Dziś mamy 26 maja 2020, wtorek, imieniny obchodzą:

09 lutego 2020
9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy

Masz sprawdzony przepis na pyszną pizzę? Podziel się nim z nami!

W ciągu całego roku pojawia się wiele świąt i okazji, podczas których na stołach lądują #różnorodne przysmaki. Każde przyjęcie, mniejsze i większe, wymaga odpowiedniej oprawy kulinarnej. 9 lutego to jednak data szczególna, zwłaszcza dla wszystkich pasjonatów włoskich kulinariów - Międzynarodowy Dzień Pizzy.

Pizza jadana jest na całym świecie w najróżniejszych wariantach. Fenomen potrawy tkwi w jej prostocie – wystarczy właściwie wyrobione ciasto, aromatyczny sos i przyprawy oraz kilka dodatków, by uzyskać niepowtarzalny posiłek. Z czym najlepiej podawać pizzę? To już zależy wyłącznie od inwencji kucharza. Fantastycznie smakuje w towarzystwie i łatwo się nią podzielić. Nic dziwnego, że pizza doczekała się własnego święta. Tego dnia nikt nie powinien odmawiać sobie dokładki.

Kameralny posiłek? Nie tym razem!

Gorąca, wyjęta prosto z pieca pizza pachnie i wygląda fenomenalnie. Skusi się na nią każdy, obejdzie się nawet bez skrupulatnego liczenia kalorii. Co powiecie na to, by 9 lutego zamienić posiłek w apetyczne przyjęcie? Dzwońcie po przyjaciół, podwijajcie rękawy i rozgrzejcie piekarniki. Wspólne przygotowanie pizzy stanie się znakomitą rozrywką. Każdy z gości będzie mógł wybrać swoje ulubione dodatki, a gotowe specjały okażą się niezwykle barwne. Kto wie, może odkryjecie zupełnie nowe połączenia smakowe, które na stałe wejdą do Waszego menu? Co ciekawe, pizzę można podawać na wiele różnych sposobów i nie zawsze musi przybierać formę dużego, okrągłego placka. Na przyjęciach świetnie sprawdzają się wytrawne babeczki i muffinki a'la pizza, które łatwo zjeść nawet na stojąco i bez sztućców.

Ciekawym pomysłem jest przygotowanie efektownych pizza sticks, czyli paluchów wykonanych z ciasta na pizzę, wypełnionych smakowitym farszem. Jak widać, pizza niejedno ma imię i niejeden kształt! Jeśli jednak wolicie jej bardziej tradycyjny wygląd, na imprezę polecamy pizzerinki, dzięki którym jeszcze łatwiej będzie eksperymentować z najróżniejszymi dodatkami i trafić w upodobania każdego gościa.

Materiał: Infowire.pl

Masz własny, sprawdzony przepis na pyszną pizzę? Podziel się nim z nami! Przepis możesz wysłać na adres kontakt@powiat24.pl (jeśli posiadasz zdjęcie, dołącz je również). Wszystkie nadesłane przepisy opublikujemy na naszym portalu.

Oceń artykuł: 0 2

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Botox
Meble systemowe w wybarwieniu Dąb Naturalny
Pokój dzienny / jadalnia/ pokój młodzieżowy
Meble w kolorze Dąb Szary Sonoma / Brązowy Połysk
Analiza stanu bhp w firmie
od 50PLN
Fale radiowe - przeciwzmarszczkowe
Botox i wypełniacze
Zezwolenie na przetwarzanie odpadów
od 2000PLN
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Dzień Różnorodności Biologicznej. Dlaczego należy dbać o każdy gatunek?

Środowisko naturalne w ostatnich dekadach musi mierzyć się z wieloma wyzwaniami.# Niestety, za część tych problemów odpowiada człowiek i jego działalność, prowadząca m.in. do intensyfikacji efektu cieplarnianego. Obchodzony z inicjatywy ONZ Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej (22 maja) to dobry moment, by zauważyć, że każdy z nas może przeciwdziałać negatywnym zmianom w światowym ekosystemie.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Pielęgnacja włosów w czasie pandemii koronawirusa. O czym warto pamiętać?

Trwająca pandemia jest odczuwalna we wszystkich dziedzinach życia, szczególnie nasze zdrowie jest# obecnie pod specjalnym nadzorem. To czas, kiedy powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na kondycję całego swojego organizmu. Nie zawsze jednak zdajemy sobie sprawę, że aktualna sytuacja może również negatywnie wpłynąć na nasze włosy.

(czytaj więcej)