Dziś mamy 28 listopada 2014, piątek, imieniny obchodzą:
30 marca 2013
Święcenie potraw wielkanocnych w Szubinie

Święconka u św. Andrzeja Boboli

fot. Tadeusz Drobiński

fot. Tadeusz Drobiński

W Wielką Sobotę 30 marca br. w kościele p.w. św. Andrzeja Boboli w Szubinie parafianie poświęcili pokarmy wielkanocne zwane święconkami.

Uroczystość rozpoczął ks. Marcin Kardzis czytaniem ewengelii wg św. Mateusza. Następnie pokropił przyniesione potrawy, w pięknie udekorowanych koszyczkach.

Znalazły się w nich między innymi: chleb, szynka, jaja, kiełbasa, masło, sól, chrzan, pieprz i ocet. Był także zajączek albo baranek z cukru lub gipsu.

Każda z tych potraw ma swoje znaczenie symboliczne. Baranek wielkanocny symbolizuje Chrystusa i Jego zwycięstwo. Szynka jest symbolem baranka, kiełbasa – powrozów, którymi był spętany, pieczywo - chleb jaki Jezus rozdał Apostołom w trakcie ostatniej wieczerzy.

Najważniejszą rolę odgrywa wielkanocne jajko. W mitologiach wielu ludów można znaleźć opowieść o jaju, z którego powstał świat. Jajko uważano również za symbol zmartwychwstania, ukrytego w zarodku nieustannie odradzającego się życia w przyrodzie, tajemniczej siły istnienia. W symbolice chrześcijańskiej zostało skojarzone ze świętem Zmartwychwstałego Chrystusa. W staropolskich wierzeniach było lekarstwem na chorobę, urok, chroniło przed pożarem, pomagało zdobyć upragnionego chłopaka lub dziewczynę oraz zapewniało urodzaj i pomyślność.

Na zakończenie ksiądz prosił wiernych o liczne przybycie na wieczorne uroczystości paschalne, a w niedzielę rano na mszę rezurekcyjną.

materiał: Tadeusz Drobiński

Oceń artykuł: 56 50

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!

0

Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień

Gotować kaszę każdy może. Ale czy wiemy jak ją przyrządzić, by wydobyć z niej właściwy smak oraz aromat? To już nie lada sztuka! O tajnikach gotowania kaszy – zarówno w sposób tradycyjny,# jak i nowatorski opowiadają eksperci kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” – szef kuchni Andrzej Polan oraz specjalista ds. żywienia Katarzyna Foszner.

(czytaj więcej)
0

Jak dbać o skórę jesienią i zimą?

Jesień i zima to szczególny okres dla naszej skóry. Zimny wiatr i mróz, to największe zagrożenia. Niewłaściwa pielęgnacja i brak kosmetyków ochronnych przed niesprzyjającymi warunkami pogodowymi może spowodować, że skóra stanie się sucha i nadwrażliwa.

(czytaj więcej)
0

Kłopoty to ich specjalność

Ciąg dalszy perypetii trójki przyjaciół z filmu Szefowie wrogowie. Mając po uszy pracy pod dyktando szefów, Nick, Dale i Kurt postanawiają tym razem przejąć ster i założyć własny biznes.

(czytaj więcej)
0

Wspominamy ofiary wypadków

"Prędkość zabija" - to tegoroczne hasło Światowego Dnia Pamięci o Ofiarach Wypadków Drogowych.

(czytaj więcej)

Złap aktualne okazje

Botox zmarszczki lwie
Zabiegi dla panów
Klasyka w nowym wydaniu w kolorze Orzech Koniakowym
Starocie
Krzesło młodzieżowe
MARO STONE