Dziś mamy 30 września 2020, środa, imieniny obchodzą:

13 października 2019

Dzisiaj wybory. Jak głosować, żeby głos był ważny?

Dzisiaj wybieramy posłów i senatorów na czteroletnią kadencję.

Aby zagłosować należy udać się do siedziby wskazanej dla danego adresu komisji wyborczej w godzinach 7-21. Do lokalu należy wziąć ze sobą dokument ze zdjęciem - dowód osobisty lub paszport - który trzeba okazać komisji.

Każdy wyborca otrzyma dwie jednostronicowe karty do głosowania. Na jednej karcie znajdą się listy kandydatów do Sejmu. Druga karta będzie zawierała nazwiska kandydatów do Senatu. Nazwiska kandydatów na posłów będą wydrukowane na szarym tle, a na senatorów - na żółtym.


Jak oddać głos?

W wyborach do Sejmu można głosować tylko na jedną listę kandydatów. Trzeba postawić znak „X” (co najmniej dwie linie przecinające się) w kratce z lewej strony obok nazwiska jednego kandydata.

Jeżeli znak „X” zostanie postawiony na więcej niż jednej liście kandydatów lub nie postawi się go wcale, głos będzie nieważny.

W wyborach do Senatu głosować można tylko na jednego kandydata. To też trzeba postawić znak „X” w kratce z lewej strony obok nazwiska kandydata.

Jeżeli wyborca wskaże więcej niż jednego kandydata lub nie wybierze żadnego, taki głos będzie nieważny.

 

Oceń artykuł: 5 10

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (2) Zgłoś naruszenie zasad

    • 0 (0)

    obserwatore, w dniu 13-10-2019 15:11:04 napisał:

    jak oddać głos ano- hau,hau. Proste prawda?

    odpowiedz

    pokaż odpowiedzi (1)

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Drukarka filskalna Novitus DEONe
2290 nettoPLN
Fotokubek z łyżeczką i kolorowym wnętrzem
34,90PLN
Bindowanie dokumentów
od 6,00PLN
Szkolenia pierwsza pomoc
od 50PLN
Makijaż ślubny
Rozliczenia ZUS
od 50PLN
Lakiernictwo
Skup i sprzedaż części
0

Światowy Dzień bez Samochodu. Zamiast auta wybierz rower!

W dniu dzisiejszym obchodzimy Światowy# Dzień bez Samochodu. Jest to idealny czas, aby do pracy zamiast samochodem pojechać rowerem albo autobusem.

(czytaj więcej)
0

Zrób to warzywnie! Tradycyjne dania w roślinnej odsłonie

Idealny przepis na poradzenie sobie z nudą w kuchni sprowadza się do jednego słowa: #warzywa! Mimo że plony z pól i grządek mogą wydawać się mało spektakularnym elementem dań, potrafią nieźle namieszać – zwłaszcza w tradycyjnych i znanych na wylot recepturach. Gulasz, gołąbki, spaghetti, pulpety czy curry mogą smakować wyśmienicie w warzywnej wersji bez mięsa. Zapraszamy do zielonej rewolucji w kuchniach!

(czytaj więcej)
0

Zdrowa dieta na urlopie? To proste! Wystarczy pamiętać o kilku zasadach

Wyjazdy wakacyjne rządzą się swoimi prawami, a miejsca, które odwiedzamy kuszą #rozmaitymi aromatami i smakami. Jak cieszyć się wypoczynkiem bez wyrzutów sumienia i wpływu na figurę? Swoimi radami na wakacje bez wyrzeczeń dzieli się Gaja Kuroń, ekspertka dietetyczna w Kuroniowie Diety.

(czytaj więcej)
0

Sezon na grzyby w pełni. Poznajcie przepisy z tymi smakołykami

Początek jesieni nie musi oznaczać pożegnania z lokalnymi specjałami i sezonowymi #przysmakami. To pora idealna dla wszystkich miłośników grzybów. Zamiast zerkać w stronę warzywnych grządek, warto skupić się na darach prosto z lasu. Kurki, borowiki, podgrzybki, kanie, rydze, maślaki… Kulinarna wyobraźnia zaczyna pracować na najwyższych obrotach! Zastanawiacie się, jak wykorzystać te aromatyczne i pełne smaku skarby? Skorzystajcie z porad szefa kuchni Knorr i pozwólcie sobie na niezrównaną grzybową ucztę.

(czytaj więcej)