Dziś mamy 2 czerwca 2020, wtorek, imieniny obchodzą:

16 września 2019

Krajowy Dzień Kukurydzy i Dzień Soi. Impreza plenerowa w Chrząstowie

fot. Daniel Krauklis/SDOO Chrząstowo

fot. Daniel Krauklis/SDOO Chrząstowo

W dniu 15 września 2019 roku na terenie Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w # Chrząstowie odbył się Krajowy Dzień Kukurydzy i Dzień Soi. Impreza zorganizowana została przez Polski Związek Producentów Kukurydzy i SDOO w Chrząstowie.

Oficjalnego otwarcia imprezy dokonali przedstawiciele organizatorów Pan prof. dr hab. Tadeusz Michalski - Prezes PZPK, Pani Beata Kaliska - Dyrektor SDOO w Chrząstowie oraz przedstawiciele władz samorządowych Pan  Tadeusz Sobol – Starosta Nakielski i Pan Marek Witkowski – Radny Sejmiku Województwa Kujawsko-Pomorskiego.

Specjalnie na tę okazję przygotowano blisko 100 poletek z odmianami kukurydzy i 31 poletek z odmianami soi. Przybyli rolnicy mieli okazję zapoznać się z ofertą handlową 20 firm hodowlanych i nasiennych.

Jedną z atrakcji imprezy była wystawa maszyn rolniczych. Wśród nich zaprezentowano także maszyny używane do siewu i zbioru doświadczeń w Stacji.

materiał: Daniel Krauklis/SDOO Chrząstowo

Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu. 

Oceń artykuł: 3 3

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Dzień Różnorodności Biologicznej. Dlaczego należy dbać o każdy gatunek?

Środowisko naturalne w ostatnich dekadach musi mierzyć się z wieloma wyzwaniami.# Niestety, za część tych problemów odpowiada człowiek i jego działalność, prowadząca m.in. do intensyfikacji efektu cieplarnianego. Obchodzony z inicjatywy ONZ Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej (22 maja) to dobry moment, by zauważyć, że każdy z nas może przeciwdziałać negatywnym zmianom w światowym ekosystemie.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Pielęgnacja włosów w czasie pandemii koronawirusa. O czym warto pamiętać?

Trwająca pandemia jest odczuwalna we wszystkich dziedzinach życia, szczególnie nasze zdrowie jest# obecnie pod specjalnym nadzorem. To czas, kiedy powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na kondycję całego swojego organizmu. Nie zawsze jednak zdajemy sobie sprawę, że aktualna sytuacja może również negatywnie wpłynąć na nasze włosy.

(czytaj więcej)