Dziś mamy 25 maja 2020, poniedziałek, imieniny obchodzą:

10 lipca 2019

22 naruszenia norm czasu pracy. Kierowca został ukarany mandatem

fot. GITD

fot. GITD

Jedna kontrola ujawniła ponad 20 naruszeń. Kierowca skontrolowany przez # kujawsko-pomorską Inspekcję Transportu Drogowego za nic miał normy dotyczące czasu pracy.

Kierowca prowadził pojazd należący do przewoźnika z województwa pomorskiego. Został zatrzymany do kontroli w czwartek 4 lipca przez kujawsko-pomorskich inspektorów Inspekcji Transportu Drogowego na autostradzie A1.

Analiza danych zapisanych w tachografie pokazała, że mężczyzna wielokrotnie prowadził pojazd z dwoma dwudziestostopowymi kontenerami bez zalogowanej w tachografie karty kierowcy, zatem bez przestrzegania czasu jazdy i odpoczynków.

Inspektorzy wskazali aż 22 naruszenia norm czasu pracy na łączną kwotę 47 tysięcy złotych. Ustawa o transporcie drogowym ogranicza jednak maksymalną wielkość kary do 12 tysięcy złotych.

Kierowca tak dużego transportu, który nie odebrał przepisowych odpoczynków, mógł stanowić duże zagrożenie w ruchu drogowym. Sam pojazd natomiast niszczył infrastrukturę drogową. Podczas kontroli inspektorzy ujawnili zbyt duże naciski jednej z osi. Normy przekroczono o 3 tony.

Po kontroli kierowca dostał mandat karny, a wobec przewoźnika inspektorzy wszczęli dwa postępowania administracyjne.

materiał: Główny Inspektorat Transportu Drogowego

Oceń artykuł: 3 1

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (13) Zgłoś naruszenie zasad

    • 3 (5)

    Ktos, w dniu 10-07-2019 14:19:29 napisał:

    Przeciez to standart. Kierowcy kontenerow wanienek i dłużyc do przewozu drewna zawsze jezdza przeladowani. A dlaczego jezdza nocami bo brak inspekcji oraz policji w godzinnach nocnych.

    odpowiedz

    pokaż odpowiedzi (1)
    • 1 (5)

    kierowiec, w dniu 10-07-2019 17:13:25 napisał:

    Pracodawca płaci najniższą krajową reszta idzie pod stołem a póżniej emerytura głodowa .

    odpowiedz

    pokaż odpowiedzi (2)
    • 2 (4)

    Dawid, w dniu 10-07-2019 21:21:07 napisał:

    tiry na rzeki i tory

    odpowiedz

    pokaż odpowiedzi (1)

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

MEBLE PIOTR PASIEKA
Materiały eksploatacyjne do wszystkich drukarek
Od 4,90 PLN
Lakiernictwo
Kwasy...
Elewacje
Balustrady Bramy Ogrodzenia
Spray do loków Joanna 300ml
14PLN
Drobne naprawy
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Dzień Różnorodności Biologicznej. Dlaczego należy dbać o każdy gatunek?

Środowisko naturalne w ostatnich dekadach musi mierzyć się z wieloma wyzwaniami.# Niestety, za część tych problemów odpowiada człowiek i jego działalność, prowadząca m.in. do intensyfikacji efektu cieplarnianego. Obchodzony z inicjatywy ONZ Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej (22 maja) to dobry moment, by zauważyć, że każdy z nas może przeciwdziałać negatywnym zmianom w światowym ekosystemie.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Pielęgnacja włosów w czasie pandemii koronawirusa. O czym warto pamiętać?

Trwająca pandemia jest odczuwalna we wszystkich dziedzinach życia, szczególnie nasze zdrowie jest# obecnie pod specjalnym nadzorem. To czas, kiedy powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na kondycję całego swojego organizmu. Nie zawsze jednak zdajemy sobie sprawę, że aktualna sytuacja może również negatywnie wpłynąć na nasze włosy.

(czytaj więcej)