Dziś mamy 28 stycznia 2022, piątek, imieniny obchodzą:

19 listopada 2021

„Kreatywnie i zdrowo”. Uczniowie odwiedzili pasiekę

fot. pow.

fot. pow.

W ramach projektu „Kreatywnie i zdrowo”, dofinansowanego# przez Starostwo Powiatowe w Nakle nad Notecią, uczniowie I Liceum Ogólnokształcącego im. Stanisława Wyspiańskiego w Szubinie odwiedzili pasiekę pana Ireneusza Echausta.

W trakcie wizyty obserwowali nie tylko życie pszczół w ulu, ale wysłuchali także opowieści o produkcji miodu i wykorzystaniu w apiterapii produktów z nim związanych - pyłku kwiatowego, propolisu oraz mleczka, jadu i wosku pszczelego.

Realizując projekt, licealiści zwiedzili także oczyszczalnię ścieków w Szubinie, gdzie mieli okazję zapoznać się z procesami technologicznymi w niej stosowanymi oraz uczestniczyć w warsztatach mikroskopowania i oznaczania metali w wodzie przy pomocą nowoczesnego sprzętu wykorzystywanego w codziennej pracy oczyszczalni.
Sporą atrakcją dla uczniów były, realizowane w ramach projektu, warsztaty wytwarzania ekologicznych mydełek glicerynowych z dodatkiem zebranych wcześniej ziół, kwiatów czy ziaren zbóż. Przygotowane mydełka zostały wręczone nauczycielom i pracownikom szkoły z okazji Dnia Edukacji Narodowej.


Uczniowie nasadzili także na terenie szkoły zioła, aby móc je wykorzystać w kolejnych działaniach podejmowanych w ramach projektu „Kreatywnie i zdrowo”.

Materiał: A.Kasprzak


Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Zamiast słodyczy i kwiatów. Jaki prezent wybrać dla babci i dziadka?

Słodycze i kwiaty to standardowy upominek dla seniorów, wręczany im często przy# różnych okazjach. Zamiast jednak prezentu materialnego na Dzień Babci i Dziadka może podarować im niespodziankę, która pozwoli miło i ciekawie spędzić czas. Jak pokazało badanie serwisu Prezentmarzeń „Czas wolny podczas koronawirusa” aż 88% zapytanych Polaków odczuwa psychiczne skutki zagrożenia pandemią. Tym bardziej osoby starsze, które w obawie o zdrowie pozostają często w domowej izolacji. Dlatego warto wykorzystać zbliżający się Dzień Babci i Dziadka, aby zachęcić seniorów do skorzystania na przykład z tematycznych warsztatów online lub innej, niestandardowej atrakcji.

(czytaj więcej)
0

Nawet co dziesiąty młody Polak może odczuwać wypalenie pandemiczne

Nawet co dziesiąty młody Polak może odczuwać# wypalenie pandemiczne, wiążące się m.in. z objawami depresyjnymi i lękowymi – wynika z badań psychologów z Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Pokazały one, że rok po wybuchu pandemii sytuacja ta nadal stresuje.

(czytaj więcej)
0

Bankructwa obawia się co piąta firma. Najczęściej w budownictwie i usługach

O upadłość w minionym roku otarło się ponad# 7 proc. firm sektora MŚP. W tym roku czarnego scenariusza obawia się niemal co piąty biznes, przede wszystkim firmy mikro i małe, zatrudniające do 49 osób – wynika z badań przeprowadzonych na zlecenie Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor. Najczęściej są to reprezentanci budownictwa, usług i transportu, podczas gdy w zeszłym roku o przyszłość najbardziej drżał przemysł. Przyczyn kłopotów przedsiębiorcy upatrują głównie wśród zmian prawno-podatkowych oraz inflacji i spadku popytu.

(czytaj więcej)
0

5 mitów na temat pieczywa. Czas obalić je wszystkie!

Nadszedł nowy rok, a wraz z nim – postanowienia noworoczne.# Wiele z nich dotyczy naszego zdrowia. Z sondażu United Surveys wynika, że w 2022 r. 22% Polaków chce prowadzić aktywniejszy tryb życia. Kolejne 17,7% zaplanowało przejście na dietę. Co oznacza zdrowe odżywianie się? Przede wszystkim spożywanie mniej przetworzonych produktów. Coraz częściej sięgamy np. po domowe wypieki, kierując się nie tylko rosnącymi cenami w piekarniach, ale również troską o swoją sylwetkę. Niektórzy w ogóle rezygnują z chleba, tłumacząc się noworoczną dietą. Ale czy na pewno jest to dobry kierunek? Obalamy 5 mitów na temat pieczywa. Wejdźmy w nowy rok zdrowo i smacznie.

(czytaj więcej)