Ferie dobiegły końca. Uczestnicy rozwijali umiejętności plastyczne i kulinarne
fot. powierzone
W drugim tygodniu zimowych ferii w bibliotece w Słonawach odbywały się różnorodne zajęcia, których # tematyka skupiona była wokół chleba.
W poniedziałek w czasie zajęć plastycznych dzieci wykonywały okładki ulubionych książek. Materiałem były ziarna, które wykorzystywane są do pieczenia chleba (ziarna słonecznika, lnu, maku, sezamu). We wtorek z okazji Dnia Pizzy nie zabrakło własnoręcznie wykonanej smacznej pizzy, która zakończyła zajęcia.
W środę natomiast bibliotekarka Ewa Wesół głośno przeczytała dzieciom i towarzyszącym im rodzicom baśń J. Ch. Andersena pt.: „Dziewczynka, która podeptała chleb”. Potem była krótka dyskusja o postępowaniu dziewczynki i surowej karze, która ją spotkała. W drugiej części zajęć dzieci wykonywały ilustracje do tej pouczającej baśni. W czwartek obok zajęć plastycznych i literackich odbyły się warsztaty kulinarne, w czasie których dzieci pod okiem bibliotekarki piekły chleb. Na końcu była prawdziwa uczta. Wszyscy jedli świeży, jeszcze ciepły chleb, posmarowany śliwkowymi powidłami. W piątek w mroźne, ale słoneczne popołudnie uczestnicy zimowych zajęć spotkali się przy ognisku na boisku przy świetlicy.
Piekli kiełbaski, zajadali także domowy chleb. Na zakończenie odbył się konkurs literacki, dzieci rozwiązywały zimowe zagadki i krzyżówki.
Zajęcia w bibliotece podsumowane zostały słodkimi upominkami od Rady Sołeckiej Słonaw i biblioteki. Bibliotekarka Ewa Wesół współpracowała ze Świetlicą Wiejską Słonaw i p. Haliną Tacką oraz p. Anną Wałkiewicz. Wszystkie spotkania odbywały się w pomieszczeniach świetlicy. Zajęcia zorganizowane przez bibliotekę i świetlicę były kreatywne, pozwalały na rozwijanie umiejętności plastycznych i kulinarnych, a przede wszystkim służyły propagowaniu czytelnictwa wśród dzieci.
materiał: Ewa Wesół
Galeria
Czytaj również
Dodaj komentarz
Najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlaczego warto jeść śniadanie?
Śniadanie to najważniejszy posiłek# w ciągu dnia. Dzięki niemu dostarczamy organizmowi węglowodany, które są źródłem energii.
(czytaj więcej)Sprawdzono jakość handlową jaj. Jakie nieprawidłowości stwierdzono?
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów #Rolno-Spożywczych (IJHARS) przedstawia wyniki planowej kontroli w zakresie jakości handlowej jaj, przeprowadzonej w IV kwartale 2023 r. w sklepach spożywczych i innych punktach sprzedaży detalicznej na terenie całego kraju.
(czytaj więcej)Zmień swoje dotychczasowe nawyki. Serce kocha sport
Systematyczna aktywność fizyczna jest podstawą# zdrowego stylu życia. Małymi krokami spróbuj zmienić swoje dotychczasowe nawyki.
(czytaj więcej)Poranne ćwiczenia strażaków. Udział wzięło pięć zastępów
W czwartek, 25 kwietnia w godzinach rannych strażacy #prowadzili ćwiczenia na obiekcie przy ulicy Kcyńskiej w Szubinie.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!