Dziś mamy 26 listopada 2022, sobota, imieniny obchodzą:

01 października 2022

1 października. Jak ucztować w Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu?

fot. pow.

fot. pow.

Analitycy z Polskiego Instytutu Ekonomicznego zwracają uwagę, że# w Polsce coraz więcej osób ogranicza ilość spożywanego mięsa. Eksperci PIE, powołując się na dane z ankiety Global Consumer Survey z 2021 r., wskazali, że 7 proc. osób w wieku 18-29 lat jest wegetarianami, a 1 proc. weganami. Według badań przeprowadzonych przez Maczfit, w aglomeracjach miejskich może być nawet 20% wegetarian. Tymczasem jeszcze w 2014 r. CBOS podawał, że wegetarianizm deklaruje zaledwie 1% społeczeństwa. Wzrost jest zatem ogromny, a Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu świętuje coraz więcej osób.

Pierwszy dzień października został ustanowiony Światowym Dniem Wegetarianizmu (World Vegetarian Day) przez Międzynarodową Unię Wegetariańską. Stało się to w roku 1977 na Światowym Kongresie Wegetarianizmu w New Delhi w Indiach. Głównym założeniem powstania święta było promowanie wegetarianizmu oraz informowanie społeczeństwa o korzyściach jakie płyną z tego stylu życia. Data jest nieprzypadkowa, gdyż październik jest miesiącem dobroci dla zwierząt.

Mięso? Nie, dziękuję
Każdego roku coraz więcej osób przechodzi na wegetarianizm. Trend ten cieszy się największą popularnością wśród ludzi młodych, deklarujących troskę o klimat i przyszłość naszej planety. Zachętą do przechodzenia na dietę bezmięsną jest także to, że zdecydowanie poprawiła się dostępność wegetariańskich produktów na rynku. Już w prawie każdej restauracji zajdziemy ofertę dla wegetarian, a i wybór gotowych dań w sklepach jest imponujący.
Dlaczego ludzie decydują się na weganizm? Z pewnością jedną z zalet diety bezmięsnej jest zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe oraz niektóre nowotwory. Istotny jest również aspekt etyczny. Wiele osób decyduje się zrezygnować ze spożywania mięsa, ponieważ wyraża w ten sposób sprzeciw wobec hodowli i zabijaniu zwierząt.

Niezależnie od sposobu odżywiania, ważne jest jednak, aby dostarczać organizmowi odpowiednie ilości białka, żelaza i witaminy B12. Rekomendowane jest suplementowanie kwasu foliowego i witaminy D. Żelazo znajdziemy głównie w jajach i zielonych warzywach liściastych. Źródłem białka z kolei są mięso, ryby i nabiał.
Nabiał w diecie bezmięsnej to podstawa

Wykluczając z diety mięso, a często także ryby, należy skupić się na spożywaniu odpowiedniej ilości nabiału. Ogromne znaczenie ma to zwłaszcza w bezmięsnym żywieniu dzieci, kiedy do jedzenia często trzeba przekonywać i zachęcać. Zwracajmy uwagę na to, co proponujemy naszym dzieciom. Pokazujmy różnice między poszczególnymi produktami. Dzieci często są zaskoczone, jak wiele jest rodzajów sera żółtego i jak bardzo różnią się one od siebie smakiem. Bądźmy odważni na zakupach! Łagodny ementaler, kwaskowaty edamski czy wyrazisty w smaku Gouda – pozwólmy dzieciom wybrać smak, który najbardziej im odpowiada. – proponuje Ewa Polińska, ekspert z MSM Mońki.
Problem ze spożyciem nabiału zazwyczaj pojawia się w przypadku nietolerancji, z którymi borykają się nie tylko dzieci, ale i dorośli. Na szczęście współcześnie nie trzeba całkowicie rezygnować z przetworów mlecznych, bowiem wielu producentów, podobnie jak MSM Mońki, oferuje sery żółte, które naturalnie nie zawierają laktozy, przez co są bezpieczne dla osób z nietolerancją. – zauważa Ewa Polińska. – Wegetarianie z pewnością zwrócą także uwagę na rodzaj podpuszczki, jaka jest używana do produkcji serów. W MSM Mońki jest to podpuszczka mikrobiologiczna, a nie odzwierzęca. – dopowiada ekspertka. Podpuszczka mikrobiologiczna pochodzi z procesu fermentacji określonych grzybów, tak więc chociaż działa tak samo jak podpuszczka odzwierzęca, jej otrzymanie nie wiąże się z cierpieniem żadnego stworzenia.

Jak uczcić 1 października?
Z roku na rok Święto Wegetarianizmu zyskuje na popularności. Zazwyczaj w tym dniu organizowane są happeningi, pikniki i festyny, mające na celu zwrócenie uwagi na problem złego traktowanie zwierząt. Dzień ten jest także doskonałą okazją do przedstawienia zalet wegetarianizmu, promocji bezmięsnej diety oraz jej aspektów zdrowotnych. Jest to również okazja do promowania działań służących ochronie środowiska i tych podejmowanych na rzecz ochrony praw zwierząt.

Obchody Światowego Dnia Wegetarianizmu to często okazja do poznania ludzi o podobnych przekonaniach, a także spróbowania nowych, bezmięsnych przysmaków. Kto jeszcze nie kosztował placka w stylu foccaci z oliwkami, morską solą i rozmarynem, z dżemem z pomidorów, serem Aldamer z awokado i z panierowanym żółtkiem, ma szansę przyrządzić go według poniższego przepisu.
Placek w stylu foccaci z oliwkami, morską solą i rozmarynem, z dżemem z pomidorów, serem Aldamer z awokado i z panierowanym żółtkiem

Placek w stylu foccaci:
350 g mąki
10 g drożdży
pól łyżeczki młotkowanego pieprzu
225 g ciepłej wody
1 łyżeczka soli
50 g oliwek
1 łyżeczka himalajskiej soli
W robocie kuchennym przez 5 min mieszamy wszystkie składniki oprócz soli himalajskiej i oliwy z oliwek. Po wymieszaniu ciasto przykryte wilgotną ściereczką pozostawiamy na 2 godziny w ciepłym miejscu, aż do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładamy je do formy wysmarowanej oliwą i delikatnie, opuszkami palców, robimy wgłębienia. Następnie posypujemy oliwkami i himalajską solą. Odstawiamy jeszcze na 30 minut, po czym pieczemy 20 min w piekarniku nagrzanym do 220°C.
Dżem z pomidorów
400 g pomidorków cherry
100 g cebuli czerwonej
50 ml oleju rzepakowego
50 g cukru
4 g czosnku
1 jabłko
sól
pieprz

Dodatki do wykończenia placka w stylu foccaci
150 g sera Aldamer MSM Mońki
1 szt. awokado
1 jajko
50 ml oleju
50 g bułki tartej

Pomidory podsmażamy z cebulą, jabłkiem i czosnkiem na oliwie z oliwek. Dodajemy troszkę wody i dusimy, aż warzywa będą miękkie, po czym dodajemy cukier sól i pieprz. Całość zagotowujemy i zostawiamy do wystygnięcia. Jajko rozbijamy i odłączamy ostrożnie żółtko od białka po czym panierujemy tylko w bułce tartej i smażymy ok. 15 s na oleju. Foccacię kroimy według własnego uznania, po czym na kromkę foccaci nakładamy dżem z pomidorów, awokado, rulon z sera Aldamer i smażone żółtko. Dekorujemy oregano, rozmarynem, rukolą lub orzechowym pesto.

Materiał: Patrycja Ogrodnik

Oceń artykuł: 2 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (9) Zgłoś naruszenie zasad

    • 1 (9)

    Mariusz, w dniu 01-10-2022 09:12:00 napisał:

    Aby uczcić dzień wegetarianizmu...zjem mięsko...opowiadanie głupot o tym że produkcja mięsa nie jest eko a uprawa roślin już tak to kompletna bzdura... do produkcji roślin również potrzebne są ogromne ilości wody a żeby to wszystko rosło potrzebne są środki ochrony roślin bo inaczej nic z tych upraw nie będzie a potem to całe świństwo splywa do rzeki potem do morza itd...jak ktoś ma ochotę nie jeść mięsa to jego sprawa ale zdecydowana większość to ludzie którzy lubią mięso i to się jeszcze długo nie zmieni...a wegetarianizm to narazie nisza...

    odpowiedz

    • 0 (4)

    Srul i Srulowa, w dniu 01-10-2022 13:54:15 napisał:

    Z okazji tego wspaniałego święta wygoniłem z konkubiną wszystkie dzieci moje i jej, i razem ucztowaliśmy wpieprzając trawę koło śluzy na Bielawach. Wydalona trawa po ususzeniu trafi do ogrzania mieszkania. Pozdrawiamy wszystkich smakoszy zielska.

    odpowiedz

    • 0 (4)

    seba, w dniu 01-10-2022 15:28:40 napisał:

    A po co to komu?

    odpowiedz

    • 0 (4)

    Janusz, w dniu 01-10-2022 16:36:43 napisał:

    Ja zbuduję piramidę i będę się ładował energią ze słońca... O kurcze, zapomniałem o ulewach o tej porze. Nic, pójdę spać głodny.

    odpowiedz

    • 1 (7)

    Czytelnik, w dniu 01-10-2022 17:05:00 napisał:

    Super artykuł. Świat staje się wege, jeszcze troszeczkę, jeszcze dwa pokolenia i mięso stanie się pase… z wielu różnych ważnych powodów… Polecam wgłębić się w temat, niż wypisywać bzdury jak poprzednio komentujący.

    odpowiedz

    pokaż odpowiedzi (1)
    • -1 (5)

    Kamil, w dniu 01-10-2022 20:13:59 napisał:

    Moda na wege przeminie jak to jest z każdą modą

    odpowiedz

    • -3 (3)

    Włodek, w dniu 02-10-2022 21:35:09 napisał:

    Bądźcie wege i wagan, więcej mięska zostanie dla normalnych ludzi. Ale rozumiem wrażliwość globalistów, Bill Gates twierdzi ( i na pewno ma rację, jak ze wszystkim co wydala) że krowy pierdząc i bekając (to jego słowa z książki) powodują efekt cieplarniany. Skoro on tak mówi, to ja mu wierzę, przecież to jest Pan światowy i bogaty to wie... A teraz kończę, bo mi kiełba stygnie...

    odpowiedz

    • 2 (2)

    Polak , w dniu 02-10-2022 21:38:47 napisał:

    Mi się wydaje że tłuste koty pisowskie pierdząc i bekając też powodują efekt cieplarniany. Tylko że oni tyle żrą z naszych podatków że się klimat zmienia wystarczy spojrzeć przez okno

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Rejestracja podmiotów gospodarczych
od 50PLN
Pomoc przy kontroli ZUS
od 50PLN
Ramka na 3 zdjęcia (1015)
39,90PLN 29,90PLN
Ramka na 4 zdjęcia
39,90PLN 27,90PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności zawieszenia
Usługi prowadzenia ksiąg rachunkowych
od 50PLN
Ryzyko zawodowe
od 100PLN
Ramka na zdjęcia
13,90PLN 8,90PLN
0

Nadzieje polskich kibiców. Dzisiaj Polska zagra z Meksykiem

Rozpoczęcie mundialu rozpaliło nadzieje polskich kibiców. Sukces w meczu towarzyskim z Chile (1:0) dodał optymizmu #przed dzisiejszym spotkaniem z Meksykiem.

(czytaj więcej)
0

Jaja dla urody. Naturalne sposoby na piękną skórę i włosy

Jajko to produkt ceniony w diecie, ale nie musi służyć wyłącznie# jako jedzenie. Już od starożytności znane są bowiem także jego właściwości kosmetyczne, a szczególnie zbawienny wpływ na skórę, paznokcie i włosy.

(czytaj więcej)
0

Tendencja proinflacyjna. Prognozy ekspertów

Listopadowe posiedzenie Rady Polityki Pieniężnej NBP przyniosło decyzję o utrzymaniu obecnego poziomu stóp procentowych# (stopa referencyjna – 6,75%). To drugi miesiąc z rzędu, w którym podjęto decyzję o wstrzymaniu cyklu podwyżek, pomimo wciąż rosnącej inflacji, która według wyliczeń GUS wyniosła 17,9% za październik r/r. Czy to koniec polityki zwolenników wyższych stóp procentowych w RPP? Analitycy londyńskiej firmy Unibet postanowili bliżej przyjrzeć się prognozom.

(czytaj więcej)
0

Co wartościowego jeść rano? Śniadaniowe grzechy Polaków.

Z przeprowadzanych badań wynika, że Polacy cenią sobie śniadania i traktują je jako najważniejszy posiłek dnia. #Z pewnością nie bez znaczenia jest to, że ich spożywanie jest coraz częściej promowane przez media oraz specjalistów od żywienia.

(czytaj więcej)