Dziś mamy 2 czerwca 2020, wtorek, imieniny obchodzą:

15 maja 2020

Mała wyspa kuchenna twoich marzeń. Te 3 elementy uwzględnij konieczne!

fot. pow.

fot. pow.

Jak wynika z badań przeprowadzonych na zlecenie BRW Polacy, bez względu na trendy, najbardziej #cenią jednak funkcjonalność kuchni (74%) jej układ i plan (64%.) oraz wyposażenie (57%). Jeśli chodzi o styl kuchni, aż 72% z nas najbardziej przypadła do gustu wyspa kuchenna. Przeanalizowaliśmy, czy to rozwiązanie faktycznie sprawdzi się w każdym domu.

Wielkość ma znaczenie

Wyspa kuchenna jest z pewnością idealnym rozwiązaniem do dużych kuchni. Skraca dystans konieczny do pokonywania między poszczególnymi urządzeniami, dzięki czemu poruszanie się po kuchni staje się bardziej efektywne. Z kolei mała wyspa kuchenna może się wydawać sprzeczna z logiką w przypadku kuchni o niewielkich rozmiarach. Obawy związane z tym, że wyspa zajmie sporo miejsca w i tak ciasnym pomieszczeniu, zwykle znikają, gdy pomysł zostaje zrealizowany. Mała wyspa kuchenna oznacza więcej miejsca do przechowywania, więcej powierzchni roboczej oraz dodatkowe miejsce, gdzie można usiąść i zjeść szybki posiłek.

Przyjmuje się, że mała wyspa kuchenna powinna mieć co najmniej 80x60 cm w kuchni zamkniętej, której powierzchnia to minimum 360x380 cm. W praktyce wyspa kuchenna pojawia się najczęściej w kuchniach otwartych. Ogólna zasada projektowania kuchni polega na zapewnieniu około 1 metra wolnej przestrzeni między wyspą kuchenną a innymi powierzchniami - dla wygody, bezpieczeństwa i łatwości użytkowania. Jej centralnym punktem jest najczęściej płyta kuchenna. Ponieważ posłuży dobrych kilka lat, warto postawić na nowoczesny, ale i ponadczasowy design. Na rynku dostępne są płyty kuchenne o różnych wymiarach, co w kontekście wyspy kuchennej jest bardzo ważne. Przykładowo płyta gaz pod szkłem jest dostępna w kilku opcjach. W zależności od projektowanej wielkości wyspa kuchenna może zmieścić np. 4-palnikową płytę w wariancie 60 cm (4+1) lub 80 cm (4+2). 

Mała wyspa kuchenna, wiele możliwości

Głównym powodem, dla którego mała wyspa kuchenna stała się tak bardzo popularna, jest jej wielofunkcyjny charakter. Wyspa może spełniać wiele ról, w zależności od Twoich potrzeb. Możesz przygotowywać na niej posiłki, gotować, jeść i jednocześnie rozmawiać z przyjaciółmi. Wyspa kuchenna oprócz miejsca do przechowywania ma też potencjał, aby wykorzystać w niej wszelkie najnowsze gadżety inteligentnego domu.

Planując wyspę kuchenną zawsze weź pod uwagę 3 zasadnicze kwestie. Zastanów się, jakie podstawowe funkcje ma spełniać mała wyspa kuchenna, tak by dopasować projekt do swoich potrzeb. W przypadku małych pomieszczeń nie musisz z niej rezygnować na korzyść stołu. Po prostu połącz wyspę ze stołem. Jeden mebel pełni wówczas dwie funkcje, a mała wyspa kuchenna może służyć jako jedna z nóg stołu. Kolejna ważna kwestia - uwzględnij kształt pomieszczenia. Najbardziej „wdzięczne” w tym przypadku jest to zbliżone do kwadratu, ale bez względu czy twoja zabudowa ma kształt litery U, G czy L mała wyspa kuchenna pasuje do każdego z tych wnętrz. Na koniec najważniejsze – wybór urządzeń AGD.

Jaki sprzęt AGD wybrać?

Zdecydowanie skup się na wyborze sprzętu AGD zanim przejdziesz do wyboru materiałów na blaty czy kolorów frontów mebli kuchennych. Zwłaszcza, jeśli twoja wyspa kuchenna ma być także miejscem do gotowania. Jaka płyta kuchenna sprawdzi się najlepiej? Okazuje się, że wybór nie musi się ograniczać do elektrycznej albo indukcyjnej. „Doprowadzenie instalacji gazowej na wyspę kuchenną nie jest łatwe, ale możliwe. Jeśli w grę wchodzi mała wyspa kuchenna najrozsądniej wybrać butlę gazową. Schowana w szafce na wyspie zabierze co prawda część przestrzeni na przechowywanie, ale taka instalacja jest najmniej skomplikowana” – wyjaśnia ekspert z Solgaz, polskiej firmy dostarczającej nowoczesne rozwiązania do kuchni. – „Co istotne, Solgaz dostosuje płyty do pracy na każdym gazie” – dodaje.

Na koniec pamiętajmy, że z gotowaniem nieodłącznie łączą się zapachy, które niekoniecznie są pożądane, zwłaszcza gdy kuchnia jest otwarta na strefę dzienną. Mała wyspa kuchenna wymaga więc okapu. Te dostępne dziś na rynku są nie tylko funkcjonalne i inteligentne, dzięki możliwości sterowania gestem. Pozwalają także uzyskać piękny efekt wizualny, bo np. na pierwszy rzut oka przypominają lampę.

Podsumowując, mała wyspa kuchenna zajmuje w kuchni bardzo ważne miejsce. Stanowi swoiste centrum dowodzenia, tworząc jednocześnie przyjazną przestrzeń. Wyposażona w odpowiedni sprzęt AGD sprzyja też wspólnemu gotowaniu. Zainspiruj się produktami marek premium i stwórz wyspę kuchenną swoich marzeń!

Materiał: Natalia Jończyk

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Sypialnia - jasny dekor i ryflowane uchwyty
Fotokubek z łyżeczką i kolorowym wnętrzem
34,90PLN
Terminale płatnicze stacjonarne i mobilne
39PLN od 15zł/mcPLN
Meble łazienkowe
Bindowanie dokumentów
od 6,00PLN
Szkolenia p.poż.
od 50PLN
Mikrodermabrazja
Deska elewacyjna
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Dzień Różnorodności Biologicznej. Dlaczego należy dbać o każdy gatunek?

Środowisko naturalne w ostatnich dekadach musi mierzyć się z wieloma wyzwaniami.# Niestety, za część tych problemów odpowiada człowiek i jego działalność, prowadząca m.in. do intensyfikacji efektu cieplarnianego. Obchodzony z inicjatywy ONZ Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej (22 maja) to dobry moment, by zauważyć, że każdy z nas może przeciwdziałać negatywnym zmianom w światowym ekosystemie.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Pielęgnacja włosów w czasie pandemii koronawirusa. O czym warto pamiętać?

Trwająca pandemia jest odczuwalna we wszystkich dziedzinach życia, szczególnie nasze zdrowie jest# obecnie pod specjalnym nadzorem. To czas, kiedy powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na kondycję całego swojego organizmu. Nie zawsze jednak zdajemy sobie sprawę, że aktualna sytuacja może również negatywnie wpłynąć na nasze włosy.

(czytaj więcej)