Dziś mamy 16 kwietnia 2024, wtorek, imieniny obchodzą:

21 kwietnia 2020

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

fot. infoWire.pl

fot. infoWire.pl

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

Planując domowe eksperymenty kulinarne, warto zacząć od starannego przestudiowania zasobów kuchennych szafek oraz dostępności potrzebnych produktów. Wbrew pozorom, do przygotowania smakołyków, które śmiało mogłyby zająć najwyższe sklepowe półki, nie potrzebujemy wielu wyszukanych składników. Co więcej okazuje się, że większość potrzebnych surowców, stanowi sporą część podstawowego wyposażenia naszej kuchni. - Diabeł tkwi nie tylko w szczegółach, ale i w prostocie. Domowe zamienniki sklepowych produktów to obok tradycyjnego i wyrazistego smaku, przede wszystkim gwarancja zdrowia i czystej etykiety. Dodatkowo zużywając zalegające na półkach produkty, omijamy długie sklepowe kolejki, a czas spędzony w zatłoczonych marketach, zamieniamy na czas spędzony w domowym zaciszu – mówi Jakub Kuroń, szef kuchni w cateringu dietetycznym Kuroniowie Diety.

Mąka i jej oblicza

Jednym z najbardziej podstawowych składników, zarówno wytrwanych jak i słodkich smaków, jest mąka. Najczęściej spotykana i jednocześnie uniwersalna jest mąka pszenna.  O ile sprawdzi się ona idealnie w klasycznej wersji smażonych naleśników, o tyle szukając urozmaicenia w potrawach z różnych regionów świata, warto sięgnąć po inne warianty. Co istotne – mamy ich pod dostatkiem i to bez wychodzenia z domu. Wystarczy, że dysponujemy paczką ryżu, kaszy gryczanej, jęczmiennej czy zwyczajnym opakowaniem płatków owsianych. Samodzielne mielenie ziaren nie tylko otwiera nowe możliwości, ale przede wszystkim pozwala na zachowanie cennych witamin, jak te z grupy B i E oraz mikroelementów, które w procesie masowej produkcji, często są tracone. – Zarówno prywatnie jak i zawodowo lubię postawić na zdrową różnorodność. Jako szef kuchni w  Kuroniowie Diety, gotuję dla wielu osób o odmiennych potrzebach i preferencjach. Wiele wariantów podstawowych produktów, jak np. mąka, daje możliwość serwowania pysznych posiłków u osób stosujących różne rodzaje diet. Zamieniając chociażby pszenicę na ryż, klasyczne naleśniki mogę przygotować także w wersji bezglutenowej – dodaje ekspert. Mąka z kaszy gryczanej natomiast nada ciekawej nuty smakowej tradycyjnym blinom a zmielone ziarna kukurydzy to podstawowy składnik meksykańskich taco lub tortilli. Do słodkich wypieków idealnie sprawdzi się mąka kokosowa. W tym przypadku przydatne mogą okazać się również świeże drożdże. Aby uniknąć częstych wizyt w sklepie, warto zamrozić zakupiony zapas. Inną opcją są, np. suche drożdże z długim terminem przydatności, dostępne w sklepach internetowych z dostawą do domu.

Smaki dla każdego

Zarówno wśród słodkich, jak i wytrawnych przepisów wykorzystujących zapasy kuchennego zaplecza, obok tradycyjnych znajdą się warianty dla zwolenników kuchni wegetariańskiej czy wegańskiej. Docenianą, popularną alternatywą mleka krowiego jest mleczko kokosowe, które można wykonać w domu. Wiórki kokosowe, moczone uprzednio w wodzie przez kilka godzin, wystarczy podgrzać do temperatury ok. 50 st. Celsjusza. Następnie całość ostudzić, zblendować i przesączyć przez bawełniany materiał. Zgodnie z ideą „zero waste” pozostałą masę warto wykorzystać np. do granoli czy muffinek, a mleczko można wykorzystać np. do zrobienia rafaello blendując je z kaszą jaglaną. Stęsknionym za czekoladową nutą proponujemy sięgnąć do korzeni i postawić na kakao. Domowej roboty nutella, do przygotowania której wystarczy dobrej jakości kakao blendowane z orzechami i awokado zadowoli smakiem i satysfakcją. Idealnym towarzystwem zdrowej wersji czekoladowego kremu będą, np. grzanki zrobione z kilku kromek chleba, pozostałych po kolacji. – Desery i słodkie przekąski to dobry sposób na początek poszukiwania nowych kulinarnych wrażeń w domowym zaciszu. Proste przepisy sprawdzą się przy okazji rodzinnego gotowania w weekendowe popołudnia, a w intensywnym tygodniu  można uciec się do cateringu, który dostarczy rozmaite przysmaki pod same drzwi. W Kuroniowie Diety staramy się znaleźć kompromis między przyjemnością, a zdrowiem serwując słodycze, które cieszą nie tylko smakiem, ale również bogactwem wartościowych składników odżywczych – mówi Jakub Kuroń.

Samodzielne przygotowanie drobnych i słodkich przekąsek to dobra rozgrzewka przed sprawdzeniem swoich sił w przyrządzaniu dania głównego. W porze obiadowej, na tradycyjnym polskim stole nie może zabraknąć  mięsnych smaków. Ciekawą alternatywą klasycznego schabowego mogą okazać się, np. kotlety z konserwowej ciecierzycy z dodatkiem sosu sojowego (opcjonalnie) i podsmażonej cebulki. Odpowiednio przyprawiony i panierowany sejtan to również praktyczny sposób na zastępstwo tradycyjnego dania.

Szefem kuchni we własnym domu może zostać każdy. Podstawowe produkty w połączeniu z ciekawym pomysłem to pierwszy krok nie tylko do odtworzenia ulubionych smaków, ale też szansa do poznania nowych. Kuchnia to miejsce, w którym obok głodu zaspakajamy również apetyt na nowe wyzwania i satysfakcję.

Materiał: infoWire.pl

Oceń artykuł: 20 18

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Instrukcja bezpieczeństwa pożarowego
od 500PLN
Budowa hal
Szkolenia bhp wstępne
od 30PLN
Rejestracja podmiotów gospodarczych
od 50PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności amortyzatorów
Bezpłatne kontrolowanie sprawności zawieszenia
Zezwolenie na zbieranie odpadów
od 2000PLN
Prowadzenie kadr i płac dla firm
od 50PLN
0

Już zakwitły mniszki. Przygotuj smaczny syrop na przeziębienie

Mniszek lekarski to cenna roślina znana #z wielu prozdrowotnych właściwości. Nadszedł właśnie najlepszy moment na zbiór kwiatów. Można z nich przyrządzić miód lub syrop, który przyda się zimą, gdy dopadnie nas przeziębienie. Przepis jest prosty i tani. Wystarczy trochę cierpliwości.

(czytaj więcej)
0

Połowa szkolenia nowo wcielonych Terytorialsów. Wkrótce przysięga

To już połowa szkolenia nowo wcielonych# Terytoriasów w 82 batalionie lekkiej piechoty z Inowrocławia. Jest to bardzo intensywny element szkolenia podstawowego żołnierzy, który zakończy się złożeniem uroczystej przysięgi wojskowej 20 kwietnia br.

(czytaj więcej)
0

Wędrówka wzdłuż Kanału Bydgoskiego. Dużo dobrego humoru

Wczorajszą wędrówkę rozpoczęliśmy #w Bydgoszczy, skąd w piętnastoosobowym składzie wędrowaliśmy wzdłuż Kanału Bydgoskiego.

(czytaj więcej)
0

Zajęcia lotnicze. Sprzyjające warunki pogodowe

Od kilku dni sprzyjające warunki pogodowe umożliwiły przeprowadzenie #zajęć lotniczych w JRS Kowalewko.

(czytaj więcej)