Dziś mamy 2 lipca 2025, środa, imieniny obchodzą:

07 czerwca 2025

Sezon na szpinak. Zielona bomba dla zdrowia

fot. freepik

fot. freepik

Wiosna i wczesne lato to idealny czas, by sięgnąć po świeży#, młody szpinak. Od kwietnia do czerwca trwa jego naturalny sezon – wtedy smakuje najlepiej, jest najtańszy i najzdrowszy. Znajdziemy go na targach, w warzywniakach i coraz częściej – prosto z lokalnych upraw. Ale szpinak to nie tylko zielony dodatek do obiadu – to prawdziwy superfood, który zasługuje na miejsce w każdej kuchni!

Co kryje się w tych liściach? – Witaminy i składniki odżywcze

Szpinak to skarbnica witamin i minerałów. Już w jednej garści znajdziesz m.in.:

- Witaminę A – ważną dla wzroku i odporności

- Witaminę C – wspiera układ odpornościowy i pomaga przyswajać żelazo

- Witaminę K – niezbędną dla zdrowych kości i prawidłowego krzepnięcia krwi

- Kwas foliowy (witamina B9) – szczególnie ważny dla kobiet w ciąży

- Żelazo – wspiera produkcję czerwonych krwinek (choć roślinne żelazo przyswaja się gorzej niż to z mięsa, dlatego warto je łączyć z witaminą C)

A do tego: wapń, magnez, potas, luteinę i błonnik. Szpinak jest niskokaloryczny (ok. 23 kcal/100 g) i bogaty w przeciwutleniacze, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym.

Właściwości zdrowotne szpinaku

- Wzmacnia odporność

- Poprawia kondycję skóry i włosów

- Wspiera pracę serca i układ krążenia

- Reguluje trawienie

- Chroni oczy (dzięki luteinie i zeaksantynie)

- Pomaga w detoksykacji organizmu

Regularne spożywanie szpinaku to świetny sposób na poprawę samopoczucia, koncentracji i kondycji fizycznej. Idealnie sprawdza się w dietach redukcyjnych i oczyszczających.

Jak jeść szpinak? Pomysły z sezonowej kuchni

- Na surowo – młode liście do sałatek z fetą, truskawkami, orzechami

- Na ciepło – duszony z czosnkiem, jako farsz do naleśników, pierogów, tart

- W zupach, makaronach, koktajlach – dodaje smaku, koloru i mocy!

Warto jednak pamiętać, że szpinak zawiera szczawiany, które w dużych ilościach mogą utrudniać wchłanianie wapnia – dlatego nie zaleca się przesadzać z jego ilością u osób z problemami nerkowymi.

Podsumowując:

Sezonowy szpinak to tani, dostępny i niezwykle zdrowy produkt, który warto mieć w kuchni – nie tylko wiosną. Jedz na zdrowie i korzystaj z darów natury, póki są świeże!

Oceń artykuł: 16 13

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • -3 (3)

    Roman , w dniu 07-06-2025 17:53:32 napisał:

    Pozdrawiam serdecznie najbardziej krzykliwą kobietę z ulicy dworcowej w Nakle która zaczepia ludzi i prosi o pieniądze na chude piwo.Mieszkańcy jak tam możecie spać Policja oraz MOPS nie mogą z tą alkoholiczką zrobić porządku Jeżeli jest chora to na przymusowe leczenie na odział zamknięty

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Konstrukcje stalowe
Zezwolenie na przetwarzanie odpadów
od 2000PLN
Konsultacja środowiskowa
200 zł / 0,5 hPLN
Zezwolenie na zbieranie odpadów
od 2000PLN
Aparat dla dzieci
99,00 złPLN
Ewidencja odpadów BDO (pakiet mini)
2400 zł / rokPLN
Fotoobraz na płótnie 50x70
121,00 zł PLN
Budowa hal
0

Jak bezpiecznie przetrwać upały? Narażone dzieci i osoby starsze

Wg prognoz pogody, przed nami upalne dni.# Wraz ze wzrostem temperatury rośnie ryzyko odwodnienia i przegrzania organizmu. Wysokie temperatury są niezwykle niebezpieczne dla osób starszych i dzieci, jednak wszyscy powinniśmy pamiętać o zasadach bezpieczeństwa podczas upału.

(czytaj więcej)
0

Wakacyjna akcja. "Zapnij pasy– poczuj uścisk bezpieczeństwa"

Wakacje to czas nasilonych wyjazdów rodzinnych#. W trosce o bezpieczeństwo podróżnych Biuro Ruchu Drogowego KGP wspólnie z firmą Neptis SA - operatorem komunikatora Yanosik oraz firma Screen Network SA, począwszy od 27 czerwca do 31 sierpnia 2025 r., będzie prowadziło akcję pn. ZAPNIJ PASY – poczuj uścisk bezpieczeństwa.

(czytaj więcej)
0

Wspomnienie Matki Bożej Licheńskiej. Zaplanowano centralne uroczystości

W środę, 2 lipca przypada liturgiczne wspomnienie #Matki Bożej Licheńskiej – czczonej jako Matka Pocieszenia i Opiekunka rodzin oraz cierpiących.

(czytaj więcej)
0

Ubezwłasnowolnienie całkowite i częściowe. Kiedy i jak stosować?

Ubezwłasnowolnienie to instytucja prawna przewidziana #w polskim prawie, mająca na celu ochronę osoby, która z powodu zaburzeń psychicznych lub innej poważnej niezdolności nie jest w stanie samodzielnie kierować swoim postępowaniem. Ma ono na celu ochronę interesów osoby ubezwłasnowolnionej, a nie jej karanie czy dyskryminowanie. Może dotyczyć m.in. osób z chorobami psychicznymi, upośledzeniem umysłowym, uzależnieniami czy schorzeniami neurodegeneracyjnymi (np. zaawansowana demencja), które w znacznym stopniu umożliwiają świadome kierowanie swoim zachowaniem.

(czytaj więcej)