Dziś mamy 20 września 2019, piątek, imieniny obchodzą:

13 maja 2019

Promocja dziedzictwa kulturowego. Odbyły się kolejne targi wiosenne

fot. BG

fot. BG

W miniony weekend w Minikowie odbyła się coroczna impreza # "Lato na wsi - Święto Smaku i Tradycji".

Celem imprezy jest promowanie dziedzictwa kulinarnego województwa kujawsko-pomorskiego. Każdego roku ponad 300 wystawców sprzedaje swoje produkty. Jest to jedna z największych tego typu imprez w Polsce. Przedstawiamy wyniki konkursów, które rozstrzygnięto podczas weekendowej imprezy.

XIX edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

Część gastronomiczna:

I miejsce – Zespół Szkół im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach: Olga Pilachowska, Sandra Tyl – żurek, kotleciki z kaszanki z duszonymi ziemniakami i kiszoną kapustą,
II miejsce – KGW Pturek, Marianna Pawłowska, Grażyna Niewolak – pałucki ruks, ryks, ryksik, żeberka po żnińsku,
III miejsce – Gospodarstwo Agroturystyczne Pod Lasem, Katarzyna Przybylska, Patrycja Przybylska – pierogi z kaczą okrasą, czernina z kluchami, zraz po staropolsku z kaczki z kaszą.

Nominacja do nagrody „Perła 2019”:
Zespół Szkół im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach: Olga Pilachowska, Sandra Tyl– żurek, kotleciki z kaszanki z duszonymi ziemniakami i kiszoną kapustą.

Produkty: 
Kategoria: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne:
I nagroda: PW Andrób Roman Olszewski – schab pieczony,
I nagroda: Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Olszewki i Lubasza Agata Minda – pasztet z gołębi.

Podkategoria: produkty mleczne:
I nagroda: Gospodarstwo Rolne Ślesin Sp z o.o. Ser Hrabiego Kazimierza,
I nagroda: Ilona Zmudziejewska – Lody koronowskie.

Wyróżnienia w kategorii produkty zwierzęce:
Gabriela Mikołajczyk – swojska słoikowa dziadka,
Manufaktura Wędliniarska Olchowy Dymek Witold Śledź – kabanosy,
KGW Tuchola – smalec po borowiacku,
Gospodarstwo Rolne Spod Czarcich Gór Piotr Urtnowski – masło,
Andrzej Gajda – kozi twarożek Julki.

Kategoria: produkty i przetwory pochodzenia roślinnego

Podkategoria: przetwory owocowe:
I nagroda: Jan Chabowski, powidła strzeleckie

Podkategoria: przetwory warzywne:
I nagroda Michał Sędłąk – ćwikła warzyńska

Podkategoria: produkty zbożowe:
I nagroda: Maciej Musiał – olej rzepakowy tłoczony na zimno

Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda: Stowarzyszenie KGW Jagna Tłuchowo – paczki parzone

Wyróżnienia w kategorii produkty roślinne:
Przedsiębiorstwo Elpol Elzbieta Muzolf – mus z czeremchy,
Hanna Płowaś – dżem z czarnej porzeczki na surowo,
Urszuka Stagienta – kiszona sałata,
KGW Brzozowo – brzozowskie serduszka.

Kategoria: napoje regionalne

Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda – Piotr Wróbel Gospodarstwo Zielarskie – mięta pieprzowa unisławska

Wyróżnienia w kategorii napoje regionalne:
KGW Białowieża – kompot z mirabelek

Kategoria: inne produkty regionalne
I nagroda: PPU-H Adam Grewling — musztarda kcyńska sarepska

Wyróżnienia w kategorii inne produkty regionalne:
Anna Witt – żurek z Dębołęki,
KGW Michałowo – placki na fajerkach z gzikiem.

Nominacje do nagrody „Perła 2019”:
Krzysztof Leśniewski – śledzie w zalewie wiśniowej,
KGW Jagna z Tłuchowa – powidła z mirabelek i tarniny,
Sery Adamczyk – Ser Pielgrzym,
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Olszewki i Lubasza Agata Minda – baba muślinowa albo sakramentka.

III edycja Turnieju Powiatów
W Turnieju uczestniczyło 17 powiatów województwa kujawsko-pomorskiego (wszystkie poza powiatami świeckim i grudziądzkim).

W poszczególnych konkurencjach zwyciężyli:
głosowanie internetowe – powiat włocławski,
stoisko powiatowe – powiat sępoleński,
smaki powiatów – powiat chełmiński,
test wiedzy – powiat żniński,
test smaku – powiat chełmiński .

Ze względu na warunki pogodowe zrezygnowano z konkurencji „Slalom gigant”.

Po podsumowaniu punktów za wszystkie konkurencje laureatami zostały:
I miejsce – powiat chełmiński – poza nagrodą otrzymali przechodni puchar powiatów,
II miejsce – powiat inowrocławski,
III miejsce – powiat sępoleński.

IV Regionalna Wystawa Zwierząt Futerkowych, Drobiu Ozdobnego i Gołębi Rasowych

Po dokonaniu oceny zwierząt komisja przyznała następujące wyróżnienia:
- czempion w kategorii królików rasowych ras dużych dla Pawła Szpajera – królik rasy BOS,
- wiceczempion w kategorii królików rasowych ras dużych dla Tomasza Sikorskiego – królik rasy FB,
- czempion w kategorii królików rasowych ras średnich dla Dominiki Siarkowskiej – królik NB,
- wiceczempion w kategorii królików rasowych ras średnich dla Piotra Dydaka – królik NB,
- wyróżnienie w kategorii króliki rasowe dla Waldemara Wejnerowskiego – królik rasy BOS,
- czempion w kategorii drób ozdobny dla Tomasza i Aleksandra Michalika,
- wiceczempion w kategorii drób ozdobny dla Wojciecha Janiszewskiego,
- wyróżnienie w kategorii drób ozdobny dla Agnieszki Głowskiej,
- czempion w kategorii gołębie rasowe dla Stanisława Heljszajna,
- wiceczempion w kategorii gołębie rasowe dla Marka Pasturczaka,
- wyróżnienie w kategorii gołębie rasowe dla Eugeniusza Szyperskiego.

Oceń artykuł: 3 6

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Ryzyko zawodowe
od 100PLN
Gabaryty (3,2m x 4,5m)
Budowa domu pod klucz
Mikrodermabrazja
Bezpłatne kontrolowanie sprawności zawieszenia
Mysz optyczna USB MT1091
19,90PLN
Budowa hal
Budowa stanu surowego
0

Pralka w kuchni? Dlaczego nie!

W polskich kuchniach zmywarki to już codzienność. Niemal każdy kuchenny projekt zakłada obecność tego rodzaju urządzenia z przyczyn praktycznych i ekonomicznych.

(czytaj więcej)
0

Kocioł gazowy alternatywą dla „kopciucha”. Dlaczego warto zdecydować się na wymianę źródła ciepła?

Jesień coraz bliżej i już niebawem będziemy uruchamiać ogrzewanie w naszych domach.# To ostatni dzwonek, by wymienić zasilane węglem, przestarzałe i nieefektywne „kopciuchy” na kotły gazowe, które umożliwią zaoszczędzenie energii oraz oddychanie czystszym powietrzem.

(czytaj więcej)
0

E-rewolucja. Cyfryzacja w służbie zdrowia

E-recepty w aplikacji mObywatel, profil zaufany potwierdzany w przychodni – to tylko kilka najnowszych ułatwień dla pacjentów#, które przygotowaliśmy wspólnie z Ministerstwem Zdrowia. W poniedziałek na briefingu w Siedlcach mówił o nich minister cyfryzacji Marek Zagórski.

(czytaj więcej)
0

Cukrzyca ciążowa. Jak sobie z nią radzić ?

Cukrzyca ciążowa to choroba dotycząca około 4-7% kobiet w ciąży.# Jest to jednostka chorobowa, na którą najczęściej zapadają przyszłe mamy. Ze względu na szerszy dostęp do diagnostyki, rozpoznawana jest ona u kobiet znacznie częściej niż kiedyś. Nieleczona cukrzyca ciążowa może stwarzać zagrożenie zarówno dla mamy jak i dla rozwijającego się płodu. Jak rozpoznać cukrzycę ciążową, jak ją leczyć, opisuje położna Alina Jedlińska – ambasadorka kampanii „Położna na medal”.

(czytaj więcej)