Absolwenci publicznych uniwersytetów – ile zarabiają?

Ostatnio ukazała się ankieta dotycząca tego, które uczelnie są najlepsze i zapewniają swoim absolwentom najwyższe wynagrodzenie. W ankiecie wzięło udział 145 782 osób, z czego 69 % z nich posiada wykształcenie wyższe, 79 % pracuje w prywatnych firmach i 67 % zamieszkuje miasta liczące powyżej 100 000 mieszkańców.
Ranking najlepszych
Według przeprowadzonej ankiety na pierwszym miejscu znajduje się Uniwersytet Warszawski. Mediana zarobków absolwentów, którzy ukończyli kierunek na tej uczelni wynosi 5 500 złotych brutto. Drugie miejsce zajął Uniwersytet Gdański z medianą 4 500 złotych brutto. Na trzecim miejscu ulokował się Uniwersytet Jagielloński z Krakowa z wynikiem 4 430 zł brutto. Oto kolejne miejsca:
4. Uniwersytety: Łódzki i Wrocławski – 4 300 zł brutto
5. Uniwersytet Zielonogórski – 4 200 zł brutto
Według wyników z przeprowadzonej ankiety 25 % absolwentów zarabiało nie mniej niż 6 300 zł brutto, przy czym mediana wynosiła ok. 4 200 złotych.
Absolwenci z uniwersytetów z: Kielc, Rzeszowa i Białegostoku otrzymali najniższe wynagrodzenie.
Stacjonarne czy niestacjonarne?
Według badań znacznie więcej zarabiają osoby, które ukończyły studia w trybie stacjonarnym. W ich przypadku mediana wynosiła 4 300 złotych brutto. Jeżeli chodzi o studentów uczących się w trybie niestacjonarnym – mediana zarobków nie przekroczyła 3 870 złotych brutto.
Kto otrzymuje najwyższe wynagrodzenie?
6 000 złotych brutto – tyle wynosi największe wynagrodzenie otrzymywane przez absolwentów z branży IT. To do nich też skierowanych jest najwięcej ogłoszeń o pracę. O oferty pracy nie muszą się martwić bankowcy, których pensja wynosi średnio ok. 5 700 złotych brutto. Na trzecim miejscu wpisuje się przemysł lekki – 5 000 zł. Najmniej zaś można zarobić w sektorze publicznym (3 300 zł brutto) czy szkolnictwie (3 350 zł brutto).
Poziomy zarządzania
Poniżej przedstawiam, jak wygląda mediana zarobków absolwentów na poszczególnych poziomach zarządzania:
- Dyrektor – 12 000
- Kierownik – 6 300
- Specjalista – 4 100
- Zwykły pracownik – 2 800
Artykuł sponsorowany: Materiał Partnera
Czytaj również
Combar Medycy w akcji. Interesujące szkolenie kadetów

Jak właściwie udzielać pomocy na polu walki w sytuacji kiedy# jest wielu poszkodowanych jednocześnie? Odpowiedź na to pytanie uzyskali kursanci drugiego modułu szkolenia prowadzonego przez instruktorów z Gwardii Narodowej Stanu Illinois i Centrum Szkolenia WOT. W pierwszej edycji pięciodniowego szkolenia COMBAT MEDIC udział wzięło blisko 100 Terytorialsów, a szkolenie realizowane było równorzędnie w dwóch wybranych Brygadach Obrony Terytorialnej w kraju.
(czytaj więcej)Jak wykształcić zdrowe nawyki żywieniowe u dziecka?

Niejeden rodzic i opiekun zastanawia się, jak zachęcić swoje dziecko# do zdrowego odżywiania. Sięganie przez najmłodszych po warzywa i owoce zamiast słodkiego batonika może się wydawać niemożliwe do osiągnięcia. Warto jednak rozpocząć od małych kroków. Poniżej sześć propozycji, jak nauczyć dziecko prawidłowych nawyków żywieniowych.
(czytaj więcej)Urlop bez urlopu? Czyli jak wypocząć, gdy nie planujesz dłuższego wyjazdu

Aż 59 proc. Polaków w tym roku nie pojedzie na urlop – wynika z najnowszego# sondażu Instytutu Badań Pollster. To skutek niepewnej sytuacji gospodarczej, braku czasu, a także konieczności odbudowy biznesu po 2-letnim okresie trwania pandemii. W jaki sposób zatem szybko naładować baterie bez urlopu? Wśród wybranych grup zawodowych z wyższymi dochodami, popularne stają się 2-3 dniowe wyprawy na łono natury. Coraz częściej biznesmeni wybierają wędkowanie jako sprawdzony sposób na odstresowanie i szybki reset w krótkim czasie.
(czytaj więcej)Zaplanuj wakacyjny wyjazd. Podstawy biwakowej kuchni

Koniec roku szkolnego oraz utrzymujące się wysokie temperatury# zwiastują początek wakacyjnego sezonu wyjazdów i wycieczek. Większość z nas ma już zaplanowane letnie destynacje, jednak jeśli jeszcze nie macie pomysłu, spróbujcie udać się z dala od miejskiego zgiełku! Aby zapewnić sobie odpowiedni jadłospis spędzając urlop na biwaku, warto zaplanować, co stanie się podstawą naszego codziennego menu.
(czytaj więcej)