Dziś mamy 25 kwietnia 2024, czwartek, imieniny obchodzą:

26 stycznia 2015

Jak zrobić pesto?

fot. nadesłane

fot. nadesłane

Poniżej przedstawimy przepis nadesłany przez p. Marikę.

Składniki:
1 duży pęczek bazylii (ok. 100 g.) – najchętniej kupuję cięte zioła
20 g świeżego koperku (opcjonalnie, w klasycznej wersji się go nie dodaje)
1-2 ząbki czosnku
30 g sera Parmezan lub Pecorino Romano, drobno startego na tarce
30 g orzeszków piniowych (kiedy ich nie mam, zastępuję je pestkami słonecznika)
ok. 50-70 ml oliwy z oliwek
1 łyżka cytryny (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Z bazylii oderwać twarde łodygi. Resztę umieścić w blenderze wraz z koperkiem (jeśli go używamy), drobno pokrojonym czosnkiem, serem i orzeszkami piniowymi. Włączyć mikser i powoli wlewać oliwę z oliwek. W razie potrzeby wyłączyć mikser i łopatką zdjąć pesto z brzegów naczynia. Oliwy należy dodać tyle, by sos miał lekko płynną, ale wciąż gęstą konsystencję. Na końcu doprawić sokiem z cytryny i ewentualnie odrobiną soli. Można zjeść od razu lub przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce do kilku dni zużywając wedle potrzeb. Jeśli nie mamy blendera ani miksera, wszystkie składniki można utrzeć w moździerzu.

Materiał: Marika

Oceń artykuł: 158 255

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (4) Zgłoś naruszenie zasad

    • 2 (6)

    nakielan, w dniu 26-01-2015 14:58:35 napisał:

    Mmm pycha

    odpowiedz

    • -5 (5)

    dietetyk, w dniu 26-01-2015 16:27:35 napisał:

    bardzo to kaloryczne ze względu na zawartość tłuszczu.ktoś by powiedział że to zdrowy tłuszcz ale i tak za dużo z samych produktów.

    odpowiedz

    • 8 (12)

    Eagon, w dniu 26-01-2015 18:27:51 napisał:

    Do przepisów powinien powstać specjalny dział na stronie a nie, że chcę sprawdzić wiadomości z regionu a tu mnie atakuje przepis ' jak zrobić pesto '

    odpowiedz

    • 3 (5)

    Pesto, w dniu 31-01-2015 11:03:52 napisał:

    Pycha :)

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Analiza stanu bhp w firmie
od 50PLN
Opracowujemy Instrukcje bhp
od 50PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności amortyzatorów
Ramki ślubne
39,90 zł PLN
Rozliczenia ZUS
od 50PLN
Zezwolenie na przetwarzanie odpadów
od 2000PLN
Zezwolenie na zbieranie odpadów
od 2000PLN
Zdjęcia do dokumentów
35,00 złPLN
0

Najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlaczego warto jeść śniadanie?

Śniadanie to najważniejszy posiłek# w ciągu dnia. Dzięki niemu dostarczamy organizmowi węglowodany, które są źródłem energii.

(czytaj więcej)
0

Sprawdzono jakość handlową jaj. Jakie nieprawidłowości stwierdzono?

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów #Rolno-Spożywczych (IJHARS) przedstawia wyniki planowej kontroli w zakresie jakości handlowej jaj, przeprowadzonej w IV kwartale 2023 r. w sklepach spożywczych i innych punktach sprzedaży detalicznej na terenie całego kraju.

(czytaj więcej)
0

Zmień swoje dotychczasowe nawyki. Serce kocha sport

Systematyczna aktywność fizyczna jest podstawą# zdrowego stylu życia. Małymi krokami spróbuj zmienić swoje dotychczasowe nawyki.

(czytaj więcej)
0

Poranne ćwiczenia strażaków. Udział wzięło pięć zastępów

W czwartek, 25 kwietnia w godzinach rannych strażacy #prowadzili ćwiczenia na obiekcie przy ulicy Kcyńskiej w Szubinie.

(czytaj więcej)