Dziś mamy 26 maja 2020, wtorek, imieniny obchodzą:

19 marca 2020

Co robić z dziećmi w domu? Wspólnie pieczmy słodkości!

Co robić z dzieciakami, które więcej czasu spędzają w domu? Istnieje wiele pomysłów na to, #jak w prosty i przyjemny sposób zorganizować czas, angażując także najmłodszych. Jedną z przyjemniejszych aktywności, która pozwoli nam na działanie zespołowe, jest wspólne pieczenie słodkości – a efekty, och, będą pyszne! Oto garść inspiracji na proste w przygotowaniu i smaczne wypieki, które możemy przyrządzić wspólnie z najmłodszymi.

Smaki dzieciństwa

Do zrobienia domowego wypieku sięgnijmy po podstawowe składniki, które mamy w swojej kuchni – m.in. mąkę i jajka. Wykorzystajmy też jabłka – by wyczarować prostą w przygotowaniu, pyszną szarlotkę, która z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom, a której przyrządzenie przyniesie nam wiele frajdy.

Ciasto z jabłkami i cynamonem

Składniki:

500 gramów mąki pszennej
1 opakowanie kostki do pieczenia Kasia
150 gramów cukru pudru
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 opakowania cukru wanilinowego
1 kg jabłek - szara reneta
20 gramów cynamonu

Sposób przygotowania:

1. Nagrzej piekarnik do 180⁰C. Wspólnie z dziećmi możesz przygotować ciasto – wystarczy wymieszać mąkę, kostkę do pieczenia Kasia, cukier puder i żółtka, a następnie zagnieść wszystko dokładnie z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto podzielcie na dwie równe części.

2. Najmłodsi mogą pomóc także w rozwałkowaniu jednego z kawałków, a następnie wyłożeniu go na blachę.

3. Nakłujcie ciasto widelcem i posypcie je na wierzchu cynamonem.

4. Obrane i pokrojone na kawałeczki jabłka wyłóżcie na wierzch ciasta, a następnie posypcie je cynamonem i cukrem wanilinowym. Na to połóżcie drugą rozwałkowaną część ciasta. Przez około godzinę piecz je w temperaturze 180⁰C. Na koniec posypcie ciasto dla smaku cynamonem lub cukrem pudrem. Uwaga, bo po wyjęciu z piekarnika, może być ono gorące!

Kasza manna – w wersji na słodko

Choć kasza manna kojarzy się głównie z mlecznym śniadaniem, możemy ją wykorzystać także do przygotowania pysznego deseru. Jest to pomysł na smaczną, lekką i zdrową przekąskę, której przygotowanie zajmie dosłownie kilka chwil. Ten przepis świetnie nada się do tego, by zaangażować do jego wykonania także najmłodszych – ciasto będzie szybko gotowe, a przy tym wyjątkowo smaczne.

Składniki:

pół opakowania kostki do pieczenia Kasia
750 mililitrów mleka
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
290 gramów kaszy manny
1 opakowanie płatków migdałowych
konfitura malinowa, maliny

Sposób przygotowania:

1. W przygotowaniu tego prostego ciasta z pewnością mogą pomóc Ci najmłodsi. Na początku, kaszę mannę wymieszajcie wspólnie ze szklanką mleka. Pozostałe mleko przelejcie do garnka, a następnie roztrzepcie z kakao, cukrem i kostką do pieczenia Kasia. Tak przygotowany miks podgrzej.

2. Do gotujących się już składników, dodajcie ostrożnie kaszę mannę wymieszaną z resztą mleka. Ciągle mieszając – gotuj przez 3-5 minuty, do momentu, aż masa zgęstnieje.

3. Tak przygotowane składniki zdejmij z ognia. Pozwól dzieciom dorzucić migdały.

4. Całość przelej do płaskiego naczynia, a następnie ostudź i wstaw do lodówki.

5. Gotowe ciasto możesz podawać pokrojone w prostokąty - polane sosem malinowym i malinami (mogą być rozmrożone).

Domowy kopiec kreta

Troszkę więcej wysiłku, a tym samym nieco więcej zaangażowania i pomocy ze strony naszego domowego, cukierniczego zespołu, kosztować nas będzie przygotowanie domowej wersji kopca kreta. Jednak będzie warto! Doskonały smak masy śmietanowej z dodatkiem bananów umili nam wspólnie spędzany w domu czas.

Składniki:

ciasto
350 gramów mąki pszennej
200 gramów kostki do pieczenia Kasia
10 gramów proszku do pieczenia
5 jajek
200 gramów cukru
200 mililitrów gorącej wody
3 łyżki kakao

krem
500 mililitrów śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie galaretki cytrynowej
25 gramów startej mlecznej czekolady
6 bananów
50 mililitrów soku z cytryny

Sposób przygotowania:

1. W rondelku roztop kostkę do pieczenia Kasia. Zadaniem dla dzieci niech będzie oddzielenie żółtka od białek. Utrzyjcie wspólnie z żółtkami cukier, a do tego ostrożnie wlej też roztopioną kostkę do pieczenia Kasia i gorącą wodę. Całość ubij mikserem.

2. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, w tym mogą także pomóc Ci najmłodsi. Na koniec dodajcie ubite na sztywną pianę białka. Wszystko delikatnie wymieszajcie.

3. Przygotujcie prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 22x28 cm i wyłóżcie ją papierem, a następnie przełóżcie na nią gotową masę. Wstaw do nagrzanego do 180⁰C piekarnika. Piecz przez około 45 minut.

4. Po wyjęciu z piekarnika ostudź ciasto. Nierówny wierzch ciasta przytnij, a następnie poproś dzieci o pokruszenie go w dłoniach. Spód ułóż ponownie w formie.

5. Rozpuść galaretkę w 2/3 szklanki gorącej wody i przestudź. Obierzcie wspólnie banany, a następnie skropcie je sokiem z cytryny i zalejcie ostudzoną już nieco galaretką.

6. Gdy galaretka na bananach zacznie lekko tężeć, przełóż tak przygotowane banany na ciasto czekające w formie. Pozostałą galaretkę przełóż do rondelka i delikatnie rozpuść. Przestudź.

7. Dzieci mogą także ubić na sztywno schłodzoną śmietankę, dodając cukier puder. Wlewajcie w międzyczasie cienkim strumieniem wystudzoną galaretkę, ciągle ubijając. Poproś najmłodszych o dosypanie czekolady, całość wymieszajcie.

8. Gotową masę śmietanową przełóż na banany i rozprowadź równomiernie. Stuknij foremką o blat stołu kilkukrotnie, tak, aby masa wypełniła przestrzeń pomiędzy bananami.

9. Najmłodsi mogą całość posypać pokruszonym ciastem, a Ty dociśnij je jeszcze lekko dłonią. Tak przygotowane ciasto, odstaw na kilka godzin do lodówki przed podaniem.

Wspólne pieczenie z najmłodszymi to doskonały sposób na spędzenie czasu razem. Dzięki temu zaangażujemy dzieci do aktywnego udziału w życiu rodzinnym, a umiejętności nabyte w pracy zespołowej z pewnością zaprocentują w przyszłości. Taka aktywność może też pomóc w odkryciu nowych pasji i talentów wśród naszych najmłodszych. Jedno jest też pewne – wspólne przygotowywanie, a następnie zjadanie przyrządzanych wypieków, z pewnością pomoże nam spędzić wartościowo czas spędzany razem w domu całą rodziną.

Słodkiego pieczenia!

Materiał: Anna Trela

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 0 (6)

    hehe, w dniu 19-03-2020 17:14:52 napisał:

    Te słodkości to z paneli i tynku ze ściany mam z dziećmi robić? Przecież każą nam w domach siedzieć...

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Szafy przesuwne
Sypialnia - jasny dekor i ryflowane uchwyty
Botox zmarszczki lwie
Pokój dzienny/ młodzieżowy lub sypialnia
Sprawdzanie i regulacja ciśnienia w ogumieniu
Fale radiowe - przeciwzmarszczkowe
Elewacje
Szampon wiśniowy do włosów farbowanych Joanna 1l
15PLN
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Dzień Różnorodności Biologicznej. Dlaczego należy dbać o każdy gatunek?

Środowisko naturalne w ostatnich dekadach musi mierzyć się z wieloma wyzwaniami.# Niestety, za część tych problemów odpowiada człowiek i jego działalność, prowadząca m.in. do intensyfikacji efektu cieplarnianego. Obchodzony z inicjatywy ONZ Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej (22 maja) to dobry moment, by zauważyć, że każdy z nas może przeciwdziałać negatywnym zmianom w światowym ekosystemie.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Pielęgnacja włosów w czasie pandemii koronawirusa. O czym warto pamiętać?

Trwająca pandemia jest odczuwalna we wszystkich dziedzinach życia, szczególnie nasze zdrowie jest# obecnie pod specjalnym nadzorem. To czas, kiedy powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na kondycję całego swojego organizmu. Nie zawsze jednak zdajemy sobie sprawę, że aktualna sytuacja może również negatywnie wpłynąć na nasze włosy.

(czytaj więcej)