-2019 00:00:04 napisał:

    Na ile porcji jest przepis?

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Meble systemowe w kolorze Biały Uni Mat / Biały Mat
Torba na akcesoria fryzjerskie
82PLN
Narożnik z funkcją spania, możliwość wyboru tkanin
Sprawdzanie geometrii kół
Sprzedaż opon
Spray do loków Joanna 300ml
14PLN
Drukarki kodów kreskowych
899PLN 499PLN
Klasyka w nowym wydaniu w kolorze Orzech Koniakowym
0

Chodź, pomaluj swój świat… na zielono. Apetyczne przepisy na Dzień Szpinaku

Świętować można z różnych okazji. Boże Narodzenie jednoznacznie kojarzy się z #czerwonym barszczem i zupą grzybową, a Wielkanoc to świetny pretekst do zajadania się żurem i jajkami na tysiąc sposobów. Kalendarz jest jednak wypełniony wieloma innymi, smakowitymi datami. Wiedzieliście, że 26 marca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Szpinaku? Najwyższa pora dać temu liściastemu specjałowi zielone światło w kuchni!

(czytaj więcej)
0

Co robić z dziećmi w domu? Wspólnie pieczmy słodkości!

Co robić z dzieciakami, które więcej czasu spędzają w domu? Istnieje wiele pomysłów na to, #jak w prosty i przyjemny sposób zorganizować czas, angażując także najmłodszych. Jedną z przyjemniejszych aktywności, która pozwoli nam na działanie zespołowe, jest wspólne pieczenie słodkości – a efekty, och, będą pyszne! Oto garść inspiracji na proste w przygotowaniu i smaczne wypieki, które możemy przyrządzić wspólnie z najmłodszymi.

(czytaj więcej)
0

Wywiad z Alicją Jeromin. „Sport musiał zejść na drugi plan”

Dla Alicji Jeromin, siedmiokrotnej medalistki igrzysk paraolimpijskich w lekkoatletyce, #igrzyska w Tokio miały być ukoronowaniem pięknej sportowej kariery. Przełożenie imprezy na 2021 rok pokrzyżowało jej plany przygotowawcze, ale biegaczka podchodzi do decyzji organizatorów ze zrozumieniem. – Czekam z niecierpliwością na te przełożone igrzyska, ponieważ prawdopodobnie będą moimi ostatnimi, już piątymi z kolei, więc chciałabym jak najlepiej się w nich zaprezentować. Zamierzam być do nich przygotowana „na maksa” – zapowiada.

(czytaj więcej)
0

Lepiej zapobiegać niż leczyć. Lepsza odporność dzięki zdrowym produktom

Sezon na infekcje to czas, kiedy bardziej niż zazwyczaj powinniśmy zadbać o siebie i najbliższych#. Widoczne za oknem słońce oraz malownicza wiosenna aura często usypia naszą czujność w obliczu czyhających chorób. W tym szczególnym czasie warto więc naturalnie wzmocnić odporność i skutecznie zmniejszyć ryzyko infekcji m.in. poprzez odpowiednią dietę.

(czytaj więcej)