Droga przez świat pałuckiego rękodzieła. Pierwsza odsłona

fot. Szubiński Dom Kultury
"Pałucka Pracownia: Dziedzictwo w Rękodziele" – pierwsza odsłona#. Zrealizowano w ramach programu stypendialnego Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi „Mistrz – Uczeń”, ze środków Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Partnerem zadania jest Szubiński Dom Kultury.
Mistrz – Małgorzata Bołka
Uczeń – Joanna Lewandowska
Rozpoczynamy wspólną drogę przez świat pałuckiego rękodzieła.
Pierwszym wyzwaniem jest stworzenie pałuckiego pająka w kształcie walca – tradycyjnej ozdoby ze słomy, znanej z wiejskich izb.
Za nami pierwsze spotkania:
- zapoznanie się z materiałem i techniką
- przygotowanie i nacinanie słomy
- złożenie pierwszych elementów konstrukcji
To dopiero początek! Już niebawem pokażemy kolejne etapy tej niezwykłej pracy.
Dziedzictwo nabiera kształtu – rękami uczennicy, pod okiem mistrzyni, przy wsparciu partnera.
Sami zobaczcie - https://www.facebook.com/SzubinskiDomKultury/videos/1260071492504042
muzyka: Positive Up Acoustic Folk Acoustic Guitar
Materiał: Szubiński Dom Kultury
Czytaj również
Dodaj komentarz
LOKALNY HIT
Sezon na szpinak. Zielona bomba dla zdrowia

Wiosna i wczesne lato to idealny czas, by sięgnąć po świeży#, młody szpinak. Od kwietnia do czerwca trwa jego naturalny sezon – wtedy smakuje najlepiej, jest najtańszy i najzdrowszy. Znajdziemy go na targach, w warzywniakach i coraz częściej – prosto z lokalnych upraw. Ale szpinak to nie tylko zielony dodatek do obiadu – to prawdziwy superfood, który zasługuje na miejsce w każdej kuchni!
(czytaj więcej)Zielone Świątki. Niedziela Zesłania Ducha Świętego

Dzisiaj Zielone Świątki. Kościół katolicki obchodzi #Niedzielę Zesłania Ducha Świętego.
(czytaj więcej)Nie sadź IGO. Postaw na gatunki bezpieczne dla natury

Dzisiaj w naszym mini przewodniku #po świecie bezpiecznego i pięknego ogrodnictwa prezentujemy kolejne, rodzime gatunki, które będą cieszyć Wasze oczy w maju oraz te, których należy za wszelką cenę unikać.
(czytaj więcej)Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Każdy jest odpowiedzialny

7 czerwca kolejny już raz obchodziliśmy #Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Hasło tegorocznych obchodów, „Nauka w działaniu”, podkreśla ważną rolę, jaką nauka odgrywa w podejmowaniu świadomych decyzji dotyczących żywności. Bez wsparcia nauki nie byłoby możliwe utrzymanie bezpieczeństwa żywności w łańcuchach dostaw, które często obejmują cały glob i przekraczają wiele granic.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!