Idealna, letnia przekąska. Szparagi zawijane w plastry wędlin
fot. pow.
Świeże, sezonowe warzywa to świetna baza do zrobienia szybkich# i smakowitych przekąsek. Dlatego, jeśli uwielbiasz szparagi, to dobry moment, aby poeksperymentować z nowymi przepisami. Wypróbuj nasz sposób na szparagi w plastrach wędlin, które doskonale podkreślają smak tego warzywa.
Już mieszkańcy starożytnego Rzymu, Grecji i Egiptu uważali, że szparagi to prawdziwy rarytas. W Europie po raz pierwszy pojawiły się około XV wieku, we Francji – tam od razu doceniono ich smak i okrzyknięto przysmakiem królów. A to dlatego, że ich miłośnikiem był panujący wtedy Ludwik XIV. W naszym kraju są znane od XVIII wieku, ale do dziś nie zyskały takiej popularności jak w innych krajach. Dlatego warto to zmienić i przyrządzić z ich udziałem coś pysznego.
– Jeśli chcemy przygotować przekąskę, która będzie pożywna, warto pokusić się o połączenie szparagów z aromatycznymi wędlinami. W tym wypadku praktyczne będą wędliny zamknięte w niewielkich, poręcznych opakowaniach w postaci wygodnych plasterków, które ułatwiają szybkie przygotowanie pysznego dania. Porcje są niewielkie i można je zjeść w ciągu jednego, dwóch dni, nie doprowadzając do magazynowania produktów w lodówce – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
Szparagi zawijane w plastry wędlin
Składniki:
1 opakowanie boczku w plastrach ZM Pekpol
1 opakowanie szynki gotowanej w plastrach ZM Pekpol
1 opakowanie krakowskiej drobiowej w plastrach ZM Pekpol
1 pęczek zielonych szparagów
1 pęczek białych szparagów
olej
sól i pieprz
cytryna
Przygotowanie:
Szparagi delikatnie obrać. Odkroić zdrewniałe końcówki. Zawinąć w wędliny dla pewności spiąć wykałaczką. Piekarnik nastawić na 180°C z funkcją grilla. Szparagi skropić olejem, doprawić solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Umieścić na blaszce do pieczenie i podpiekać aż nabiorą koloru. Po wyciągnięciu skropić delikatnie cytryną.
Materiał: Anna Rogoźnicka
Czytaj również
- Jak gotować wiosną, aby schudnąć zdrowo? Zrzuć zbędne kilogramy
- Można je gotować, smażyć lub zapiekać. Rusza sezon na szparagi
- Odpoczynek na łonie natury. Co warto zabrać ze sobą na piknik?
- Regionalne produkty tradycyjne. Warto wypróbować w święta
- Wielkanocne specjały dawniej i dziś. Łączymy tradycję z nowoczesnością
Dodaj komentarz
Ciekawe miejsca na terenie Leśnictwa Dębogóra. Co warto zobaczyć?
Pogoda nie zachęca wręcz do #wychodzenia na zewnątrz, więc My chcemy Was zachęcić do lektury przy porannej kawie. Tym razem kilka ciekawych miejsc na terenie Leśnictwa Dębogóra.
(czytaj więcej)Rocznica powstania w gettcie warszawskim. Heroiczna walka
Dzisiaj, 19 kwietnia przypada# 81. rocznica powstania w getcie warszawskim.
(czytaj więcej)Edukacyjny piknik z okazji Dnia Ziemi. Wstęp bezpłatny
22 kwietnia 2024 r. po raz pięćdziesiąty czwarty obchodzimy# Dzień Ziemi. To święto ekologiczne, które w tym roku promowane jest hasłem: Planeta kontra plastik. W ramach obchodów Główny Inspektorat Ochrony Środowiska jest współorganizatorem edukacyjnego pikniku na terenie Państwowego Instytutu Geologicznego – PIB.
(czytaj więcej)Ćwiczenia strażaków w Szczecinie. Doskonały obiekt do nauki
W ramach zawartego porozumienia o współpracy #z Politechniką Szczecińską ratownicy OSP JRS wzięli udział w ćwiczeniach zorganizowanych w Akademickim Centrum Szkoleniowym MUSTC.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!